20/4/18

Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: Η Ελλάδα προκαλεί με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο

  • (Φωτ.: Twitter / Faruk Kaymakci)
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ενδεικτική του πώς η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τις σχέσεις της με την Αθήνα και τη Λευκωσία, παραχώρησε στον Σαράντη Μιχαλόπουλο για το Euractiv.com ο Τούρκος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Φαρούκ Καϊμακτσί απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο κατηγόρησε ευθέως τους Έλληνες, ενώ αναφερόμενος στα Ίμια διερωτήθηκε για ποιον λόγο κάποιοι αφήνουν λουλούδια σε βραχονησίδες.

Καϊμακτσί: Ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα.
«Ποιος ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε έναν βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο; Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό; Ποιος είναι ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας, απλώς προκαλούν», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση.
Σύμφωνα με τον πρέσβη, η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας νησάκια και βράχια το καθεστώς των οποίων δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες. Ακόμα, τόνισε ότι μέχρι να διευθετηθεί το… ιδιοκτησιακό δεν μπορούν να διεκδικηθούν από καμία πλευρά, και επανέλαβε ότι «λουλούδια, σημαίες ή ακόμα και πικ νικ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις». Συμπλήρωσε δε ότι η Τουρκία εύχεται να σταματήσουν αυτές οι προκλήσεις, ειδικά μετά την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Αθήνα μετά από 65 χρόνια, και ζήτησε τα βράχια να γίνουν χώρος συνεργασίας και όχι πηγή σύγκρουσης.
Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη, ο Τούρκος πρέσβης παρέπεμψε στην τουρκική Δικαιοσύνη, ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι η πολιτικοποίηση του ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί περισσότερες εντάσεις. «Είναι μια μεγάλη απώλεια σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία της ΕΕ το να εμπλακεί σε μια δικαστική υπόθεση. Είναι λάθος για οποιοδήποτε θεσμικό όργανο να εμπλέκεται σε μια δικαστική υπόθεση», είπε αναφερόμενος στο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Επιμονή για την κυπριακή ΑΟΖ
Ο Φαρούκ Καϊμακτσί κλήθηκε να απαντήσει και για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αφού επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι εφόσον η οριοθέτηση δεν έχει ολοκληρωθεί ορισμένες περιοχές βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, σημείωσε ότι μέχρι να υπάρξει συμφωνία οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Το ίδιο ισχύει για τους Τουρκοκύπριους. Θα σταθούμε στο πλευρό τους», ανέφερε.
Τι γίνεται με τους S-300;
Σε ό,τι έχει να κάνει με την αμερικανική προειδοποίηση για την αγορά των ρωσικών S-400, o πρέσβης κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι εγκατέλειψε την Τουρκία. «Αναφέρομαι στον πόλεμο στη Συρία και στις εξελίξεις στο Ιράκ», εξήγησε, και συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα προτού συμφωνήσει με τη Ρωσία για την αγορά πήγε πρώτα στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, «αλλά οι ΗΠΑ είπαν όχι».
«Οι Ελληνοκύπριοι θέλησαν να αγοράσουν τους πυραύλους S-300 και να τους φέρουν στο νησί της Κύπρου. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα έχει ήδη S-300. Είναι συμβατή με το ΝΑΤΟ; Θα πρέπει επίσης να το ελέγξετε με αυτούς», κατέληξε.

5 σχόλια:

  1. Αναμείνατε συστάσεις της Μογκερίνι και του Γιούνκερ, να πάψουμε να προκαλούμε τους Τούρκους με τις διεκδικήσεις μας στα νησιά τους και παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους.
    Προαναγγέλλω, για να σας στερήσω την έκπληξη (από τους ευρωφανατικούς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν η Ελλαδα σεβοτανε λιγο τον εαυτο της δεν θα της κουνιοταν κανεις.

      Ηττοπαθεια, χαμηλη αυτοεκτιμηση και παιδια της μαμας εχουν κανει τον ελληνα να ειναι yes man. Δεν λεω καλος ο προστατευτισμος εντος οικογενειας αλλα ο υπερπροστατευτισμος μαλθακευει και κανει μια ολοκληρη κοινωνια να ψαχνει θεση στο δημοσιο.

      Η η σηζητηση σηκωνει ψυχολογια του πληθους. Υπαρχουν αξιοι να μας βγαλουν απτο βαλτο αλλα πρεπει πρωτα να ελεγξουν τα ΜΜΕ..βλεπε πλυση εγκεφαλου (οσου εμεινε)

      Διαγραφή
  2. Το ΥΠΕΞ πρεπει να καλεσει τον Τουρκο πρεσβη για αυστηρες παρατηρησεις....... η το ρισκαρουμε και εδω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή είναι η λογική τους. Ψύχραιμα παρατηρούμε ότι έχουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων η οποία εδράζεται στην άποψη ότι πολλά νησιά και βραχονησίδες ακατοίκητες στο Αιγαίο πρέπει να τους ανήκουν και τους ανήκουν. Πώς απαντάς στους Τούρκους χωρίς να πέσεις στην παγίδα διαπραγμάτευσης για το καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων αυτών; Αυτή η υπόθεση ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ αγαστή και άψογη συνεργασία ΥΠΑΜ - ΥΠΕΞ με προσοχή στις πράξεις και δηλώσεις που γίνονται από όλες τις πλευρές για να υπάρχει μέγιστη αποτελεσματικότητα από ελληνικής πλευράς. Έχουμε το πάνω χέρι ακόμη αλλά μπορεί και να το χάσουμε αν δεν οργανωθούμε. Αν οργανωθούμε δεν θα υπάρξουν ξανά νέα Ίμια. Αν όχι τότε κακό του κεφαλιού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε Χαριλαε, απο το 1974 προσπαθουμε να οργανωθουμε και δεν χρειαζετε να αναλυσουμε τα αποτελεσματα. Βλεπεις καποια προσπαθεια προς αυτη την κατευθυνση γιατι εγω βλεπω μαλλον αποδιοργανωση. Μπορει και να βλεπω λαθος.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.