24/2/18

Στα ανοιχτά της Κύπρου παραμένει το ιταλικό γεωτρύπανο Saipem 12000

Σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού έχει αγκυροβολήσει από χθες βραδύ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 12000. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το σκάφος δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο.
Δίπλα του έχει αγκυροβολήσει το υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα. Για να προσεγγίσει το γεωτρύπανο αναχώρησε από την Λεμεσό και δεύτερο υποστηρικτικό σκάφος, το VOS Purpose. Και τα δυο σκάφη είναι υπό ιταλική σημαία.

Αναφορικά με την χθεσινή εξέλιξη, κατά την οποία το γεωτρύπανο εμποδίστηκε από τουρκικά πλοία να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε στην στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. οπτικό υλικό με τις προκλήσεις των Τούρκων στους ευρωπαίους ηγέτες.

Στο μεταξύ, πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, η οποία επικαλείται πηγές που παρακολουθούσαν όλες αυτές τις μέρες τα όσα διαδραματίζονταν στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε σε κίνδυνο το γεωτρύπανο και το προσωπικό του, την ώρα που οι τούρκοι για δεύτερη φορά προσπαθούσαν να σταματήσουν την πορεία του γεωτρύπανου προς τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τόσο το γεωτρύπανο όσο και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας «σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν σε απόσταση, που να έθετε σε κίνδυνο την πορεία τους. Η κοντινότερη απόσταση, προστίθεται, των ναυτικών μέσων ήταν τα 400 μέτρα. Οι ίδιες πηγές , αναφέρεται, «διαψεύδουν τα περί επεισοδίου τύπου Ίμια».

Τα όσα διαδραματίσθηκαν χθες το πρωί αποτελούν το επιστέγασμα της μαραθώνιας σύσκεψης στο Προεδρικό, την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη αποφασίστηκε να επιχειρηθεί μια προσπάθεια το γεωτρύπανο να φθάσει στον προορισμό του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «Οι Ελληνοκύπριοι (Ε/Κ/) πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη διαμοιρασμού, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο μέλλον».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
defence-point.gr/

SAIPEM 12000: Πλαισιωμένο από υποστηρικτικά σκάφη στη Λεμεσό

SAIPEM 12000: Πλαισιωμένο από υποστηρικτικά σκάφη στη Λεμεσό
Φορτοεκφορτώσεις εξοπλισμού θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες 3-4 μέρες τα υποστηρικτικά σκάφη του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, το οποίο παραμένει σε στάση αγκυροβόλησης σε διεθνή χωρικά ύδατα, περίπου 17 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού της Λεμεσού.

Ήδη στο λιμάνι της Λεμεσού εξυπηρετείται το πλοίο Vos Prime, ενώ φτάνει αυτή την ώρα και το Vos Prudence, που μαζί με το Vos Purpose, αποτελούν τα τρία υποστηρικτικά σκάφη του γεωτρύπανου της ENI.

Όπως δήλωσε ο λιμενάρχης Παναγιώτης Αγαθοκλέους, το SAIEPM 12000 έφθασε ψες σε σημείο νοτιοανατολικά του Κάβο Γάτα και εκτός κυπριακών χωρικών υδάτων, βρίσκεται σε στάση αγκυροβόλησης και αναμένει να εξυπηρετηθεί από τα υποστηρικτικά σκάφη που το συνοδεύουν.

"Σύμφωνα με δηλώσεις και του πράκτορα των τριών σκαφών που συνοδεύουν το SAIPEM, υπολογίζουμε σε 3-4 ημέρες να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και μετά να γίνει η αναχώρηση", είπε ο κ.Αγαθοκλέους, προσθέτοντας ότι η εργασία αυτή αφορά φορτοεκφόρτωση εξοπλισμού για σκοπούς γεωτρήσεων.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως από τα υποστηρικτικά σκάφη εκφορτώνεται εξοπλισμός που αφορούσε το στόχο "Σουπιά" και φορτώνεται εξοπλισμός για άλλη γεώτρηση, εκτός Κύπρου ενώ θα γίνει και εφοδιασμός καυσίμων.

Διευκρίνισε ακόμη πως  αποτελεί συνήθης πρακτική να  εξυπηρετείται το γεωτρύπανο στην ανοικτή θάλασσα από τα σκάφη που το συνοδεύουν.

"Ποτέ δεν έχει αγκυροβολήσει το SAIPEM στο λιμάνι Λεμεσού και εξάλλου, τα υποστηρικτικά σκάφη έχουν τη δυνατότητα και τεχνολογία να κάνουν τις φορτοεκφορτώσεις τους σε ανοικτή θάλασσα και έτσι γίνεται μέχρι σήμερα", εξήγησε.

Το SAIPEM 12000, που χθες επιχείρησε να κατευθυνθεί στο στόχο "Σουπιά", στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια μετά τις τουρκικές απειλές, αναμένεται να μεταβεί ακολούθως στο Μαρόκο.


 www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.