18/3/18

Κόβει γέφυρες η Άγκυρα - Δυσκολεύουν οι επαφές της Δύσης με τον Ερντογάν

Δύσκολη χαρακτηρίζουν την επαφή με το καθεστώς Ερντογάν διεθνείς παίκτες. Τούτο καθιστά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερα περίπλοκη την όποια προσπάθεια για παρέμβαση, με στόχο την εκτόνωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Όπως διαμορφώνεται σήμερα το σκηνικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η  Ευρωπαϊκή Ένωση διανύουν περίοδο κακών σχέσεων με την Τουρκία και δεν υπάρχουν  κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης με την Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, στο υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχει κενό εξουσίας μετά την αποπομπή  του Ρεξ Τίλερσον από τον Πρόεδρο Τράμπ. Μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο νέος ΥΠΕΞ, στο τέλος Μαρτίου και να προσαρμοστεί θα περάσει μια χρονική περίοδος.
Τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους, δεν έχουν ρόλο καθώς δεν έχουν κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού διαμηνύουν πως έχουν χάσει επαφή με την Τουρκία, η οποία «έχει αλλάξει( συμπεριφορά) την τελευταία περίοδο».
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Τουρκία επιδιώκει στρατηγικά να διαμορφώσει ένα άξονα για έλεγχο από τη Θράκη, Αιγαίο, Κύπρο μέχρι τη Συρία. Στην Αφρίν τα τουρκικά στρατεύματα προελαύνουν, χωρίς καμία αντίδραση, ενώ συντηρεί ανενόχλητα κλίμα έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.  Είναι προφανές, πάντως, από τις ενέργειες και τις συστηματικές κινήσεις της Άγκυρας πως στην περίπτωση της Ελλάδος και της Κύπρου, προσπαθεί μέσα από την τακτική του εκφοβισμού, ή ενός ελεγχόμενου επεισοδίου, να επιβάλει αλλαγή του στάτους κβο.
Ενημερωμένες πηγές, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την τουρκική πολιτική, παρέπεμπαν στις δημόσιες τοποθετήσεις Ερντογάν για αλλαγή της Λωζάνης τονίζοντας πως θα επιδιωχθεί τούτο μέσα από την πρόκληση κρίσης, που θα οδηγήσει σε διαπραγμάτευση με θέμα στην ατζέντα μια νέα Συνθήκη. Κι όλα αυτά ενώ και η Τουρκία ανησυχεί  για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί και η ίδια από αλλαγές συνόρων στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι σαφές πως δεν διανοίγονται προοπτικές για νέα προσπάθεια καθώς τα μηνύματα από την Άγκυρα είναι άκρως αρνητικά.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στον «Φ» που κυκλοφορεί
  Κώστας Βενιζέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.