29/3/18

Ο Ερντογάν, ο Εθνικός Όρκος και η Συνθήκη της Λοζάνης

  • Ο Ερντογάν, ο Εθνικός Όρκος και η Συνθήκη της Λοζάνης
Η Συνθήκη της Λοζάνης σηματοδοτεί το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη γέννηση του κοσμικού, κεμαλικού, στρατοκρατούμενου, φιλοδυτικού και παραχαϊδεμένου κράτους της Τουρκίας. Παρά το ότι με τη Λοζάνη η Τουρκία ανακτούσε πολλά από τα χαμένα της εδάφη, ήταν πολύ μακριά από αυτό που έθετε σαν έσχατη υποχώρησή του ο «Εθνικός Όρκος» της τελευταίας οθωμανικής Βουλής.
Στην τελευταία συνεδρία της η οθωμανική Βουλή όρκισε τον όποιον θα διαπραγματευόταν την συνθήκη ειρήνης τής (ηττημένης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να μην δώσει τίποτα περισσότερο από ό,τι περιλάμβανε ο «Εθνικός Όρκος», ο οποίος αποτελούνταν από 6 άρθρα και έναν χάρτη.
Ο ίδιος ο Κεμάλ, αναφερόμενος στον «Εθνικό Όρκο», είπε: «Με τη βοήθεια του Αλλάχ θα πάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά [σ.σ.: τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο], καθώς επίσης θα ενσωματώσω εντός των συνόρων της Τουρκίας τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη».
Ο Κεμάλ, αν και νικητής, υποχρεώθηκε σε μια πολύ χειρότερη συνθηκολόγηση.
Ο Ερντογάν, που παρουσιάζεται σαν ο συνεχιστής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θεωρεί ότι ο Κεμάλ και ο Ινονού είναι επίορκοι, αφού υποχώρησαν πέραν του «Εθνικού Όρκου», και άρα δεν τον δεσμεύει η Συνθήκη της Λοζάνης και έχει κάθε δικαίωμα να την επαναδιαπραγματευτεί. Τι μας λέει;
«Η Συνθήκη της Λοζάνης […] δεν είναι το Κοράνι για να μην μπορούμε να το κρίνουμε. Έχει θετικά στοιχεία αλλά έχει και αρνητικά και τα αρνητικά θα επιδιώξουμε να τα αλλάξουμε».
«Αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από αυτά που είχαμε διακηρύξει στον Εθνικό Όρκο. Εμείς απορρίπτουμε την αντίληψη να εγκλωβίσουμε την αρχαία ιστορία μας σε μια περίοδο μικρότερη των 100 ετών».
Η ριζοσπαστικοποίηση της ρητορικής του Ερντογάν δεν είναι λόγια για εσωτερική κατανάλωση, αλλά έχει σαφές πολιτικό και στρατηγικό περιεχόμενο. Εσωτερικά έχει καταστεί παντοκράτωρ, συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στα χέρια του και εξαφανίζοντας κάθε μορφή αντίστασης ή αντίθετης γνώμης. Στο Αιγαίο έχει καταργήσει την ελληνική κυριαρχία επί της θάλασσας και των βραχονησίδων. Στην Κύπρο έχει εκτουρκίσει και εμπράκτως προσαρτήσει τα Κατεχόμενα, καθώς και αναστείλει τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 3 και όχι μόνο. Πλέον, ο ένας μετά τον άλλον οι εταίροι μας λένε να τα βρούμε με τους Τ/Κ στο διαμερισμό και τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Στην Συρία έχει εισβάλει ανενόχλητος, και αλαζονικά διαλαλεί τις επεκτατικές, αιμοβόρες διαθέσεις του: «Τη μεγάλη Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε. Αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας. Αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές!»
«Δεν θα ξεχάσουμε τις πληγές που άνοιξαν στην καρδιά μας τα τεχνητά σύνορα που χάραξαν. Μετά το Αφρίν ξεκινά η ανάσταση».
«Αυτοί που πιστεύουν πως οι παρατηρήσεις μου είναι μπλόφες ή άδεια ρητορική θα δουν πως το λάθος τους είναι θανάσιμο. Οι δηλώσεις μου αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, τις πολιτικές του κράτους και τα αισθήματα του λαού. Θα τα καταφέρουμε ή θα σκοτωθούμε».
Είναι καθαρό ότι ο Ερντογάν βήμα-βήμα αναγεννά την Οθωμανική Τουρκία. Στόχο έχει στην επέτειο των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας, δηλαδή το 2022, στην κυριολεξία να ανακηρυχτεί σουλτάνος, σε μία Οθωμανική Αυτοκρατορία όπου τα «σύνορα της καρδιάς του» θα είναι αυτά τα οποία έθεσε ο «Εθνικός Όρκος».
Ο χάρτης που υπάρχει συνημμένος στον «Εθνικό Όρκο» περιλαμβάνει: Τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, τη Θεσσαλονίκη, τη Δυτική Θράκη μέχρι τον Νέστο ποταμό, την Κύπρο, την Αντιόχεια, το Χαλέπι, την Τζαραμπλούζ, την Ντερ αλ Ζορ, τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τη Σουλεϊμανγία.
Τόσο οι εν Ελλάδι όσο και οι εν Κύπρω φωστήρες άργησαν να ξυπνήσουν και να μυριστούν τον καφέ. Δυστυχώς, όμως, συνεχίζουν να ελπίζουν ότι με ανταλλάγματα μπορεί να συνετιστεί.
Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc.
Εκπρόσωπος Τύπου, ΕΕ ΔΗΚΟ Πάφου.

3 σχόλια:

  1. 1)Published on Sep 29, 2016

    ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Ερντογάν «Τα νησιά του Αν.Αιγαίου είναι δικά μας» Συνθήκη της Λωζάνης (με υπότιτλους)

    https://www.youtube.com/watch?v=4cAH4xl45bs&t=25s

    Ο Ερντογάν αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάνης (VIDEO, ΑΝΤ1 NEWS). Ιστορικη Πρόκληση Ερντογάν κατά της Ελλάδας ¨Τα νησιά του Αν. Αιγαίου είναι δικά μας¨.
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί την «Συνθήκη της Λωζάνης», καθώς, σύμφωνα με την δική του άποψη, πιστεύει πως η Τουρκία ζημιώθηκε από τη συμφωνία του 1923 που καθόρισε τα σύγχρονα σύνορα της χώρας».
    Οι δηλώσεις του πρόεδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο λαός μου είναι μεγάλος και αποφασιστικός. Τους λένε τρελούς τους Τούρκους, αλλά αυτός είναι ο λαός μου. Η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος Πόλεμος της Ανεξαρτησίας του τουρκικού έθνους. Αυτό να μάθετε! Στην ιστορία τι μας έκαναν; Το 1920 μας έδειξαν την Συνθήκη των Σεβρών, το 1923 μας έπεισαν να δεχτούμε τη Λωζάνη (Συνθήκη Λωζάνης).
    Κάποιοι προσπάθησαν να μας παρουσιάσουν τη Λωζάνη ως νίκη. Κι όλα τώρα τα έχουμε μπροστά μας (νησιά Αιγαίου). Να, βλέπετε τώρα στο Αιγαίο, έτσι δεν είναι; Στην Λωζάνη δώσαμε (στους Έλληνες) τα νησιά μας, που μία έτσι να φωνάξεις, ακούγεσαι απέναντι.
    Είναι νίκη αυτό; Ήταν δικά μας εκεί(νησιά Αν Αιγαίου). Εκεί ακόμα υπάρχουν τζαμιά μας. Ακόμα υπάρχουν τόποι λατρείας μας.
    Αλλά εμείς ακόμη συζητάμε την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και ποιος πρέπει να είναι ο εναέριος χώρος, ποια τα χωρικά ύδατα…
    Αυτά συζητάμε. Και ακόμη γι’ αυτά τσακωνόμαστε… Γιατί; Η αιτία είναι εκείνοι που έκατσαν στο τραπέζι για αυτή τη συνθήκη. Εκείνοι που έκατσαν τότε σε εκείνο το τραπέζι δεν μας έδωσαν αυτό που δικαιούμασταν. Όχι, δεν μας το έδωσαν(νησιά Ανατολικού Αιγαίου)… και επειδή δεν το έκαναν, εμείς αντιμετωπίζουμε τώρα αυτά τα προβλήματα...

    2)They tried to foist us the Lausanne as victory: President Erdogan / 29 09 2016 / ANKARA
    Published on Sep 29, 2016

    https://www.youtube.com/watch?v=s5kOZqhREOI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι πολυ πιθανο οι τουρκοι να εισβαλλουν στην περιοχη της Χασακα της Β.Συριας.
    Εξαλλου στο syria live update φαινεται οτι αρουνε τμηματα της τσιμεντενιας συνοριακης περιφραξης.Ετσι εκαναν και στο Αφριν πριν την εισβολη.
    Μπορει λιπον οι αμερικανοι να εγκαταλειψουν την Β.Α.Συρια και να αφησουν τους τουρκους να αναλαβουν τον "τομεα ευθυνης τους".Σε αυτον τον τομεα θα ερθουν θελουν δεν θελουν,σε προστριβες αυτοι και οι συμμαχοι FSA-ISIS με τον Συριακο στρατο,τους κουρδους και τους Ιρανους.
    Οσον αφορα εμας,περαν των πιεσεων που ασκουνται απο τους αμερικανους για ψυχραιμια και των φωνων καποιων αναλυτων να μην ενδωσουμε στα παιχνιδια των τουρκων στο Αιγαιο,οπως και της προπαγανδας διαφορων φερεφωνων ΜΜΕ περι δηθεν μεγαλης και ισχυρης τουρκιας,πιστευω,αν και θα ηθελα το εντελως αντιθετο,οτι οι παραινεσεις αυτες ειναι ισως οι πιο σοφες.
    Το θεμα ειναι τι πρεπει να γινει αν ανεβουν στο Καστελοριζο κε Καλεντεριδη,κε Παϊατ και κυριοι στο Σκαϊα;
    Παλι θα πρεπει να θυσιαστουν Ελληνες προς χαριν των παιγνιων της Μ.Ανατολης και το οφελος αλλων;
    Παλι θα πρεπει να ζησουμε μια νεα Μικρασιατικη και ενα νεο Κυπριακο;
    Παλι θα ζουμε σιχαινομενοι ο ενας τον αλλον;
    Ποιον θα βαλλουμε ισοβια αυτην την φορα;
    Ποιος θα δεχτει κατι τετοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η Τουρκία έχει αμφισβητισει και καταπατησει κάθε συμφωνία που υπόγραψε, ο δε εθνικός όρκος τους έχει τόση αξία όσο μια κλανια, θόρυβος στην αρχή μετά λίγη μποχα και μετά τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.