16/3/18

Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ Καλούν την Ρωσία να Εξηγηθεί


Αφού Προηγουμένως Κατήγγειλαν τις «Πολιτικές Φαντασίας» της Τερέζας Μέϊ
Zero Hedge 15-3-18
Ωρες μόλις μετά την έκδοση ανακοίνωσης του Γάλλου προέδρου Μακρόν, που ζητούσε «περισσότερες αποδείξεις» και κατήγγειλε την «Πολιτική Φαντασίας» της (πρωθυπουργού της Βρετανίας)Τερέζας Μέι , φαίνεται πως τηλεφώνημα από το Λονδίνο άλλαξε αυτή την στάση και Γερμανία, ΗΠΑ και Γαλλία εξέδωσαν τώρα κοινή ανακοίνωση που λέει ότι συμφωνούν με το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «η Ρωσία πρέπει να είναι υπεύθυνη» για την «επίθεση στη Βρεταννία».
Οι χώρες έχουν «φρικιάσει» με την επίθεση, «που απειλεί όλους εμάς» και η Ρωσία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την επίθεση κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

«Δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη δυνατή εξήγηση» πλην της ρωσικής ευθύνης για την επίθεση της 4ης Μαρτίου στην Αγγλία», λέει η ανακοίνωση των Τραμπ, Μέρκελ, Μακρόν. Και συνεχίζει: Η μη ανταπόκριση της Ρωσίας στην «θεμιτή απαίτηση» της Αγγλίας για εξηγήσεις «υπογραμμίζει περαιτέρω την ευθύνη της».
 Η πρώτη χρήση χημικού όπλου στην Ευρώπη «απειλεί την ασφάλεια όλων», αποτελεί «επίθεση κατά της βρετανικής κυριαρχίας» και «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου»
«Καλούμε την Ρωσία να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που συνδέονται με την επίθεση στο Σώλτσμπερυ» και ιδιαίτερα τα σχετικά με το πρόγραμμα Νόβιτσοκ.
Η Βρετανία απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες και ανέστειλε τις επαφές υψηλού επιπέδου με την Μόσχα. Αναμένονται τα αντίποινα της Ρωσίας.
Όπως είχαμε μεταδώσει προηγουμένως η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε  ανησυχήσει πολλούς από τους Ευρωπαίους συμμάχους της την Δευτέρα με τις κατηγορίες της κατά της Ρωσίας για την δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέϊ Σκρίπαλ και της κόρης του.
Και με την απειλή της Ρωσίας για αντίποινα, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ύψωσε φωνή υπονόμευσης της βρετανικής πρόσκλησης σε νέο κύμα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ο Μακρόν είπε ότι απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις που να συνδέουν την Ρωσία με την εγκληματική ενέργεια σε εμπορικό κέντρο του Σώλσμπερυ. Μέχρι τώρα η βρετανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η ισχυρότερη ένδειξη που διέθετε ήταν η παρουσία μιας νευροτοξικής ουσίας που είχε παραχθεί στη Ρωσία.
Με δηλώσεις εκπροσώπου του, ο Μακρόν κατηγόρησε την Μέι ότι επιδίδεται σε «Πολιτικές Φαντασίας», μετά τις δηλώσεις της στη Βουλή ότι η Ρωσία είναι «ένοχη» για την δηλητηρίαση του τέως πράκτορα της Ρωσίας και της κόρης, που ισοδυναμεί «με παράνομη χρήση βίας εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου»
Ο εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου Μπενζαμέν Γκριβώ δήλωσε σε πρες κόφερανς πως η Μέϊ προχωρεί σε βιαστικά μέτρα. «Δεν ασκούμε –δήλωσε- πολιτικές φαντασίας. Όταν τα στοιχεία έχουν αποδειχθεί τότε θα έρθει η ώρα των αποφάσεων».
Ο Γκριβώ πρόσθεσε ότι η Γαλλία αναμένει «οριστικά συμπεράσματα» και αποδείξεις ότι τα στοιχεία «είναι απολύτως γνήσια» προτού πάρει θέση. Ανέφερε ότι η δηλητηρίαση στο Σώλσμπερυ αποτελεί μια «σοβαρή ενέργεια» εναντίον ενός στρατηγικού συμμάχου, αλλά η Γαλλία θα αναμείνει αποδείξεις ρωσικής ανάμειξης προτού τοποθετηθεί.
Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών είχε επίσης ζητήσει από την Βρετανία δείγμα της τοξίνης, που προβάλλεται ως στοιχείο, προκειμένου να εξεταστεί από την Ρωσία-χωρίς να τύχει απάντησης- και ανακοίνωσε αντίποινα με απέλαση Βρετανών διπλωματών.
Ακόμη και ο ηγέτης τους βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμυ Κόρμπιν αμφισβήτησε τα στοιχεία της πρωθυπουργού για ενοχή της Ρωσία. Ο Κόρμπυν πιστεύει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να συμπεράνουμε ότι η Ρωσία  ευθύνεται για το γεγονός.
« Η κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και μυστικές υπηρεσίες επί του προκειμένου που άλλοι δεν διαθέτουν. «Ωστόσο υπάρχει επίσης ένα  προβληματικό ιστορικό -σε ήπια διατύπωση- των σχέσεων μεταξύ μυστικών υπηρεσιών και όπλων μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρχηγού της βρετανικής αντιπολίτευσης Σέουμας Μίλνε (σημ:υπαινισσόμενος τον ρόλο της Βρετανίας στην υποκίνηση της επίθεσης στο Ιράκ). «Νομίζω ότι η ορθή αντιμετώπιση είναι να αναζητήσουμε αποδείξεις και να ακολουθήσουμε τις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα ως προς την απαγόρευση των χημικών όπλων.»
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.