30/3/18

Ραγδαίες εξελίξεις: O Μακρόν στέλνει στρατό στη Συρία για να μπλοκάρει την εισβολή της Τουρκίας

Ραγδαίες εξελίξεις: O Μακρόν στέλνει στρατό στη Συρία για να μπλοκάρει την εισβολή της Τουρκίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δέχτηκε χθες (29/3) στο Μέγαρο των Ηλυσίων μια αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και ένας Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε μετά τη λήξη της συνάντησης αυτής ότι υποσχέθηκε να στείλει στρατεύματα στο Μανμπίτζ της Συρίας για να στηρίξουν τον κουρδοαραβικό συνασπισμό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θέλει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Τουρκίας και των SDF. Διαβεβαίωσε επίσης τους εκπροσώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κουρδική πολιτοφυλακή που αποτελεί τη βασική συνιστώσα των SDF), για την υποστήριξη της Γαλλίας στη σταθεροποίηση της βόρειας Συρίας.

Λίγο νωρίτερα, το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ροχάβα (σ.σ. η περιοχή της βόρειας Συρίας που ελέγχεται κατά κύριο λόγο από τους Κούρδους) είχε ανακοινώσει ότι μια αντιπροσωπεία «Αράβων, Κούρδων και χριστιανών» από τη Συρία έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Μακρόν προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στο Αφρίν.
«Αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από τη Γαλλία», πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωσή του, το προεδρικό μέγαρο αναφέρει ότι ο Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των SDF και της Τουρκίας, «με τη βοήθεια της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας».
Μετά τη συνάντηση, ένας Κούρδος αξιωματούχος, ο Χάλεντ Έισα, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι το Παρίσι υποσχέθηκε ότι θα στείλει στρατεύματα στη Μανμπίτζ της Συρίας για να στηρίξουν τις SDF στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και να αποτρέψει την Τουρκία να προωθηθεί στην πόλη αυτή.
Το γραφείο του προέδρου Μακρόν απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πληροφορία αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ποιος θα είναι όμως ο επόμενος στόχος του «Σουλτάνου», ο οποίος έχει πάρει «φόρα» μπροστά στην απραξία τη διεθνούς κοινότητας για τις σφαγές κατά των Κούρδων;
erdogan 2
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει στις 26 Ιανουαρίου να διευρύνει και σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, καθ' όλο το μήκος των συνόρων της με την Τουρκία και μέχρι το Ιράκ προς ανατολάς, την τουρκική επίθεση που διεξάγεται εναντίον του θύλακα του Αφρίν με στόχο να εξαλειφθεί κάθε παρουσία μιας κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική, παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ είναι εκείνοι που «καθάρισαν» έπειτα από πολύμηνες και σκληρές μάχες τις περιοχές που ελέγχουν από τους σκληρούς τζιχαντιστές του ISIS, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.
afrin flag
Μιλώντας προς επαρχιακούς αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν δήλωσε πως μετά τη συνεχιζόμενη επιχείρησή του στο Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, η Τουρκία θα συνεχίσει προς ανατολάς και υποσχέθηκε ότι θα «καθαρίσει» τη Μανμπίτζ, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ. ανατολικά της Αφρίν και όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι παρούσες στο πλευρό των κούρδων πολιτοφυλάκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/story/872968/ragdaies-exelixeis-o-makron-stelnei-strato-sti-syria-gia-na-mplokarei-tin-eisvoli-tis-toyrkias#ixzz5BDqUwsW5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.