22/5/18

Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ζει και... βασιλεύει

Το αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο του είχε ήδη καταρρεύσει όταν ο Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι κάλεσε μερικά από τα πρωτοπαλίκαρά του σε συνάντηση στην Ανατολική Συρία το 2017. Η πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα, είχε ήδη πέσει και το αρχηγείο του βρισκόταν υπό πολιορκία.
Ο «Χαλίφης» είχε κάτι διαφορετικό στο μυαλό του: τους «μαθητές», αλλιώς την επόμενη γενιά. Έτσι, σε εκείνη τη συγκέντρωση που ο ίδιος είχε συγκαλέσει κοντά στην πόλη Ντεΐρ αλ Ζορ θέλησε να συζητήσει τον ανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος της τρομοκρατικής ομάδας, σύμφωνα με αξιωματούχο της που έχει συλληφθεί σε κοινή επιχείρηση Τούρκων και Ιρακινών.

Ήταν σαφές ότι παρά τις δεινές συνθήκες ο Μπαγκντάντι ήθελε να εξετάσει ένα θέμα που δεν σχετιζόταν τόσο με την άμεση επιβίωση όσο με τη διατήρηση του ιδεολογικού πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους.
Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι, όπως και η αρμόδια για το πρόγραμμα σπουδών επιτροπή και σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post» λέγεται ότι έλαβε χώρα στα μέσα του 2017.

Στρατηγική της... αφάνειας
Πρόκειται για μια σπάνια εμφάνιση του μοναχικού ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, ενός ανθρώπου που επέτρεψε να φωτογραφηθεί άπαξ τον Ιούλιο του 2014, ενώ μίλησε δημόσια κάποιες φορές που μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όσο για τις παρατεταμένες απουσίες του, αυτές ήταν που τροφοδότησαν αμέτρητες ψευδείς αναφορές που τον ήθελαν νεκρό, τραυματία ή εξουδετερωμένο.
Παρά τις περί του αντιθέτου φήμες, Αμερικανοί αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είναι πεπεισμένοι ότι ο Μπαγκντάντι είναι ζωντανός και προσπαθεί να κρατήσει το Ισλαμικό Κράτος όρθιο καθώς οι εναπομείναντες τζιχαντιστές που πολεμούν για τα ελάχιστα οχυρά τους στην Ανατολική Συρία φθίνουν μέρα με τη μέρα.
Η άποψη αυτή στηρίζεται σε μαρτυρίες και ανακρίσεις κρατουμένων, καθώς και σε γραπτά ή δηλώσεις αξιωματούχων της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αν και τα αποδεικτικά στοιχεία είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, απεικονίζουν έναν ηγέτη που έχει προτιμήσει να είναι αόρατος ακόμη και μέσα στους κόλπους της οργάνωσής του, κάτι που όμως -όπως αναφέρουν αναλυτές σε τρομοκρατικά θέματα- έχει υπονομεύσει την ικανότητά του να στρατολογεί νέα μέλη.
Άλλες αναφορές και στοιχεία από υποκλοπές δείχνουν επίσης ότι τελευταία ο Μπαγκντάντι έχει εστιάσει την προσοχή του στη δημιουργία ενός ιδεολογικού πλαισίου που θα επιβιώσει από τη φυσική καταστροφή του Χαλιφάτου στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ λέγεται ότι βρίσκεται πίσω από μια σειρά μηνυμάτων για τη διευθέτηση ιδεολογικών διαφορών μεταξύ φατριών του Ισλαμικού Κράτους.

«Πειθαρχημένη» οπισθοχώρηση
Όλες αυτές οι ενέργειες δίνουν την εντύπωση μιας πειθαρχημένης οπισθοχώρησης, με τον ίδιο να ηγείται των προετοιμασιών για μια στροφή της οργάνωσης σε μια «υπόγεια ανταρσία» και ένα διεθνές τρομοκρατικό κίνημα.
«Ακόμη κι όταν έχασαν τη Μοσούλη και τη Ράκα είχαμε ενδείξεις ότι σχεδιάζουν να λειτουργήσουν εκ νέου ως μυστική οργάνωση» δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ο Νίκολας Ράσμουσεν, που διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας προτού παραιτηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνεται από αξιωματούχο του Ισλαμικού Κράτους με τον οποίο η «Washington Post» ήρθε σε επαφή μέσω κρυπτογραφημένης υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων. Οπως ανέφερε, προτεραιότητα του Μπαγκντάντι είναι η κατήχηση των παιδιών επί συριακού και ιρακινού εδάφους όσο και στο εξωτερικό μέσω του Διαδικτύου.
«Η ηγεσία είναι πεπεισμένη ότι ακόμη κι αν το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαφανιστεί, όσο μπορεί να επηρεάσει την επόμενη γενιά μέσω της εκπαίδευσης, η ιδέα του Χαλιφάτου θα αντέξει στον χρόνο» ανέφερε άνδρας υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Οι ψευδείς αναφορές
Από τις 4 Ιουλίου 2014, οπότε και ο Μπαγκντάντι εμφανίστηκε σε τζαμί της Μοσούλης για να ανακηρύξει την ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους, έχουν υπάρξει πολλές ψευδείς αναφορές για τον θάνατό του απ' ό,τι επιβεβαιωμένες εμφανίσεις ή δημόσιες τοποθετήσεις του. Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έχουν ισχυριστεί ότι ο Μπαγκντάντι έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί τουλάχιστον έξι φορές από το 2014, άλλοτε από βομβιστική επίθεση ρωσικών ή αμερικανικών μαχητικών, άλλοτε μετά τη σύλληψή του από συριακά στρατεύματα ή ακόμη και ότι έπεσε θύμα δηλητηρίασης.
Προσφάτως Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο είναι ζωντανός, ότι επέζησε από τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη και τη Ράκα και ότι είναι ενεργός, αν και η ακριβής του τοποθεσία παραμένει άγνωστη.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ζει, αναφέρουν μυστικοί πράκτορες που ισχυρίζονται ότι ακόμη συντονίζει, βοηθά και διευθύνει την οργάνωση.

Αμφιλεγόμενη στρατηγική
Παρατηρητές αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον και πως η απουσία του Μπαγκντάντι αποτελεί μέρος μιας καλά μελετημένης στρατηγικής μέσα σε έναν οργανισμό που τα τελευταία χρόνια επέλεξε να μη δίνει έμφαση σε πρόσωπα και ηγέτες αλλά κυρίως στην προώθηση των ιδανικών της ομάδας.
Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους αναφέρουν ότι ο Μπαγκντάντι δεν θέλει να περιστρέφονται όλα γύρω από αυτόν και πως πάνω από τα πρόσωπα προέχει η οργάνωση. Είναι όμως αυτή του η πεποίθηση που έχει στρέψει πολλούς μέσα στους κόλπους της τρομοκρατικής ομάδας εναντίον του, καθώς θεωρούν πως η εικονική του απουσία, την ώρα που η ομάδα αγωνίζεται για την επιβίωσή της, κάθε άλλο παρά καλό μπορεί να κάνει.
Πηγή: in.gr / tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.