18/3/18

«Πάνε» στη Βάρνα οι τουρκικές προκλήσεις ΑΟΖ και Κυπριακό

Διπλό όφελος, στο μέτρο του δυνατού και υπό τις περιστάσεις, αναμένεται να εξασφαλίσει σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Λευκωσία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Μαρτίου, σε πλήρη συνάρτηση και διασύνδεση με την ευρωτουρκική «συνάντηση ηγετών», στη Βάρνα, τρεις μέρες αργότερα, στις 26 Μαρτίου. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αφενός η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να διασφαλίσει ότι τρία εικοσιτετράωρα πριν την ευρωτουρκική συνάντηση ηγετών θα εκδοθούν ουσιαστικά. 
Συμπεράσματα, τα οποία θα αποτελούν τη γραμμή πλεύσης της Ε.Ε., υποδεικνύοντας προς την Άγκυρα να τερματίσει τις απειλές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Αφετέρου, η Λευκωσία αναμένεται να εξασφαλίσει πολιτική δέσμευση -εκτός του κειμένου γραπτών Συμπερασμάτων- ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν επί τάπητος στην ευρωτουρκική συνάντηση -με κίνδυνο βεβαίως η συζήτηση να εκτραπεί στο Κυπριακό, κάτι που όπως πληροφορείται ο «Φ» θα επιδιώξει ο Ερντογάν, διασυνδέοντας τη λύση του προβλήματος με την άσκηση των δικαιωμάτων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων.
    Ειδικότερα:
    Το κυπριακό ΥΠΕΞ, σε συνεννόηση με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στην Ε.Ε., έχει ήδη δρομολογήσει την έγκριση θετικών Συμπερασμάτων από τα 28 κράτη-μέλη, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα Συμπεράσματα θα αποτελούν επικαιροποίηση παλαιότερων υποδείξεων της Ε.Ε. προς την Άγκυρα και θα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:
    1 Αναμένεται να εκφράζουν σοβαρή ανησυχία εκ μέρους όλων των κρατών-μελών για τις νέες εντάσεις.
    2 Να παροτρύνουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ.
    3 Να υπενθυμίζουν την αντιδήλωση της Ε.Ε. στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, με ειδική αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίζει όλα τα κράτη-μέλη, ως απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας.
    Ενέργειες προς την κατεύθυνση διασφάλισης της έκδοσης Συμπερασμάτων, στη βάση των τριών κατευθύνσεων που προαναφέραμε, έκανε ήδη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ε.Ε. Νίκος Αιμιλίου, σε συνεννόηση με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ πολιτική παρέμβαση εκδήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
    Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, η Λευκωσία αναμένεται να εξασφαλίσει πολιτική δέσμευση ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ «θα πάνε» στη Βάρνα, προκειμένου να τεθούν προς τον Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τη δυσφορία και την ανησυχία της Ε.Ε. Επί του προκειμένου, η Λευκωσία αναμένεται να επενδύσει στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έχει αποδείξει εμπράκτως ότι τηρεί τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (βλέπε άλλη στήλη). Η παραπομπή των τουρκικών προκλήσεων σε μια ευρωτουρκική συνάντηση και η αναμενόμενη έκφραση δυσφορίας από πλευράς της Ε.Ε. αποτελεί αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, εγκυμονεί και κινδύνους, καθώς η Λευκωσία δεν θα βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι και όπως πληροφορείται ο «Φ», η τουρκική πλευρά προετοιμάζει ήδη την απάντησή της.
    Απάντηση, διά της οποίας ο Ερντογάν θα προτάσσει την ανάγκη λύσης του Κυπριακού -στα δικά του μέτρα- περιλαμβανομένης και συμφωνίας επί των υδρογονανθράκων, κάτι που δυστυχώς η Κομισιόν φέρεται να κατανοεί. Σημειώνεται ότι όπως επανειλημμένα έχουμε δημοσιεύσει, η ευρωτουρκική συνάντηση ηγετών της Βάρνας (Τουσκ, Γιούνκερ, Μπόικο Μπορίσοφ, ηγέτης της προεδρεύουσας Βουλγαρίας και Ταγίπ Ερντογάν) δεν αποτελεί Σύνοδο Κορυφής και συνεπώς η Λευκωσία δεν έχει τη «πολυτέλεια» άσκησης βέτο στη διεξαγωγή της. Υποθετικά και μόνο θα μπορούσε να αναβληθεί εάν και τα 28 κράτη-μέλη ζητούσαν ομόφωνα να μην πραγματοποιηθεί, κάτι που είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς η μόνη χώρα που είχε αρχικά προβάλει ενστάσεις ήταν η Κύπρος, ενώ τα υπόλοιπα κράτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας επιδιώκουν τη διεξαγωγή της, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με το προσφυγικό.
    Αυτό, πάντως, που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν θα αποτελέσουν το κυρίως πιάτο της ευρωτουρκικής συνάντησης της Βάρνας. Η Ε.Ε. αναμένεται να προσέλθει με βασική θέση τη διατήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος, για τον οποίο η Κομισιόν δρομολόγησε ταχύτατα την έγκριση νέου πακέτου στήριξης της Τουρκίας, με 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το μοναδικό «απτό δώρο» που φέρεται να εξασφαλίζει ο Τούρκος ηγέτης στη Βάρνα, αν και εκτιμάται ότι θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως αυτές που είχε παράσχει προς τον Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο 2017, χωρίς καν να διαβουλευθεί με τα κράτη-μέλη και να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους.
    Σε αυτές ακριβώς τις δεσμεύσεις επενδύει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος όπως πληροφορούμαστε θα ζητήσει υλοποίηση όλων των προνοιών της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2016. Πέραν δηλαδή των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει την άρση των διατυπώσεων εισόδου (ελευθέρωση ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων) για τα 80 εκατομμύρια Τούρκους προκειμένου να εισέρχονται και να διακινούνται χωρίς βίζα στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
    Όπως μάλιστα δημοσίευσε ο «Φ» την περασμένη Κυριακή, ο κ. Ερντογάν θέτει πλέον και χρονοδιάγραμμα, ζητώντας όπως το αίτημά του ικανοποιηθεί μέχρι τον Φεβρουάριο 2019, αν και δεν έχει ακόμη εκπληρώσει 7 από τα προαπαιτούμενα κριτήρια που έθεσαν τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν αξιώνει αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, την οποία η Άγκυρα δεν εφαρμόζει καν στη βασική, υφιστάμενή της μορφή, διατηρώντας κλειστά τα λιμάνια της στο κυπριακό εμπόριο.
    Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στον «Φ» που κυκλοφορεί
      Παύλος Ξανθούλης  

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

    - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
    - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.