18/5/18

Αμπντουλατίφ Σενέρ, συνιδρυτής του ΑΚΡ: Ο Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές - Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να βρει 220 δις δολάρια σε ένα χρόνο

Το  ιδρυτικό μέλος του ΑΚΡ και πρώην βουλευτής Αμπντουλλατίφ Σενέρ αξιολόγησε την εκλογική περίοδο, την κατάσταση της οικονομίας και τους υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας. Ο Σενέρ ο οποίος υποστήριξε ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι σε άσχημη κατάσταση είπε ότι “ο κ. Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές”.

Οι τέσσερις συνιδρυτές του ΑΚΡ, Γκιούλ, Ερνοτγάν, Αρίντς, Σενέρ
Ο Σενέρ, ο οποίος δήλωσε ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι σε άσχημη κατάσταση, συμπλήρωσε ότι η απώλεια της αξίας του εθνικού νομίσματος είναι το βαρόμετρο της οικονομίας. "Η απώλεια της αξίας του εθνικού νομίσματος σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές εμπόριο, και στις οικονομικές σχέσεις, εισάγετε περισσότερα από όσα εξάγετε και σαν αποτέλεσμα το εθνικό εισόδημα δεν φτάνει το απαραίτητο επίπεδο και αυτό σημαίνει ότι χαλάνε οι οικονομικοί δείκτες.
Ο Σενέρ, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η κατάσταση στην οικονομία θα αντικατοπτριστεί στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, είπε ότι η στενότητα στην οικονομία θα έχει συνέπειες σε όλους τους πολίτες και πως αυτή η κατάσταση θα έχει ως συνέπεια να χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές
ΟΙ δηλώσεις του Σενέρ:

Βλέπουμε καθαρά ότι η οικονομία στην Τουρκία καθοδηγείται με άσχημο τρόπο. Μιλάμε για μία εξουσία που δεν μπορεί να  καθοδηγεί την οικονομία με τους δικούς της κανόνες, είναι ανίδεοι να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και δεν μπορούν  να θέσουν σε κίνηση τη δυναμική της οικονομίας.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΧΑΝΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ: 
Μπορείτε να το φανταστείτε; Το εθνικό νόμισμα χάνει διαρκώς την αξία του. Αυτή η κατάσταση είναι σαν το βαρόμετρο της οικονομίας, δείχνει την πορεία της οικονομίας. Δείχνει ότι η οικονομία έχασε την παγκόσμια ανταγωνιστική της  δύναμη. Το να χάσει την αξία του το εθνικό νόμισμα, σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε ανταγωνιστικοί στο διεθνές εμπόριο, και τις οικονομικές σχέσεις, εισάγετε πολύ περισσότερα από όσα εξάγετε, και ως αποτέλεσμα αυτού χαλάνε και οι οικονομικοί σας δείκτες. Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε αυτό το σημείο.
Όπως γνωρίζετε από τη μία η αύξηση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών και από την άλλη η αύξηση του εξωτερικού χρέους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να βρει 220 δις δολάρια σε ένα χρόνο. Αν δεν το καταφέρει τότε έρχεται η κρίση και θα έχει συνέπειες που θα επηρεάσουν βαθιά όλους τους τομείς.

“Η ΧΩΡΑ Η ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ”
Μιλάνε για σταθερότητα, η δική τους σταθερότητα έχει αυτή τη μορφή. Κατά συνέπεια εγώ δεν περιμένω να φτάσει η οικονομία σε άσχημο σημείο και να πέσει η κυβέρνηση. Ό,τι και αν συμβεί, και με κάθε τίμημα ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αφήσει την εξουσία, ακόμη και να η Τουρκία βρεθεί σε δεινή θέση λόγο οικονομικής κρίσης,  αν η ανεργία φτάσει στο ζενίθ,  αν χρεοκοπήσουν οι επιχειρηματίες, αν οι αγρότες φτάσουν να ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Το σημαντικό για εκείνον είναι να παραμείνει στην εξουσία. Αν εμφανιστεί μια τόσο άσχημη εικόνα της οικονομίας θα παίξει με το χρόνο.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ
 Θα παίξει με το χρόνο λέγοντας, κέρδισα μια φορά τις εκλογές, έγινα πρόεδρος της δημοκρατίας ο κόσμος δεν θα ασχοληθεί μαζί μου. Μόλις πιάσει πάτο η οικονομία και συνηθίσουν οι πολίτες σε αυτή την οικονομική κατάσταση σιγά – σιγά θα αρχίσει να έχει κάποια βελτίωση. Μέσα σε τρία – τέσσερα χρόνια θα φτάσει σε κάποιο επίπεδο. Από εκεί και μ=πέρα το νέο σημείο θα είναι και πάλι οι εκλογές. Για το λόγο αυτό οι εκλογές αυτές είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Η χώρα θα υπάρξει ή θα καταστραφεί. Η Τουρκία έχει ανάγκη την ομαλότητα. Και η ομαλότητα θα έρθει με ένα τρόπο. Να αλλάξει η δομή αυτής της εξουσίας του θεωρεί ότι έχει όλες τις αρμοδιότητας αλλά δεν μπορεί να δει αυτό το πρόβλημα.  

ΥΠΆΡΧΕΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ
Αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιδράσεις. Έχουμε περίπου 40 μέρες μπροστά μας, και φαίνεται ότι το διάστημα αυτό θα περάσει πολύ δύσκολα. Πχ το δολάριο έφτασε σε 4-4.5 Τουρκικές λίρες. Όπως και να το δείτε η αύξηση είναι τρομερή.  Ο έμπορος ο οποίος κάνει εισαγωγές με τι τιμή θα μπορέσει να πουλήσει στο εσωτερικό το εμπόρευμα που πήρε από το εξωτερικό με ακριβό συνάλλαγμα; Ήδη έχουν πέσει τα περιθώρια κέρδους και τώρα θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να πουλήσει τα προϊόντα αυτά στο εσωτερικό.  

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Όλοι οι τομείς θα ψυχορραγήσουν. Τα εργοστάσια δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν προϊόντα λόγο υψηλού κόστους κατασκευής, τα εργοστάσια αυτά θα κλείσουν ή θα φαλιρίσουν. Οι άν άνθρωποι δεν θα μπορέσουν πια να κάνουν εμπόριο. Οι μαγαζάτορες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν το ενοίκιο των καταστημάτων. Θα δυσκολευτούν όλες οι ομάδες εισοδήματος.  Αυτή η στενότητα θα διαστρεβλώσει στα μάτια των πολιτών την αντίληψη για τα άτομα που βρίσκονται στην εξουσία. Αυτή η κατάσταση θα αντικατοπτριστεί και στις εκλογές. Νομίζω ότι ο κ. Ερντογάν θα χάσει αυτές τις εκλογές.

Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ;
Νομίζω πως ναι. Παρόλο που έχουμε εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας αυτό που φαίνεται από την υπάρχουσα πολιτική εικόνα είναι ότι η αντιπολίτευση θα έχει την πλειονότητα της Βουλής.

ΤΟ HDP ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ 10%;
Νομίζω πως το HDP θα περάσει πολύ άνετα το όριο. Αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να δουλέψει και πολύ για να μην έχει κάποιο ατύχημα.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ;
Βλέποντας τους υποψηφίους καταλαβαίνουμε ότι έχουν τους δικούς τους ψηφοφόρους. Στην πρώτο κύκλο όλοι θα απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους. Ο δεύτερος γύρος είναι που παίζει καθοριστικό λόγο στις εκλογές. Ο Ερντογάν θα φτάσει στο δεύτερο γύρο, και αντίπαλός του θα είναι ή η Μεράλ Άκσενερ ή ο Μουχαρρέμ Ιντζέ. Αν όμως υπάρξουν εκπλήξεις μπορεί να περάσει και ο Ντεμίρτας. Ας μην πούμε ότι αυτό δεν θα γίνει, ότι δεν μπορεί να γίνει. Στην περίπτωση αυτή ο δεύτερος γύρος θα είναι πολύ σημαντικός. Είναι σημαντικό να υπάρχει στο δεύτερο γύρο ένας υποψήφιος που απευθύνεται  σε όλη την Τουρκία, που θα πάρει ψήφους από όλες τις πλευρές και μάλιστα από ψηφοφόρους του ΑΚΡ που είναι δυσαρεστημένοι με τον Ερντογάν. Αν το αναλύσουμε από αυτή την σκοπιά εγώ βλέπω ότι υπάρχουν προβλήματα.

Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου
Πηγή: ΙΝΤΕΡΝΕΤΧΑΜΠΕΡ

5 σχόλια:

  1. Why Investors Have Become Skittish About Turkey

    Erdogan saved Turkey and made a new generation rich. So what happened?
    By Benjamin Harvey

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-18/why-investors-have-become-skittish-about-turkey

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ερντογάν νόμιμα ή παράνομα θα βρεί τρόπο να καρδίσει τις εκλογές. Ο Ερντογάν δήλωσε στο Bloomberg ότι ο ίδιος θα αναλάβει την οικονομία(!!! ακόμα γελάνε στο Bloomberg). Με αυτή την δήλωσή του συνέβαλε στην πτώση της λίρας Τουρκίας. Δηλαδή ο σουλτάνος το έβαλε αμέτι μουχαμέτι να καταστρέψει την Τουρκία για να σωθεί αυτός και το παρακράτος του. Αμην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς για την Ελλάδα, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να τις χάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοιτώντας τη λίρα ειναι πολυς καιρος που πεφτει και μεχρι ώρας δε βλέπουμε σοβαρά προβλήματα στην τουρκικη οικονομία το αντίθετο ! Ειδικώς τουριστικά εχει γινει ιδιαιτέρως ανταγωνιστική παρά την κρίση ασφαλείας που βιώνει ! ( Εχει ανοικτό πόλεμο με όλους του γείτονες και με τους Κούρδους) .Πρέπει να δουμε και τη διαρθωση του δημοσίου χρέους του που απο οτι εικάζω ειναι εσωτερικό σε μεγάλο βαθμό πράγμα που μονώνει αρκετά την οικονομία,Το τελευταίο δεν το γνωρίζω.Πάντως προβλήματα οικονομικά απο το 2016 παμε στο δεύτερο χρόνο κι οχι μονο δε βλέπουμε αλλά βλέπω παροχές , στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικά το άκρως αντίθετο απο μας.Ακουγα εχθές οτι χάρισε χρέη ! Στο μέλλον δε γνωρίζω τι θα γινει αλλά δε μου προκαλεί φόβο η τουρκικη οικονομία.Απο το 2014 βλέπω σταθερά ανεργία στο 10% και μεγέθυνση απο 0%-2%.Το μονο πρόβλημα σε κια υποτίμηση ειναι τα δάνεια στο εξωτερικό τα οποία πολλαπλασιάζονται και αν εχεις συνάψει κυρίως με ξένους επενδυτές δάνεια μπορεί για να πληρώσεις παραπνω να μπεις σε δημοσιονομικό κίνδυνο και δεύτερο να προσπαθήσεις να στηρίξεις το νομισμα σου με αποθέματα σε ξένο νομισμα που εχεις και να χάσεις μεγάλο μέρος τους.Μεχρι ώρας το δεύτερο ο Ταγιπ δεν το έκανε σε μεγαλη κλίμακα,Καιμγια το πρωτο δεν γνωρίζω τι χρέος εχει.Θα δουμε,Απο το 2014 έως το 2018 μονο γύρω στο καλοκαίρι του 2016 βλέπω αρνητικούς δείκτες.Μετα σταθερά πράγματα.
    Οικονομικά τη βγάζει καθαρή , πολιτικά δε γνωρίζω.Ανοικτο το ενδεχόμενο να έχουμε έκπληξη αν και με μικρές πιθανότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «παραφράζοντας» (sorry!) τον Σάκη Μουμτζή:

    «...οι Τούρκοι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως τα τελευταία χρόνια το υψηλό επίπεδο διαβίωσής τους οφειλόταν στα ΔΑΝΕΙΚΑ. Δεν ήταν το αποτέλεσμα της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της Τουρκικής οικονομίας...»

    (they are jobbin' us / μας δουλέφκουν)

    Abdüllatif (Kara_)Şener & Meral Ak_Şener...

    ο «Πόντιος» (Karadeniz) απ' τη Σεβάστεια & η «Θεσσαλονικιά» (Akdeniz) απ' τη Νικομήδεια· μάλλον κόφκω τους για προεκλογικούς «δρομείς λαγούς» (pacers/pacemakers/Şeners)... του Σουλτάνου!!!

    modern senaryo...
    (Καλογήρου): «Τσοκ Παρά Άρη (Κούρκουλε)»... χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.