16/3/18

16/3/1921: Υπογράφεται η σοβιετοτουρκική Συνθήκη Φιλίας και Αδελφότητος... και μετά στάλθηκαν τα όπλα και ο χρυσός στον Κεμάλ

Οι Ρώσοι μπολσεβίκοι, μετά την υπογραφή της Συνθήκης Μπρεστ-Λιτόφσκ στις 3/3/1918, στη Λευκορωσία, επανέρχονται στα προ του 1878 σύνορά τους. Η συνθήκη, που την υπέγραψε ο Λένιν, αφορούσε τις Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία, Πολωνία Λιθουανία, Φινλανδία, Ουκρανία και Οθωμανική Αυτοκρατορία) και υπήρξε ιδιαίτερα επώδυνη για τη Ρωσία, την άλλοτε Τσαρική Αυτοκρατορία.
Η Συνθήκη τής αφαίρεσε περίπου το ένα τέταρτο των εδαφών, με τους πληθυσμούς τους, και σε ίδιο ποσοστό του συνόλου της βιομηχανίας της, καθώς και το ένα δέκατο του συνόλου των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ανθρακωρυχείων κτλ.
Ταυτοχρόνως οι Μπολσεβίκοι αλλάζουν πολιτική έναντι των Τούρκων. Η σύσφιξη των σχέσεων Λένιν-Κεμάλ οδηγεί σε συνδιάσκεψη, και οι δύο λαοί, Τουρκίας και Σοβιετικής Ένωσης, θα βαδίσουν μαζί το δρόμο της συνεργασίας. Θα ακολουθήσει στις 16 Μαρτίου 1921 η υπογραφή Συνθήκης Φιλίας και Αδελφότητος μεταξύ ΕΣΣΔ και Τουρκίας, εκχώρηση από τη Σοβιετική Ένωση στην Τουρκία των κατεχόμενων εδαφών Καρς, Αρνταχάν και Αρτβίν, και υπογραφή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας σε χρήμα και πολεμικό υλικό.

Τελετή παράδοσης του Καρς στους Τούρκους από τον ρωσικό στρατό
Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας συνίστατο σε 35.000 τυφέκια, εκατομμύρια σφαίρες, πυροβόλα όπλα, οβίδες, άλλο στρατιωτικό υλικό, δεξαμενές με πετρέλαιο και βενζίνη αλλά και 10 εκατομμύρια χρυσά ρούβλια. Και μαζί μ’ αυτήν τη στρατιωτική βοήθεια, αποστέλλεται και ο σύμβουλος του Λένιν, Ρώσος στρατηγός Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Φρούντζε (φωτο δεξιά), ως σύμβουλος πλέον του Κεμάλ.
Η Συνθήκη που υπέγραψαν οι δύο χώρες και η μεγάλη στρατιωτική βοήθεια που έλαβε η Τουρκία ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των επιχειρήσεων του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.
Ο εναγκαλισμός Λένιν και Κεμάλ, η στενή συνεργασία και βοήθεια που παρείχαν οι Σοβιετικοί στην Τουρκία, ανάγκασαν τους Αγγλογάλλους να αλλάξουν τακτική απέναντι των Ελλήνων. Η Ελλάδα έμενε στην ουσία άνευ συμμάχων, αφού τα συμφέροντα των Άγγλων υπερίσχυαν στις επιλογές τους και ταυτίζονταν με την τουρκική πλευρά. Αποσπώντας τον Κεμάλ από τις αγκάλες του Λένιν και κάνοντάς τον σύμμαχό τους, οι Άγγλοι δεν θα είχαν πλέον δυσκολίες να ιδιοποιηθούν τα πετρέλαια της Μοσούλης...
Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

13 σχόλια:

  1. Άκρως σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και μάθημα για τον ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεχναει το αρθρο την αποστολη Ελλ συνταγματος στη Κριμαια,ανα και δεν νομιζω να επαιξε τοσο καταλυτικο ρολο στη γεωπολιτικη εξελιξη αυτη.Μαλλον ο Βενιζελος εξαρχης επρεπε να λαβει σοβαρα υπ οψιν του την εκτιμηση του Μεταξα και την εναλακτικη επιλογη που προτεινε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να το ξαναπούμε, η Σοβιετία και ο Λένιν τότε ήταν ενεργούμενα της Γερμανίας, πρώτα από όλους, αλλά και της Βρετανίας και Γαλλίας, χώρες οι οποίες όλες μαζί στην ουσία έφτιαξαν την επανάσταση 1917 που κατέστρεψε τη Ρωσία. Με εντολές από Γερμανούς, Βρετανούς και Γάλλους έγινε ο εξοπλισμός του Κεμάλ, η δημιουργία της Τουρκίας και οι γενοκτονίες κατά των Ελλήνων, Αρμενίων και άλλων χριστιανών. Υπήρχε ο φόβος στη Δύση ότι αργά ή γρήγορα πάλι θα έχαναν τον έλγχο της Ρωσίας, και όλοι οι Χριστιανοί των Βαλκανίων, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής έπρεπε να βουν από τη μέση ώστε οι Ρώσοι να μην ξαναβρουν συμμάχους στην περιοχή. Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία μαζί με το Ισλάμ είναι οι παραδοσιακοί γενοκτόνοι των Ανατολικών Χριστιανών από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα. Ας δουν τα χάλια αυτά οι Αμερικάνοι Χριστιανοί και ας φύγουν από την Ευρωπαϊκή κόλαση κάνοντας την ένωση του Χριστιανικού κόσμου. Έτσι μπορούν να πάρουν την ουσιαστική ηγεσία όλων των Χριστιανών. Διαφορετικά θα πέσουν και αυτοί μέσα στην κόλαση που εφτιαξαν Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Γιωργος Σιδηρουντιος.
      Χωρις ιχνος ειρωνιας,επετρεψε μου να ρωτησω : Οταν λες Αμερικανοι Χριστιανοι εννοεις τους ΚΚΚ ;.

      Διαγραφή
    2. Στις ΗΠΑ δεν χωρίζει μίσος και ανοησία τις Χριστιανικές κοινότητες. Προτεστάντες, Καθολικοί, Ορθόδοξοι κτλ στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Τον ενωμένο Χριστιανισμό πρέπει να κάνουν εξαγωγή οι Αμερικάνοι στρατηγιστές. Ας σταματήσουν την Ευρωπαϊκή διχαστική ανοησία για να τους αγαπήσει ο κόσμος.

      Διαγραφή
  4. Τραγικό ο Λένιν τά έδωσε όλα στον Κεμάλ. Όπως περίπου κάνει και ο Πούτιν τώρα για τον Ερντογάν. Να μην επαναληφθεί η ιστορία μας, να μην προδοθούμε πάλι από Ρωσία και Δύση. Γιατί και ο Τράμπ και ο Πούτιν μπορούν να αλλάξουν θέσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να πω...η Μαχη του Σαγγαριου ηταν ενα επος!
    Στις 23 Αυγουστου αρχισε και διεκοπη στις 16 Σεπτεμβριου.
    23 ημερες αγωνας εναντιον ισχυρα οχυρων θεσεων με συνολικα σχεδον διπλασιες απωλειες αντιπαλων...
    Οι τουρκοι στα ορια του πανικου λιποτακτουσαν...
    Δυο απο τις τρεις αμυντικες γραμμες των τουρκων επεσαν.
    Η πτωση της τριτης ηταν,στα ματια ενος αδαους οπως εγω, θεμα χρονου.
    Ποια συνθηκη Μπρεστ-Λιτοφσκ και συμφωνια φιλιας Λενιν-Κεμαλ;
    Ακριβως γιαυτο,η πιεση στην τελευταια αμυντικη τοποθεσια ηταν ζητημα ζωης & θανατου.
    Ο Γουναρης δηλωσε αναρμοδιος.
    Ας οψεται ο Πριγκηψ Αντρε...
    Ο Παπουλας συρθηκε πισω του...
    Η δικη των εξ ομως,δεν συμπεριελαβε τον Πριγκηπα...
    Εχει καλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ανήκαμε ανέκαθεν εις την Δύσιν ; Δεν στείλαμε στρατό να "πνίξει στο αίμα τους Μπολσεβίκους" (οπως αργότερα τους Κίτρινους...) Δεν ψηφίζομε με τα δυο χέρια "κυρώσεις" κατά της Ρωσσίας ; Δεν δίνομε Σούδες Ακτια και Καλαμάτες τους "συμμάχους"; Ποιόν στοχεύουν τα μέσα που "φιλοξενούνται" εκεί ; Ποιός είναι ο Red στις "συνεκπαιδεύσεις" με Αμερικανούς, Εβραίους και Αγγλους ;
    ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ ΤΙΠΟΤΕ. Πάντα θα φταίει ο Λένιν που ...είχε προσωπικά με τους Ελληνες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσο ο καθένας μας θα γράφει σχόλια και άρθρα χωρίς να διαβάζει τι λένε οι άλλοι, δεν θα βρει σωτηρία το γένος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιος δεν κανει αντικειμενικη αναλυση των γεγονοτων οδηγει στο ιδιο αποτελεσμα.

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει πιθανότητα αντικειμενικής ανάλυσης χωρίς την μελέτη κάθε άποψης και χωρίς κάποιος να βγει από τον κόσμο αυτό και να τον παρατηρήσει χωρίς ιδεολογικές, πολιτικές, θρησκευτικές και άλλες δεσμεύσεις.

      Διαγραφή
  8. Η εκτελεση των εξι στο Γουδι εγινε βεβιασμενα γιατι οι αγγλοι εστελναν αποσταλμενο να την ακυρωσει και να προστετεψει τους εξι που προφανως ηταν ενεργουμενα τους...
    Πιστευω οτι αναλογα με την υποχωρηση στον Σαγγαριο,πραξαμε και στο Κυπριακο και παλι κατηγορουμε τους Σοβιετικους.
    Αυτην την φορα δε,μεριδα των υπαιτιων (αρχηγοι οπλων,εθναρχης
    )και παλι την γλιτωσαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το χειροτερο δε ολων,ειναι οτι δεν εννοουμε να βαλλουμε μυαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.