28/3/18

Από παντού χαστούκια και από την Αλβανία - Το πρόβλημα δεν ήταν ο Βαρουφάκης, αλλά ο Τσίπρας κι η κυβέρνησή του, που δεν έχουν ιδέα από διαπραγματεύσεις

Αναβάλλεται η συνάντηση Τσίπρα με Ράμα
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Για μετά το Πάσχα, δίχως ωστόσο να είναι σαφές πότε, αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία, όπου επρόκειτο, μάλιστα, να συναντηθεί με τον ομόλογό του Εντι Ράμα στην Κορυτσά. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη αναβολή συνδέεται άμεσα με τη δυσκολία που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία έχει ουσιαστικά «κολλήσει» στις ενστάσεις του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος επικαλείται ξανά το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο είχε ουσιαστικά ακυρωθεί και η προηγούμενη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας το 2009. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα κάνει μια ολιγόωρη στάση στα Τίρανα, προκειμένου να συναντήσει τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και να εξετάσει την πορεία των πραγμάτων. Μετά τη στάση στα Τίρανα, ο κ. Κοτζιάς θα συνεχίσει για τη Βιέννη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ως προς το αλβανικό, οι λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει για τις επαφές που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Μπουσάτι στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην Κρήτη και στην Κορυτσά, είναι πραγματικά περιορισμένες. Δεδομένης της αρνητικής δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα στην Αλβανία αλλά και στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι η εμπλοκή συνδέεται με τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό και των δύο χωρών. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι συζητήσεις που γίνονται με την Αλβανία έχουν σημασία και λόγω μιας άλλης απόφασης της Αθήνας, της τμηματικής αύξησης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος. Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, οι οποίες, ωστόσο, δεν συνοδεύονται από ουσιαστικές πληροφορίες, η συμφωνία ανάμεσα στα Τίρανα και την Αθήνα για την ΑΟΖ δυσχεραίνεται και λόγω των πολύ σοβαρών πιέσεων που ασκεί στην Αλβανία η Αγκυρα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στάθμευσε για περίπου πέντε ημέρες στη ναυτική βάση του Δυρραχίου το τουρκικό υποβρύχιο «Preveze» (δηλαδή «Πρέβεζα», από την ομώνυμη ναυμαχία του 1538, όταν ο οθωμανικός στόλος καταναυμάχησε τον πολύ μεγαλύτερο ευρωπαϊκό υπό την παπική σημαία). Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επισκέψεις μονάδων του τουρκικού ναυτικού στην Αλβανία, σε μια περιοχή που –αν μη τι άλλο– δεν έχει κάποιο ζωτικό και άμεσο συμφέρον για την Αγκυρα.
Καθημερινή

6 σχόλια:

  1. 12 ν.μ. τώρα, αποπομπή του Νίμιτς, απ΄ ευθείας επαφές με τους σκοπιανούς.
    Τα Η.Ε. τι ζητούν;
    Ας προσπαθήσουν να εξομλύνουν τα πράγματα σε εμπόλεμες περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλος ένας τίτλος σχολίου, αερολογία fake news και εκτός θέματος.

    Από πουθενά δεν προκύπτει ότι δεχτήκαμε χαστούκι από την Αλβανία.

    Απεναντίας εμείς τους στείλαμε με δεδομένο την υπαρκτή εσωτερική σύγκρουση που υπάρχει στην Αλβανία για το θέμα της ΑΟΖ.

    Δεν χρειάζεται βέβαια να επισημάνω ότι ο τίτλος είναι άσχετος με το κείμενο και δεν εμφανίζεται στην Καθημερινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.kathimerini.gr/956085/article/epikairothta/politikh/anavalletai-h-synanthsh-tsipra-me-rama

      Διαγραφή
  3. Όταν θα αποφασίσουμε να "λύσουμε" με αποφασιστικότητα τα προβλήματά μας με την τουρκία, τότε όλα τα άλλα τσουτσέκια θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι μας.
    Πες στον Αλβανό ότι δεν πρόκειται να δεις ΕΕ, αν δεν συμφωνήσεις. Εδώ οι Σλοβένοι επέβαλαν με το ζόρι στους Κροάτες να τους δώσουν ΑΟΖ για να μπουν στην ΕΕ, εμείς που έχουμε και το δίκαιο με το μέρος μας γιατί δεν το κάνουμε;

    Πες και στα Σκόπια τα ίδια και βάζε βέτο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μέχρι να μην ανατέλλει ο Ήλιος ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρίμα για το blog, ενώ ο κ. Καλεντερίδης στις τηλεοπτικές-ραδιοφωνικές γεωπολιτικές του αναλύσεις είναι πολύ καλός και πολιτικά μετριοπαθής μέχρι και αντικειμενικός θα έλεγα, το blog έχει φτάσει σε επίπεδο ΜΑΚΕΛΕΙΟ". Ο λαϊκισμός και η μικροπολιτική βασιλεύουν, σχόλια υβριστικά και προσβλητικά, απαράδεκτα πράγματα για ένα ενημερωτικό blog. Κατρακύλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε ΝΕΔΟ,

    Για κάντε μας μια καταχώριση του αριθμού των χαστουκιών που έφαγε και τρώει η κυβέρνησης…

    Γνωρίζοντας περισσότερο από τους γράφοντες το ζήτημα της ΑΟΖ με την Αλβανία, γίνεται εμφανές ότι έχετε εις βαθος γνώση και γνώμη επί του θέματος, που σας καθιστά ικανό το γράφημα σας να γίνει πιστευτό, ότι η κυβέρνησης τρώει χαστούκια.

    Κατά την γνώμη μου, εάν η επικεφαλίδα δεν είναι δική σας, τότε είναι εισαγωγή παραπληροφορήσεως, σε μορφή ψιθυρισμού.

    Μάλιστα, αυτός είναι ο πραγματικός τρόπος Ψιθυρισμού, που το μίσος ενάντια στα κομούνια, υποσκάπτει τα θεμέλια του Έθνους…

    Πάντοτε να είμαστε υπέρ Υπερασπίσεως της Πατρίδος, ασχέτου Ηγεσίας

    Ο Κικέρων το έθεσε πολύ παραστατικά:

    Marcus Tullius Cicero quote:

    Ένα έθνος μπορεί να επιζήσει των ανοησιών του, ακόμα και των φιλοδοξιών του. Όμως δεν μπορεί να επιζήσει της εσωτερικής εθνικής προδοσίας.

    Ένας εχθρός προ των πυλών είναι λιγότερο φοβερός, γιατί είναι γνωστός και ανεμίζει τη σημαία του.

    Ο προδότης όμως μετακινείται ελεύθερα μεταξύ όλων που βρίσκονται πίσω από τις πύλες, ψιθυρίζοντας τις ύπουλες διαδόσεις του σε όλα τα σοκάκια, για να φτάσουν μέχρι και στους υψηλούς προθαλάμους της ίδιας της κυβέρνησης.

    Γιατί ο προδότης δεν μοιάζει με προδότη. Μιλάει με προφορά ίδια με τα θύματα του, μοιάζει μαζί τους στο πρόσωπο και στις φορεσιές, και απευθύνεται στην ποταπότητα που κρύβεται βαθειά στις καρδιές όλων των ανθρώπων.

    Καταστρέφει τη ψυχή του έθνους, εργάζεται μυστικά άγνωστος στο σκοτάδι για να υπονομεύσει τους στύλους της πόλης. Μολύνει το σώμα της πολιτικής ώστε να μην αντιστέκεται πλέον.

    Λιγότερο πρέπει να φοβούμαστε ένα δολοφόνο.

    Ο προδότης είναι η πανούκλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.