18/3/18

Αφρίν, Κύπρος, Ίμια

του Σάββα Καλεντερίδη
Στον πρόλογο του βιβλίου μου Παράδοση Οτζαλάν – Η ώρα της αλήθειας, που κυκλοφόρησε το 2007, κατέληγα με τις εξής φράσεις: «Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο αναπτύσσεται η κατάσταση όπως εξελίσσεται στις μέρες μας, που το Κουρδικό αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα το οποίο επηρεάζει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή και αφορά πλέον άμεσα την Ελλάδα, σε βαθμό που να καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη τη φράση που συνήθιζα να λέω, όταν επιχειρηματολογούσα σε υπηρεσιακό επίπεδο για το θέμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990:
»Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, αν δεν διαμορφώσει πολιτική για το Κουρδικό».
Η άποψη αυτή τη δεκαετία του 1990 φαινόταν ανεδαφική στα κλιμάκια του ελληνικού κράτους, γιατί η γεωπολιτική παιδεία και συνείδηση ήταν –και σε μεγάλο βαθμό παραμένει– κάτι άγνωστο για τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων, όπως και για μεγάλο μέρος των αναλυτών και αρθρογράφων, που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν με τις απόψεις, τα γραφόμενα και τις αναφορές τους στα ΜΜΕ την ελληνική κοινή γνώμη.
Την επόμενη δεκαετία, όταν μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν οι Κούρδοι του Ιράκ απέκτησαν συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία, και οι πρώτες κυβερνήσεις Ερντογάν ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς με την Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν (ΑΔΚ), ανοίγοντας μάλιστα ισχυρούς διαύλους και με το PKK για να βρεθεί πολιτική λύση στο Κουρδικό, η θέση αυτή δεν φαινόταν και τόσο ανεδαφική. Ήδη το Κουρδικό είχε αρχίσει να αναδεικνύεται στο διεθνές σκηνικό, ειδικά μετά τις επίσημες επισκέψεις του προέδρου της ΑΔΚ Μεσούτ Μπαρζανί στην Άγκυρα, την Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες κ.α.
Τώρα, τρεις δεκαετίες μετά, το Κουρδικό είναι πλέον ένα ζήτημα τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, σε βαθμό που να απειλεί τη διεθνή ειρήνη, αφού ο ίδιος ο Ερντογάν μόλις προχθές δήλωσε: «Οι ΗΠΑ χτίζουν είκοσι βάσεις στη βόρεια Συρία, που ελέγχουν οι Κούρδοι. Γατί υπάρχουν οι συγκεκριμένες βάσεις εδώ; Είτε κατά της Τουρκίας, είτε κατά του Ιράν. Φαντάζομαι όχι κατά της Ρωσίας. Αυτό θα σήμαινε Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εμείς έχουμε σύνορα εδώ, οι ΗΠΑ έχουν σύνορα; Οι δυνάμεις του συνασπισμού έχουν σύνορα;
»Η Ρωσία κινείται μαζί με το καθεστώς, οι δυνάμεις του συνασπισμού με ποιον κινούνται;».
Όσον αφορά την επιχείρηση με τον σουρεαλιστικό τίτλο «Κλάδος ελαίας», ο Ερντογάν είπε ότι από στιγμή σε στιγμή ολοκληρώνεται ο πλήρης αποκλεισμός της πόλης του Αφρίν, για να ακολουθήσει η άλωσή της και στη συνέχεια η προέλαση προς Ανατολάς, στην Ιεράπολη/Μένπετζ αλλά και στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη, όπου οι ΗΠΑ χτίζουν τις βάσεις, συνεργαζόμενοι με τους Κούρδους.
Ο εκ των ηγετών του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος και σύντροφος-συνιδρυτής με τον Οτζαλάν του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Τζεμίλ Μπαγίκ, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η Τουρκία διαπράττει εν ψυχρώ και μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας γενοκτονία στο Καντόνι του Αφρίν, αφού ξεκάθαρα ο στόχος της είναι η εκδίωξή τους και η εγκατάσταση εκεί Τουρκομάνων και άλλων φυλών, πλην Κούρδων. Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία έκανε παζάρια στις πλάτες των Κούρδων για να κερδίσει περισσότερα ανταλλάγματα από την Τουρκία, για να...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

11 σχόλια:

  1. Θεωρῶ συνειδητότατα κάποιοι δὲν νοιάζονται γιὰ τὴν γεωπολιτική. Πιστεύουν ὅτι ἡ ταύτησις μὲ τὰ συμφέροντα κάποιων ἰσχυρῶν (π.χ. ΗΠΑ, ΕΕ) θὰ ἱκανοποίσουν πλήρως καὶ αΛυτομάτως τὰ ἑλληνικὰ συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω την εντύπωση πως δεν είναι έλλειψη γεωπολιτικής αντίληψης. Μορφωμένους και διορατικούς ανθρώπους έχουμε, περισσότερο προς συνειδητή επιλογή μου κάνει ότι κάποιος ισχυρός θα μας βοηθήσει. Σε περίπτωση που προβεί σε πολιτικές ενέργειες εναντίων της Τουρκίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την οργή της. Εδώ έχουμε το λεγόμενο φοβικό σύνδρομο από την πλευρά των Ελλήνων πολιτικών και της υιοθέτησης της πολιτικής του κατευνασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ακούς γύρω παππούδες να λένε πως μόλις γίνει το μπαμ, θα αφήσουν το μαγαζάκι τους και θα σηκωθούν να πάνε να πολεμήσουν τους τούρκους με το έτσι θέλω και με το ζόρι και ακούς και κάτι μπουζούκια εικοσάχρονα να αναμασούν το εγώ δεν πολεμάω για κανένα αφεντικό, και σου 'ρχεται να πνίξεις τον κάθε γαβρόγλου στον κουβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Wake up and smarten up. Turkey will attack Greece. Get Greece ready for war. Some Greeks will not fight in this war. Only if 100,000 Greeks fight as heroes and they will do so, Turkey will be finished as we did in 1821.
    The Greek Lion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H Τουρκια μπορει να κανει πολεμο ειτε επεισοδιο σε νησια μας, για να κλεισει τα στενα ακομη και για τους Αμερικανους, προκειμενου να κανει εκβιασμους, να μην ενισχυουν τους Κουρδους και αν συμμετασχει στη μοιρασια των υδργονανθρακων και να αποτρεψει οποιαδηποτε ενισχυση Κουρδων απο Ελλαδα και τη Δυση, ανοιγοντας θεματα νεα, οπως θετει χρησιμοποιωντας και με τους 2 στρατιωτικους μας.

    Αν τα βρει με τους Αμερικανους, θα κλεισει τα στενα πλεον για τους Ρωσους, παιζει εναντιον ολων ρισκαροντας, αλλα με γνωμονα να υποστηριζεται παντα απο μια πολυ ισχυρη δυναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Τουρκία δεν μπορεί να κλίσει τα στενά λόγω διεθνών συνθηκών ακόμα και ο ίδιος Αλλάχ να κατέβει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τηρεί τις συμφωνίες της γιατί δεν έχει απέναντι της την Ελλάδα αλλά άλλες σοβαρές και εκδικητικές χώρες.

      Διαγραφή
    2. Εχω την εντυπωση πως αν εμπλακει σε πολεμο, εχει το δικαιωμα να τα κλεισει τα στενα , διορθωστε με αν κανω λαθος.
      Διοτι αυτο λεω οτι θα εμπλακει για να τα κλεισει.

      Διαγραφή
    3. @ Κοσμας ο Αιτωλος.
      Να εισαι καλα,με εκανες και γελασα με τις διεθνεις συνθηκες που θα σεβαστει η τουρκια.

      Διαγραφή
  6. Ουτε στενά μπορεί να κλείσει, ούτε να εκβιάσει μπορεί. Απλώς, οι ΗΠΑ, είναι η πρώτη φορά που συναντούν τους ρώσους τόσο αποφασισμένους να μην χάσουν. Θέσεις παίρνουν στη σκακιέρα, και το βατράχι βρίσκει χώρο να κοάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί στο pronews έχουν στήσει γλέντι.... Μπήκαν τα μεμετια στο Αφριν και κυματιζουν τα κουρελια του Κρεμαλατατουρκ στο κέντρο της πόλης !!!
      Η πουτ@να θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.