15/3/18

Ο Ερντογάν προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

  • Ο Ερντογάν προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
    (Φωτ.: EPA / Turkish Presidential Press Office)
Κυριολεκτικά πάγωσε το ακροατήριο του, το οποίο τον άκουσε να μιλά για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο με αφορμή τις αμερικανικές βάσεις που είπε ότι φτιάχνονται στη Συρία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε για τη Γιορτή των Γιατρών που διοργανώθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, εκτίμησε ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για έναν παγκόσμιο πόλεμο και έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
«Οι ΗΠΑ χτίζουν είκοσι βάσεις στη Συρία. Γατί υπάρχουν οι συγκεκριμένες βάσεις εδώ; Είτε κατά της Τουρκίας, είτε κατά του Ιράν. Φαντάζομαι όχι κατά της Ρωσίας. Αυτό θα σήμαινε Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εμείς έχουμε σύνορα εδώ, οι ΗΠΑ έχουν σύνορα; Οι δυνάμεις του συνασπισμού έχουν σύνορα; Η Ρωσία κινείται μαζί με το καθεστώς, οι δυνάμεις του συνασπισμού με ποιον κινούνται;», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Τούρκου προέδρου.
Αναφερόμενος στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας υπογράμμισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα εισέλθουν στο Αφρίν ανά πάσα στιγμή, και τόνισε ότι σκοπός της Τουρκίας είναι να καθαρίσει την περιοχή από τρομοκράτες και να κλείσει το διάδρομο για την τρομοκρατία.
Αναβλήθηκε το ταξίδι Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον
Στο μεταξύ, από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοινώθηκε η αναβολή του ταξιδιού του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έστειλε μήνυμα στον Μάικ Πομπέο ότι θα πρέπει να σέβεται.
«Η Τουρκία ελπίζει να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος, όμως, θα πρέπει να σέβεται τη χώρα», σημείωσε.
Αφορμή ήταν ένα παλιότερο tweet που έφεραν στην δημοσιότητα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το οποίο είχε γραφτεί προτού ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ γίνει διευθυντής της CIA. Το «τιτίβισμα», που αργότερα διαγράφηκε, έγινε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και χαρακτήριζε την Τουρκία «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Άγκυρα θέλει να δουλέψει με τον νέο υπουργό Εξωτερικών (ο οποίος δεν έχει αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του), αλλά με διμερή σεβασμό και συνεννόηση.

4 σχόλια:

  1. Μου αρεσε και σας το μεταφερω:
    Λοιπόν, ο Τίλερσον ήθελε να συνεχίσει κατά κάποιον τρόπο την πολιτική Ομπάμα αναφορικώς με τη συνεννόηση και οικονομική-γεωστρατηγική συνεργασία των ΗΠΑ με το Ιράν και αναφορικώς με τις συνεργασίες των ΗΠΑ με τη Μέρκελ, με την Κίνα και με την Τουρκία, στο πνεύμα του βιβλίου “Η Μεγάλη Σκακιέρα” του Μπρζεζίνσκι. Έρχεται ο Πομπέο με αποστολή από τον Τραμπ, πρώτον, να αντιστρέψει αυτήν την πορεία και να ανατρέψει αυτήν την πολιτική πλήττοντας, ακόμη και στρατιωτικώς, το Ιράν, ώστε να αποκόψει την Κίνα ενεργειακώς και εμπορικώς από το Ιράν, δεύτερον, να πλήξει με χαμηλής έντασης επιχειρήσεις (οικονομικά-νομικά-πολιτικά μέσα) τη Μέρκελ, και να “τελειώσει” τον Ερντογάν, πιθανώς δε, να ετοιμάσει κι ένα Κουρδιστάν. Και η Ρωσία; Μα, η Ρωσία, σε τελική ανάλυση, ωφελείται από όλα τα προαναφερθέντα σχέδια Τραμπ-Πομπέο, και, μάλιστα, χωρίς να υποστεί στρατιωτικό είτε πολιτικό κόστος: το Ιράν αποτελεί στρατηγικό ενεργειακό ανταγωνιστή της Ρωσίας και έχει ένα σιιτικό καθεστώς το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι απεχθές στη Μόσχα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η ενεργειακώς πεινασμένη Κίνα, χάνοντας το Ιράν ως ενεργειακό προμηθευτή, εξαρτάται ενεργειακώς ακόμη περισσότερο από τη Ρωσία, ο Ερντογάν υφίσταται την ποινή που θα ήθελε να του επιβάλλει η Μόσχα (μεταξύ άλλων, και για το ζήτημα της πτώσης του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από τουρκικά πυρά), και η Μέρκελ επίσης υφίσταται την ποινή που θα ήθελε να της επιβάλλει η Μόσχα (καθώς η Μέρκελ θέλει να γίνει αυτοτελής πόλος τόσο έναντι της Ρωσίας όσο και έναντι των ΗΠΑ και έχει πρωτοστατήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας). Άρα: Τραμπ και Πούτιν επιδιώκουν να ανατρέψουν το ιδρυμένο μοντέλο παγκόσμιας τάξης για να επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο διπολισμού και στρατηγικών ανταγωνισμών αλλά και στρατηγικών συνεννοήσεων μεταξύ τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ερντογάν δεν θέλει αμερικανικές βάσεις στην Συρία γιατί έτσι υποβαθμίζεται κάπως η στρατηγική θέση της Τουρκίας για τους Αμερικανούς. Αυτός είναι ο λόγος που αφρίζει ο Ερντογάν γιατί ξέρει ότι αν οι Αμερικάνοι αποκτήσουν πιο προωθημένες βάσεις στην Περιοχή τότε η Τουρκία δεν θα μπορεί να εκβιάζει ΗΠΑ και ΕΕ. Ειδικά αν ενωθούν τα Κουρδικά καντόνια και φτάσουν μία μέρα μέχρι Μεσόγειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The Kohn family is behind Pompeo's selection. Making sure Israel' s plans will be implemented.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O WAYNE MADSEN εχει ενα ωραιο κειμενο στο: https://phibetaiota.net/2018/03/129981/#more-129981

      Η Ρωσικη Μαφια παρεουλα με την CHABAD στο Λευκο Οικο παιζουν μπαλιτσα...Ειναι ακρως διαφωτιστικο. Εκει θα καταλαβετε γιατι ο Τραμπ εκανε το χατηρι της CHABAD να ανακηρυξει την Ιερουσαλημ πρωτευουσα του Ισραηλ γραφοντας στα παλια του παπουτσια τον ΟΗΕ.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.