20/4/18

Ενίσχυση Πολεμικού Ναυτικού με δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM

Η φρεγάτα Aquitaine ανήκει στον τύπο FREMM και έχει σημαντικές αντιαεροπορικές δυνατότητες. Θα ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του καλοκαιριού.
Βασίλης Νέδος
Δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η Languedoc και η Aquitaine) θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού. Σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν) και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται.
Και αποφάσισαν να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο. Πέρα από την ουσιαστική «ανάσα» που δίνει με αυτόν τον τρόπο στο Π.Ν. η Γαλλία, πρόκειται για ένα ουσιαστικό και ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ε.Ε., σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισε τη στήριξη της Γαλλίας στην πολιτική κοινής άμυνας στην Ευρώπη, γνωστοποιώντας ότι στην τελευταία επικοινωνία του με τον Αλ. Τσίπρα τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα σταθεί «δίπλα στην Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο».
Επί του πρακτικού σκέλους της συμφωνίας Αθηνών και Παρισιού, οι δύο φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με πενταετή συμφωνία leasing και αμέσως πληρώματα του Π.Ν. θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε ώς το τέλος του θέρους να είναι απολύτως μάχιμα. Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Π.Ν., όχι «γυμνές» αλλά με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων. Η απόφαση αυτή για leasing ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του Π.Ν. να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο, κυρίως όμως στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM (δηλαδή το 2023), η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra, που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας. Παρότι οι συζητήσεις για την αγορά των νέων Belh@rra έχουν ξεκινήσει (όπως αποκάλυψε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο η «Κ») πριν από περίπου τέσσερις μήνες, η τελική συμφωνία φαίνεται να είναι αρκετά κοντά. Μάλιστα, το leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM, ουσιαστικά, λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τη συμφωνία. Πέρα από τις δύο φρεγάτες, η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι περιλαμβάνει πρόσθετες λεπτομέρειες οι οποίες θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι Γάλλοι ουσιαστικά δεσμεύονται ότι για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη προμήθειας πυραύλων τύπου EXOCET από την Ελλάδα, αυτοί θα παραχωρούνται έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια μιας γενικότερης ευρωπαϊκής στήριξης της Ελλάδας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, επτά κατά και 18 αποχές) ενέκρινε ψήφισμα που περιγράφει τη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους ως «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου». Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, αναφερόμενος στην πρόσφατη συντριβή του Μιράζ που οδήγησε στον θάνατο του Γ. Μπαλταδώρου, αναφέρθηκε σε ακήρυχτο πόλεμο από το 1974. Οι πιλότοι, είπε, εμπλέκονται σε αναχαιτίσεις που είναι «ενέργειες οι οποίες συναντιούνται μόνο σε πόλεμο ή τουλάχιστον έχουν συνθήκες πολέμου». Χθες, κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Αμυνας Φ. Κουβέλης αναδιπλώθηκε από την πρόσφατη τοποθέτησή του για το περιστατικό της Ρω, λέγοντας ότι δεν υπήρξε υπερπτήση από τουρκικό ελικόπτερο.
Καθημερινή


13 σχόλια:

  1. Είναι πολύ σημαντική η έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας αυτές τις δύσκολες μέρες.
    Θυμίζει την εποχή, μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που ο φιλέλληνας Γάλλος Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα.

    Grèce, c'est Giscard qui l'imposa à l'Europe

    https://www.youtube.com/watch?v=4X3u9ep839U

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tsipras was saying back in 2012/13 that these frigades are not suitable for a closed sea like Aegean and leasing is not an option for Greece.
    Then again who is surprised with Tsipras contradictions.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει ένα τσιτάτο που λέει ότι "μόνο οι βλάκες δεν αλλάζουν γνώμη".

      Διαγραφή
  3. Ας ΑΠΕΛΑΣΟΥΝ πρώτα τον ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ από την Ελλάδα μας.
    Thanos Tzimeros
    26 Φεβρουαρίου 2016 · Αθήνα ·
    ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΥΛΟΥ;
    Πέφτοντας σε σχόλιο νομικού, που εργάζεται μάλιστα και στο γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη, η οποία με εγκαλούσε για προηγούμενο σχόλιό μου, διότι, λέει και οι Αφγανοί και οι Σομαλοί δικαιούνται ασύλου, νομίζω ότι πρέπει να φωτίσω μια άλλη απάτη της αριστερής μπουρδολογίας: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "δικαίωμα ασύλου" ως νομική έννοια! Προκαλώ όποιον έχει αντίθετα επιχειρήματα να με διαψεύσει.

    Κανένα διεθνές κείμενο (σύμβαση Γενεύης 1951, πρωτόκολλο Ν. Υόρκης 1967, Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Συνδιάσκεψη ΟΗΕ για το εδαφικό άσυλο 1977, κ.λπ.) δεν προβλέπει τέτοιο δικαίωμα. Η παροχή ασύλου σε πρόσφυγες πολέμου δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη, τα οποία πρώτα σταθμίζουν το αν απειλείται η τάξη και η ασφάλειά τους.

    Σε απλά Ελληνικά: το ότι στην πατρίδα σου γίνεται πόλεμος κι εσύ έφυγες από εκεί δεν υποχρεώνει ΚΑΝΕΝΑ κράτος να σε δεχθεί. Αν θέλει θα το κάνει. Όλα τα κείμενα που αφορούν στα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων αναφέρονται στην συμπεριφορά του κράτους προς τον πρόσφυγα ΑΦΟΥ του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, το οποίο φυσικά μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή. Αν για παράδειγμα το ISIS ηττηθεί και οι καταδιωκόμενοι μαχητές του έρθουν στην Ευρώπη, θα τους χορηγήσουμε πολιτικό άσυλο; Το λέω διότι πολύ κεφαλομάντηλο και light μπούργκα πέφτει σε όσους μουσουλμάνους επέλεξαν την χριστιανική έως άθεη αλλά χειμαζόμενη Ευρώπη ως "δεύτερη πατρίδα τους" κι όχι την πάμπλουτη και ομόθρησκη Σαουδική Αραβία.

    Το ότι νομικοί μιλάνε για "δικαίωμα ασύλου" είναι ενδεικτικό της κατάντιας της Παιδείας και της επιστημονικής τους ανεπάρκειας. Πριν την εισβολή των δήθεν προσφύγων είχαμε την εισβολή των δήθεν επιστημόνων, αποφοίτων (ορθότερα: αποφύτων) των δήθεν Πανεπιστημίων και όσων με τέτοιες προδιαγραφές εκφέρουν δήθεν πολιτικό λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από πού κι ως πού οι Αφγανοί και οι Σομαλοί είναι πρόσφυγες για δικαιούνται ασύλου; Αφήνω το γεγονός ότι οι Αφγανοί την τελευταία τριετία στην Ελλάδα είναι ίσως η πιο παραβατική και βίαιη εθνότητα λαθρομεταναστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Both the Afgans and the Somalis are needed. The Afgans produce the best Opium and you have to have links from the production site to the delivery destination. The Somalis are the best Pirates recently and are useful for transporting what the Afganis produce.

      Διαγραφή
  5. Στον "πλήρη εξοπλισμό" των φρεγατών κατά την παράδοση, περιλαμβάνονται και οι Cruise πύραυλοι SCALP με βεληνεκές ~1000χλμ.? Η γαλλική έκδοση των FREMM (ιταλογαλικής κατασκευής) έχει αυτούς τους πυραύλους και η Ελλάδα είχε συμφωνήσει να τους πάρει σαν πακέτο το 2011 (όταν και οι Γερμανοί μπλόκαραν την πώληση, λόγω μνημονίων).Η χώρα θέλει τους SCALP σε αυτά τα πλοία, οι γάλλοι τους δίνουν όπως είχαν συμφωνήσει το 2011? Αν υπάρχει γνώση του αντικειμένου ας απαντήσει κάποιος μια και δεν έχω δεί κάποια αναφορά στο θέμα σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο και καλοτάξιδες στο Αιγαίο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ερωτησις άσχετου: δε θα μπορούσε και η Κύπρος με αυτή τη μέθοδο να αποκτήσει καμια φρεγατούλα, ή έστω ο,τι άλλο κρίνει ωστε να έχει να παρατάξει κάτι περισσότερο απο ακτοφυλακή, οταν έχει να υπερασπιστεί μια γιγαντιαία (σε μέγεθος και πλούτο) ΑΟΖ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ θετική εξέλιξη.

    Πολύ καλή αρχή για την αναβάθμιση της δύναμης φρεγατών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να προχωρήσουμε στην προμήθεια ακόμα 2 FREMM (δηλαδή συνολικά 4), την άμεση προμήθεια έστω και μικρού σχετικά αριθμού νέων τορπιλών για τα υποβρύχια 214 και τον σχεδιασμό και ναυπήγηση 4 νέας γενιάς πυραυλακάτων εξοπλισμένων με Ελληνικά και γαλλικά συστήματα. Στη συνέχεια και μετά την έναρξη κατασκευής των πυραυλακάτων και σε βάθος 8 ετών να ναυπηγηθεί η πρώτη Ελληνική κορβέτα καθώς και η νέα γενιά αρματαγωγών του στόλου μας. Επίσης, πρέπει να μας απασχολήσει ο εξοπλισμός των αρματαγωγών μας με συστήματα Phalanx.

    Η Ελλάδα ξεκινάει και τελειώνει από τη γη και τα ναυπηγεία-θάλασσα.

    Με την προμήθεια των 2 φρεγατών FREΜM και οι δύο μοίρες φρεγατών του πολεμικού μας ναυτικού αποκτούν από ένα σύγχρονο σκάφος αεράμυνας περιοχής που ταυτόχρονα είναι εξοπλισμένο και με στρατηγικούς πυραύλους(Scalp Naval).

    Ολόκληρος ο στόλος και τα νησιά μας στο ανατολικό Αιγαίο αποκτούν ισχυρή αντιαεροπορική κάλυψη σε ακτίνα 120 χιλιομέτρων από τη θέση που θα βρίσκεται η κάθε FREMM σε συνεργασία με τους σταθμούς ραντάρ και τα 4 ΑΣΕΠΕ.

    Αυτό σε συνδυασμό με τα υποβρύχια μας, τις πυραυλακάτους, τις υπόλοιπες φρεγάτες του στόλου, την επίγεια πυραυλική αεράμυνα και την αεροπορία μας δημιουργούν ισχυρότατο φραγμό πυρός, ένα πυκνότερο και ισχυρότερο πυραυλικό πλέγμα.

    Οι Ελληνικές δυνατότητες υπεράσπισης του Καστελλόριζου αναβαθμίζονται όπως και οι δυνατότητες του Ελληνικού στόλου να επέμβει αν χρειαστεί προς υπεράσπιση των Κυπριων αδελφών μας.

    Με την προμήθεια των FREMM θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ισχυρής αεράμυνας(και στρατηγικών πληγμάτων) του στόλου σε επίπεδο αποτροπής αλλά αν η απέναντι πλευρά προχωρήσει και ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου θα μπορούμε να στείλουμε ολόκληρη Τask Force εξοπλισμένη μεταξύ άλλων και με 2-3 επιταγμένα σκάφη κοντέινερ σε ρόλο ελικοπτεροφόρων(δοκιμάστηκε στα Φώκλαντς,εκτός των 2 αεροπλανοφόρων τους οι Βρετανοί είχαν ένα επιταγμένο μεγάλο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ που μπορούσε να μεταφέρει και να εξυπηρετήσει ως πλατφόρμα 4 ελικόπτερα Chinook η εναλλακτικά συνδυασμό ελικοπτέρων διαφόρων μεγεθών). Ο Ελληνικός εμπορικός στόλος είναι μεγάλος και διαθέτουμε σκάφη για κάθε αποστολή(πετρελαιοφόρα, ρυμουλκά, πλοία κοντέινερ, ιπτάμενα δελφίνια κ.α.).
    Σκάφη για κάθε αποστολή και με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο.
    Έχουμε 4 κλάδους στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, όχι 3. Είτε το δηλώνουμε είτε όχι.

    Οι Αμερικανική υπερδύναμη έχει ως τέταρτο κλάδο τους πεζοναύτες της. Η μικρή Ελλάς το εμπορικό της ναυτικό. Κοινός παρονομαστής και των δύο? Ότι βρίσκονται παντού στον πλανήτη!

    Πρακτικά,με τα αρματαγωγά, τα Zubr και διάφορα επιταγμένα πλοία σε διάφορους ρόλους(μικρούς και μεγάλους) μπορούμε να στείλουμε στο Καστελλόριζο την ταξιαρχία πεζοναυτών και την 71η αερομεταφερόμενη σε συνδυασμένη επιχείρηση με ειδικές δυνάμεις με κάλυψη από αεροπορία, υποβρύχια και ολόκληρο τον πολεμικό μας στόλο τσακίζοντας με στρατηγικούς πυραύλους και αεροπορικές βόμβες τον εχθρικό ναύσταθμο τις εχθρικές θέσεις πυροβολικού και τον εχθρικό στόλο.

    Και τότε θα δούμε ποιος είναι "μύγα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδιάζονται όχι υπολογίζοντας τι πιστεύεις ΕΣΥ για το πως θα αντιδράσει η απέναντι πλευρά αλλά με βάση τις πραγματικές δυνατότητες αντίδρασης του αντιπάλου με κάθε λεπτομέρεια.
    Αυτό να μην το ξεχνάει ο Μπουλούτ Πασάς.
    Αν δεν το ξέρει να πάει ταξίδι στην Αργεντινή και να τους ρωτήσει.

    Αν δεν μπορέσουμε να το αποφύγουμε, όποιος αγγίξει δικούς μας ανθρώπους θα τον πατήσουμε σαν κατσαρίδα κι ας κλάψουν και Ελληνίδες μάνες. Πάντα κάπως έτσι ήταν, πάντα κάπως έτσι θα ναι.

    ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ


    https://www.youtube.com/watch?v=76zwtVzpPRk

    Όποιος θέλει ειρήνη προετοιμάζεται για πόλεμο.


    "Κλειδώστε"-προχωρήστε γρήγορα τον εκσυγχρονισμό των F16 με τους Αμερικανούς να μην αργούμε. Πολύ το ¨"λιβανίζουμε". Πάρτε 40 μεταχειρισμένα F15 από τις ΗΠΑ. Να κάνουμε το Ενιαίο Αμυντικό δόγμα πραγματικότητα και στον αέρα. Τώρα! Να σκεπάσουν τα Ελληνικά φτερά την Κύπρο. Σκεφτείτε την Ελλάδα και την ιστορία της για μια φορά στη ζωή σας!
    Υποβρύχια, φρεγάτες FREMM, F15, ρουκέτες για τους MLRS, αναβάθμιση Εθνοφυλακής και όποιος θέλει πέρα από απειλές ας μας ορμήξει...αλλά να ξέρει πως όλοι μας μετά από 8 χρόνια μνημονιακού γολγοθά χρωστάμε και έχουμε πολλά νεύρα!

    Έτσι τσιμπάει η βαλκανική μύγα τσε τσε...η Glossina giaour, Μπουλούτ Πασά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.