20/5/18

Τελευταία ευκαιρία για συμφωνία – Νέο ραντεβού Κοτζιά – Ντιμιτρόφ και Νίμιτς

Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίζεται εξαιρετικής σημασίας και ιδιαίτερα κομβική για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων
Νέα συνάντηση θα γίνει στις 24 και 25 Μαίου στη Νέα Υόρκη για το όνομα των Σκοπίων. Σύμφωνα με πηγές από τη Νέα Υόρκη, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νϊμιτς.
Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίζεται εξαιρετικής σημασίας και ιδιαίτερα κομβική για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Είναι ίσως και μια τελευταία ευκαιρία για βήματα προόδου μετά το ναυάγιο με το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» και την επιστροφή στις αρχικές πέντε ονομασίες που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς.
Βεβαίως, οι δύο είναι οι επικρατέστερες, το Nova και Gorna Macedonijia και πιθανότατα πάνω σ’ αυτά τα σενάρια θα κινηθούν και οι συζητήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση με τα πέντε ονόματα του γνώστη πλέον της υπόθεσης κι εμπλεκόμενου επί 27 έτη αμερικανού διπλωμάτη ήταν:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:
Nova Makedonija
Severna Makedonija
Gorna Makedonija
Vardarska Makedonija
Makedonija (Skopje).
Από την αρχή, ωστόσο, για διάφορους λόγους είχαν απορριφθεί το δεύτερο, το τέταρτο και το πέμπτο όνομα. Αντιθέτως, «ζεστά» παρέμεναν» τα Nova Makedonija και Gorna Makedonija. Το ένα έχει χρονικό προσδιορισμό και διπλωμάτες έλεγαν ότι μπορεί να είναι μια λύση αφού μιλά για ένα νέο κράτος, μια νέα Μακεδονία που δεν σχετίζεται με την παράδοση, με την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Το μειονέκτημα που έκανε πολλούς να αντιδρούν, είναι ο αλυτρωτισμός που κρύβει το «Νέα». Όπως εξηγούσαν από τότε πολιτικοί και αναλυτές, μοιάζει με τις περιοχές που εγκαταστάθηκαν έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία (Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία κ.λπ.) που πάντα κρύβουν την ελπίδα για τα παλαιά εδάφη, εμπεριέχουν δηλαδή αλυτρωτισμό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Nova Makedonija είναι πιο κοντά στα «θέλω» των δύο πλευρών αλλά η Αθήνα επιμένει και πάλι στο erga omnes «εδώ και τώρα».
Οσο για το Gorna Makedonija, με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, έχει το θετικό ότι είναι κοντά στην εθνική γραμμή που χαράχτηκε την προηγούμενη 10ετία. Και αυτό, όμως, έχει μειονεκτήματα κι έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις δύο χώρες.

Δήλωση Ζάεφ

Εν τω μεταξύ, σε σημερινή δήλωσή του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ χαρακτηρίζει χρονικό προσδιορισμό το Ilidenska και υπογραμμίζει ότι η χώρα του δεν εγείρει καμιά εδαφική διεκδίκηση, σέβεται το απαραβίαστο των συνόρων και την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού λαού και της Ελλάδας.

Το τηλεφώνημα

Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη δείχνει και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από την αμερικανική κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος το ταχύτερο. Ερχεται σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε μια κίνηση υψηλής διπλωματικής σημασίας και βαρύνουσας συνομιλίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο, Τσίπρας και Πενς μίλησαν για όλα τα ανοικτά θέματα αλλά αυτό που κυριάρχησε ήταν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στον Μάικλ Πενς τη σταθερή θέση της Ελλάδας για λύση στην υπόθεση της ονομασίας της γειτονικής χώρας αλλά με προαπαιτούμενο την αποδοχή από μέρους της του erga omnes μέσα από συνταγματική αλλαγή.
Μόνο έτσι θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» και η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες που κάνουν οι δύο κυβερνήσεις για να λυθεί το ακανθώδες διμερές πρόβλημα, στηρίζει τις κινήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και υπογράμμισε ότι μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις που ο κ. Νίμιτς έχει καταθέσει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Θα συζητούν μέχρι "τελευταίο" λερπτό.
    Για να μας σερβίρουν την προδοσία τους, ως τετελεσμένο αναπόφεκτο, και καλύτερο από την "Μακεδονία για τους Μακεδόνες" η το ίδιο είναι "Μακεδονία του Ίλιντεν".
    Δείτε την ανάρτηση του προδοτικού σκοπιανοκατυθυνόμενου site, http://iliden.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλα ραντεβου...η γκομενσ...δεν πευτει στο κρεβατι....θαχει ...φλουδα μπανανας στο τελος...και κλαματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.