25/2/18

Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά μαίνεται ο πόλεμος και αν πολιτευτούμε σωστά, μπορεί να έχουμε μια ελπίδα


Άριστος Μιχαηλίδης 
Η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, έστω και άτυπη, είναι σαφώς πολύ σημαντική διπλωματική επιτυχία της Κύπρου και της Ελλάδας, που αποδίδεται δικαίως στον Νίκο Αναστασιάδη και στον Αλέξη Τσίπρα. Με τη βοήθεια του Ντόναλντ Τουσκ υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους «27» (ευτυχώς, απουσίαζε ο κακός δαίμονας, η Βρετανία) καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει, έστω κι αν αναμένεται ότι δημοσίως θα αρχίσει τις γνωστές σουλτανικές μαγκιές περί προστασίας των Τουρκοκυπρίων. Και αποδείχθηκε ότι το πεδίο και η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν είμαστε διατεθειμένοι να διεκδικήσουμε το μέλλον μας και να μην παραδώσουμε τα όπλα, όπως μας συμβουλεύουν οι σειρήνες μικρόμυαλων, που ήδη παραδόθηκαν στην τουρκική αδηφαγία και ονειρεύονται να κάνουν την πατρίδα μας το Χονγκ Κονγκ της Τουρκίας.

Ασφαλώς και δεν κερδίσαμε τον πόλεμο. Ασφαλώς και έχουμε μπροστά μας πολύ μακρύ δρόμο να διανύσουμε. Όμως, τίποτε δεν θα μας δοθεί ως δώρο αν δεν το διεκδικήσουμε μεθοδικά και αποφασιστικά. Το ότι οι 27 αρχηγοί κρατών-μελών της ΕΕ έθεσαν εν αμφιβόλω τη Σύνοδο της Βάρνας, όπου θα συζητηθεί το μέλλον των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας καθώς και η συμφωνία για το μεταναστευτικό από όπου η Άγκυρα αναμένει να εισπράξει πολλά δισεκατομμύρια ακόμα, έστω κι αν οι συνθήκες ευνοούν την πραγματοποίησή της τελικά, είναι σαφές μήνυμα προς τους σουλτάνους ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να συνετιστούν αφού δεν συνετίζονται με τα λόγια. Το ότι επαναβεβαίωσαν τη στήριξη τους «στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους», την ώρα που τα αμφισβητεί εν όπλοις η Τουρκία, δείχνει και προς τα πού πρέπει να κινηθούμε. Με πολλούς τρόπους η ΕΕ έδειξε το ενδιαφέρον της για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Με τη χρηματοδότηση των μελετών για τον αγωγό EastMed, με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «πρέπει να επιδιωχθεί ενεργητικά η ανάπτυξη των εγχώριων πόρων συμβατικού φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο» (25/10/2016). Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να επενδύσει σε αυτό ακριβώς. Στο ότι η Ευρώπη πρέπει να θεωρεί το φυσικό αέριο της Κύπρου ως «εγχώριο», δηλαδή δικό της. Μόνο έτσι οι τουρκικές απειλές δεν θα στρέφονται κατά της Κύπρου αλλά κατά της Ευρώπης.

Αυτό πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο αντιληπτό και από τους Τουρκοκύπριους. Σήμερα, στον Φιλελεύθερο, ο Οζντίλ Ναμί, ένας από τους πιο διαλλακτικούς Τουρκοκύπριους πολιτικούς, επί χρόνια συνομιλητής, εξαπολύει απειλές σαν νεροκουβαλητής των τουρκικών συμφερόντων. Είτε θα διαπραγματευτούμε, λέει, το ζήτημα των κοιτασμάτων από το άλφα ώς το ωμέγα είτε δεν έχει καθόλου διαπραγματεύσεις. Είτε θα δεχθούμε συνδιαχείριση πριν από τη λύση είτε η Τουρκία θα παγώσει όλες τις έρευνες με τις φρεγάτες της. Η απάντησή μας σε αυτές τις απειλές δεν μπορεί να είναι οι νουθεσίες, που ακούμε και από πολιτικούς αρχηγούς, ότι προτεραιότητά μας είναι τώρα η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών. Γιατί αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μόνο αποδοχή των τουρκικών όρων και εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας στο παράνομο κατοχικό καθεστώς. Προτεραιότητά μας τώρα είναι η διασφάλιση της κρατικής κυριαρχίας, που αμφισβητείται και στη θάλασσα. Και ο μόνος τρόπος γι΄ αυτό είναι η συνέχιση των προσπαθειών στην Ευρώπη ώστε να πεισθεί η Τουρκία πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι εκλιπούσα, είναι στην ΕΕ με όλα τα δικαιώματά της και θα εμποδίζει τον δρόμο της.

Δεν είναι τυχαίες οι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για την απόφαση της Παρασκευής. Προβάλλουν το γεγονός ότι Κύπρος και Ελλάδα πέτυχαν έναν εκβιασμό εναντίον της Τουρκίας. «Στην Ευρώπη το κλίμα μετατράπηκε εντελώς εναντίον της Τουρκίας και τέθηκε υπό αμφισβήτηση και η σύνοδος της Βάρνας», έγραφε η Χουριέτ. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής, 22 και 23 Μαρτίου, πρέπει να ρίξουμε όλες τις δυνάμεις μας στις επαφές με όσες χώρες χρειάζεται να πεισθούν ότι ο εξευμενισμός του θηρίου το έχει κάνει άκρως επικίνδυνο και οφείλουν να το περιορίσουν έμπρακτα. Όχι μόνο γιατί αυτό συμφέρει την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά γιατί συμφέρει όλη την Ευρώπη, όλη τη Μέση Ανατολή και, κυρίως, γιατί αυτό συμφέρει στην ανάπτυξη των νέων ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών.

15 σχόλια:

  1. Απορώ με την αφέλεια κάποιων που νομίζουν ότι θα μας σώσουν οι Ευρωπαίοι από τα δόντια των Τούρκων. Αρκετά με την ξεφτίλα του να κάνουμε το φλώρο του σχολείου που τρέχει στο Δάσκαλο να κλαφτει γιατί τον πειράζουν οι ζωηροι συμμαθητές του. Δυστυχώς για αυτόν ο δάσκαλος να κατσαδιασει τα άτακτα παιδιά αλλά στο σχόλασμα μπορεί να πεσουν και φακές...Μάλλον αυτοί που μας κυβερνάνε ήταν τα παιδιά της φαπας και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κλαίγονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου διαρρήξουν το σπίτι, βιάσουν την κόρη σου, σκοτώσουν την μάνα σου κλπ ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ γιατί θα είσαι ΦΛΩΡΟΣ...

      Διαγραφή
    2. Αν μου κάνουν αυτά που είπες παίχτη δεν θα πάω στην αστυνομία, θα τους κάνω χειρότερα μονο να ξερω ποιοι το κανανε...Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πετάγεται σα να μη πω τι...και αναφέρεσαι σε οικεία μου πρόσωπα. Ελπίζω να είσαι απλά ηλίθιος και όχι βάλτος γιατί το ξέρω ότι παρακολουθούμαι απλά δεν έχω βρει τα τσουρέκια που το κάνουν. Ελπίζω να μην είσαι ένας από αυτούς...

      Διαγραφή
    3. Και ζητώ συγγνώμη για κάποιες από τις εκφράσεις μου στους διαχειριστές και στους φίλους του ιστοχώρου. Απλά κάποιοι έχουν τετοια μεγάλη αγωνία να υπερασπιστούν το υπάρχων πολιτικό σύστημα της χώρας που ξεπερνάνε κάθε όριο.

      Διαγραφή
    4. Κ.Πετρακα
      Ποσα χρονια ζει η Ελλαδα ..με την ...ελπιδα ...των Ευρωπαιων ?? Αν το υπολογισετε...υπολογιστε πληζ...και ποσα ακομη χρειαζονται για μια ολοκληρωση της ...ελπιδας.Μετα θα κανουμε προσθεση.Το λεω...διοτι το αρθρο.....αυτο εννοει....Να μην κανουμε ...προσθεση...Διαφωνειτε "??

      Διαγραφή
    5. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Yφυπουργού Εξωτερικών Δ.Μάρδα:
      «Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη ευρώ. Πίσω από οποιαδήποτε διαδικασία ρήξης πολιτικής ή οποιασδήποτε τέτοιας μορφής, υπάρχει το ευρώ. Αυτό η Ευρώπη το ξέρει, και οι Τούρκοι το ξέρουν. Ως εκ τούτου η οποιαδήποτε ρήξη Ελλάδας - Τουρκίας είναι ρήξη εναντίον του ευρώ».

      Αυτό όμως δεν είναι ούτε καν εφησυχασμός, είναι καλυμμένη (εγκληματική) ηττοπάθεια.
      Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο επιθετική μετά τον "βάλτο του Βιετνάμ" όπως χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την πανωλεθρία της στο Αφρίν, εκδίδει δύο νέες Navtex που δεσμεύει θαλάσσια ζώνη 580χμ. μέχρι το όριο 25χμ. νότια της Κρήτης :
      http://news247.gr/eidiseis/kosmos/h-toyrkia-eksedwse-duo-nees-navtex-desmeuei-perioxh-konta-sthn-krhth.5093394.html

      ο Ερντογάν δήλωσε ότι "Η Τουρκία θα συντρίψει όποιον μπει στο δρόμο της, δεν υποκύπτουμε σε κανέναν", και καλεί σε ετοιμότητα για γενική επιστράτευση:
      https://www.pentapostagma.gr/2018/02/ευθεία-απειλή-πολέμου-πάμε-για-
      ελληνο.html

      κι εμείς νομίζουμε ότι θα μας σώσουν οι Ευρωπαίοι(!!!)..

      Διαγραφή
    6. 6.32 Aγαπητέ Andrea Gavrielides, κατανοούμε απόλυτα την αδυναμία της Ελλάδας στην δεδομένη στιγμή και συγκυρία. Είναι μια χώρα υπό κατάρρευση, και όχι μόνο αναγκάζεται, αλλά είναι και επιβεβλημένο να ζητήσει βοήθεια ως μέλος της Ε.Ε.
      Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί αυτός ο άνθρωπος, ο σημερινός πρωθυπουργός, αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να καλέσει σε μια συντεταγμένη αντιμετώπιση όλο το πολιτικό σύστημα.
      Το ίδιο έπρεπε να κάνει και όταν εκβιάστηκε στις Βρυξέλλες το καλοκαίρι του 2015, (και ξαφνικά "ανακάλυψε" ότι το plan B του Βαρουφάκη δεν ήταν εφαρμόσιμο).
      Γιατί δεν το κάνει;; Δεν θέλει να αφήσει την εξουσία;
      Δεν είναι μόνο θέμα εντιμότητας, και παραδοχής-συνειδητοποίησης της αδυναμίας του (εξάλλου γνωρίζουμε ότι τα πράγματα έφτασαν ως εδώ με ευθύνη πολλών κυβερνήσεων), αλλά πραγματικά είναι μονόδρομος με δεδομένη την κλιμάκωση των γεγονότων.
      Πως παίρνει την ευθύνη να αναλαμβάνει την διαχείριση μιας τέτοιας εξελισσόμενης κρίσης, όταν μάλιστα τα Ίμια από γκρίζα έγιναν ήδη κόκκινα;
      Επί Σημίτη οι ΗΠΑ αποφάσισαν καθεστώς "ουδετερότητας" το οποίο σιωπηλά αποδεχτήκαμε, και με το τωρινό επεισόδιο οι Τούρκοι μας εκτόπισαν θεωρώντας ντε φάκτο τούρκικη την περιοχή. Το γεγονός αυτό είναι η απαρχή όσων θα ακολουθήσουν.
      Ο Τσίπρας λοιπόν θα έπρεπε να έχει πάρει το μήνυμα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων συγκαλώντας όλο το πολιτικό σύστημα, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, και όχι να βγάζει το "μεγαλύτερο από συστάσεως ελληνικού κράτους" (!!) σκάνδαλο, για να παραμείνει ακόμα ένα διάστημα στην εξουσία.
      Κατανοούμε ότι το έδαφος ήταςν στρωμένο στα εθνικά θέματα και ότι η χώρα ζει μια (προετοιμασμένη) 8ετή κατάρρευση, δεν λέμε ότι την δημιούργησε ο Τσίπρας, αλλά θα είναι εγκληματικά υπόλογος απέναντι σε αυτό το λαό και τη χώρα του, αν δεν καταλάβει έστω και την ύστατη στιγμή τα γεγονότα, και αφήσει να του ξεφύγει η κατάσταση.

      Διαγραφή
  2. Και τούτο εδει ποιεναι και του άλλου μη αφιεναι.Π.ΙΩΣΗΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dear Ariste,

    With and if and a maybe we are fucked! The 2 words that any true leader avoids

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Who knows. But one thing is certain, I am not blind or naive to believe the Europeans are on our side. That false assumption that can justify our reluctance to leave the sofa and do something is taking Greece to the abyss.

      Διαγραφή
  5. Το δεκαετες ομόλογο της Τουρκίας, διαπραγματευεται κοντά στο 12%, τρεις φορές πάνω από της Αργεντινής και δυομιση φορές πάνω από αυτό του Μπαγκλαντες ή της Νιγηρίας.
    Όταν αφήνει το μικρόφωνο ο Ταγιπ, πρέπει να έχει μεγάλες στεναχωριες, και να τα νταηλικια και να οι μαγκιες.. Ούτε ψυλλος στο κορφο τους.
    Να τι κάνουν οι δηλώσεις... Τρώνε την οικονομία και μετά δεν θα έχουν Να τρώνε τα μεμετακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μας περιπέτεια. Η τούρκικη "βιτρίνα" που προβάλεται και στις τούρκικες σειρές, οφείλεται στον υπέρογκο ιδιωτικό και δημόσιο δανεισμό..
      Ψευτο-νεόπλουτοι και αυτοί.. όπως υπήρξαμε κι εμείς τις προηγούμενες δεκαετίες... με πανάκριβα σπίτια και αυτοκίνητα.. τουλάχιστον στην Κωνσταντινούπολη, γιατί στα βάθη της Τουρκίας επικρατεί η ίδια φτώχεια.

      Διαγραφή
    2. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μας περιπέτεια.. εννοώ, μέσω του εκτροχιασμού των επιτοκίων δανεισμού (βοηθούντων και των οίκων αξιολόγησης)..
      Μεγάλη απάτη..

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.