15/3/18

Έδειξε το τραπέζι των συνομιλιών η πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία κα Ντόχερτι

Προσεκτική στις διατυπώσεις της αλλά με αρκετή σαφήνεια στην κατάθεση των επίσημων θέσεων της αμερικανικής πλευράς, η Κάθλιν Ντόχερτι, φρόντισε να αποσαφηνίσει αρκετά πράγματα σ’ ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στα ενεργειακά. Έστειλε το μήνυμα προς την τουρκική πλευρά γενικότερα αλλά και προς τον Μουσταφά Ακιντζί ειδικότερα πως θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος τις αιτιάσεις για τα ζητήματα της ενέργειας και να κοιτάξει προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μήνυμα έστειλε και προς την Τουρκία ως προς μια πιθανή επιθετική ενέργεια κατά των αμερικανικών συμφερόντων.
Το πρώτο που καταγράφεται από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Κάθλιν Ντόχερτι είναι η υπογράμμιση του παράθυρου ευκαιρίας που υπάρχει προκειμένου να προχωρήσουν οι δύο πλευρές πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία σημείωσε τα εξής:

α) Ούτως ή άλλως περνάνε πολλά χρόνια για την εισροή εσόδων από την αξιοποίηση ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ότι ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει κατανομή των πόρων σε όλους τους Κύπριους είναι η εξεύρεση λύσης,
β) Οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της νήσου θα πρέπει να καταμεριστούν δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης,
γ) Μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε κατά πολύ την ανάπτυξη των πόρων και θα διασφάλιζε το όφελος όλων των Κυπρίων.
Τα τρία αυτά σημεία που κατέγραψε η Κάθλιν Ντόχερτι αποτελούν και μηνύματα προς την τουρκική πλευρά, η οποία χρησιμοποιεί τα ζητήματα της ενέργειας και δεν επιτρέπει στις συνομιλίες να αρχίσουν. Δεν θεωρείται άσχετο και από το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν επιτρέπει στον Μουσταφά Ακιντζί να βρεθεί σε δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι αισιόδοξη για επανέναρξη των συνομιλιών σύντομα, ανέφερε ότι το ελπίζει ειλικρινά. Απάντηση που δείχνει πως δεν καταγράφουν οποιεσδήποτε κινήσεις στον ορίζοντα που να παραπέμπουν σε συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στα επόμενα 24ωρα. Εάν υπήρχε μια ανάλογη πιθανότητα δεν θα είχε την όποια δυσκολία η Κ. Ντόχερτι να εκφράσει αισιοδοξία. Αντίθετα, περιορίστηκε στο να εκφράσει την ελπίδα της.
Επί των προσπαθειών στο Κυπριακό η Αμερικανίδα διπλωμάτης ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος από τους ηγέτες κατά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες οι οποίες καθοδηγούνται από τους Κύπριους και διευκολύνονται από τα Ηνωμένα Έθνη». «Έχω δει τη μεγάλη πρόοδο που έγινε την τελευταία φορά, κατά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων και νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ στέρεα βάση πάνω στην οποία μπορούν να κτίσουν».
Θέλοντας να καταδείξει ότι υπάρχει χρονικό διάστημα το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευθούν οι δύο πλευρές σ’ ό,τι αφορά την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού, η Αμερικανίδα πρέσβης κατέγραψε τα εξής:
1. Ακόμη και εκεί που υπάρχει κοίτασμα μπορεί να μην είναι δυνατόν να διατεθεί εμπορικά ακόμη και αν αντληθεί, οι τιμές, περιλαμβανομένου του κόστους μεταφοράς του προϊόντος μπορεί να καθορίσουν ότι πρέπει να υπάρξει μια περίοδος αναμονής πριν να διατεθεί στην αγορά.
2. Μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια, μπορεί και δεκαετίες, πριν να είναι οι συνθήκες κατάλληλες για να αρχίσει η εισροή εσόδων.
3. Η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη, η περιφερειακή ασφάλεια, παίζουν όλες μεγάλο ρόλο στη σειρά των γεγονότων. Αλλά θα πάρει χρόνο για να αξιοποιηθούν αυτά τα οφέλη αν υπάρχουν οι ανακαλύψεις και αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.
Για να εκφράσει και την ελπίδα ότι «και οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο αυτό για να βρουν τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της νήσου».
Σύμφωνα με την ίδια, «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλά νομίζω ότι πολλά γίνονται στον κόσμο και στην περιοχή, (υπάρχουν) και εξωτερικοί παράγοντες που θα έπρεπε να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι σύντομα και όχι αργότερα».

Τον Οκτώβρη η γεώτρηση 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δραστηριότητες της ExxonMobil στην περιοχή, διευκρίνισε ότι οι δραστηριότητες τις επόμενες μερικές εβδομάδες είναι στην πραγματικότητα «ένα πλοίο έρευνας που είναι πολύ διαφορετικό από διερευνητικό γεωτρύπανο». Νομίζω ότι υπήρξε κάποια παρανόηση, είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα, εξηγώντας ότι πρόκειται «στην πραγματικότητα για δύο πλοία που θα δουν κατά πόσο υπάρχουν οποιαδήποτε αρχαιολογικά ευρήματα στη θάλασσα και για να αποφασίσουν πού να γίνει η γεώτρηση».
«Η ExxonMobil δεν προτίθεται να προχωρήσει σε γεώτρηση για αρκετούς μήνες, μάλλον στο τελευταίο τρίμηνο αυτού του χρόνου και νομίζω ότι έχουμε αρκετούς μήνες για να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία που κατά την άποψη της κυβέρνησής μου είναι η διαδικασία διευθέτησης», πρόσθεσε. «Θεωρώ ότι υπάρχει πολύς χρόνος και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι έξι μήνες για να υπάρξει πρόοδος σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό που είναι η λύση», σημείωσε. Απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση για το ζήτημα, η κ. Ντόχερτι επανέλαβε ότι οι δραστηριότητες στις αμέσως επόμενες εβδομάδες αφορούν πλοίο ερευνών «και δεν αναμένουμε οποιαδήποτε προβλήματα».

Αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της ΚΔ 
Ερωτηθείσα κατά πόσο η ίδια δεν πιστεύει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη στήριξη από τις ΗΠΑ του δικαιώματος της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της σε μια περιοχή που έχει πρόβλημα, απάντησε ότι πρώτον, «αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και γι' αυτό, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει την ΑΟΖ της». Σε ζητήματα όπου υπάρχει διαφορά σε ό,τι αφορά θαλάσσια σύνορα, η παγκόσμια πολιτική μας είναι να μην λαμβάνουμε θέση για το ποιος έχει δικαίωμα πάνω σε διεθνή θαλάσσια σύνορα, πρόσθεσε. «Λέμε ότι οι πλευρές θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και να μην κάνουν οτιδήποτε που να εμποδίζει ή να παρεμποδίζει μια ευρύτερη συμφωνία για το πώς μοιράζονται ή πώς γίνεται η διαχείριση των πόρων. Αλλά δεν λαμβάνουμε θέση σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν θαλάσσια σύνορα», ανέφερε.

Η ατζέντα του Γουές Μίτσελ κατά τις αυριανές επαφές 
Η Κάθλιν Ντόχερτι αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη την Παρασκευή, στην Κύπρο, του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ. «Είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις μας με 52 χώρες και η Κύπρος είναι μια εξ αυτών», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του κ. Μίτσελ στην Κύπρο εντάσσεται σε μια ευρύτερη περιοδεία του στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης την Πριστίνα, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και την Αθήνα. Στην Κύπρο, ανέφερε, «θα συζητήσει περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας, τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από πλευράς των ΗΠΑ, απάντησε «όχι προς το παρόν». Σημείωσε ότι θα είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Κύπρο ο υφυπουργός Μίτσελ και ότι θα είναι μια ευκαιρία για εκείνο να ακούσει από όλους τους φορείς στο νησί. Είναι μια ευκαιρία για να κατανοήσει όλες τις δυναμικές και τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τις δυνατότητες, πρόσθεσε.
  Ανδρέας Πιμπίσιης      Στέφανος Κουρατζής  
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Αυτη η βερα Ιρλανδη πρεσβειρα της Αμερικης εχει τωρα καινουργιο αφεντικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι διαπαραγματεύσεις?Για χουφτωμα της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ το πάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.