15/1/18

Έκθεση ΓΓ για ανανέωση της θητείας της UNFICYP: Πέρα βρέχει στην Καραμανιά χιονίζει

FILE PHOTO. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες/ Κάτια Χριστοδούλου
Της Ελένης Θεοχάρους
Περιμέναμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να είναι δίκαιος και αμερόληπτος. Πρότυπο παγκόσμιου ηγέτη! Να είναι αμέτοχος σε μια διένεξη και να διατηρεί την ουδετερότητά του. Χωρίς τούτο να σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατάει ίσες αποστάσεις από τον αδικοπραγούντα και το θύμα του και χωρίς να αποκρύβει την αλήθεια. Η εκλογή του μάς είχε δημιουργήσει προσδοκίες. Δυστυχώς δεν επιδεικνύει την αντικειμενικότητα που αρμόζει στο λειτούργημά του.

Δυστυχώς επίσης, ο Γκουτέρες, τόσο στο Κρανς Μοντάνα, όσο και στην έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP στην Κύπρο, «κατόρθωσε» να παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου, τόσον έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον και έναντι του θεσμού που εκπροσωπεί. Στην εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι το «φυσικό αέριο προκαλεί ένταση και ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να απέχουν από τη δημιουργία κλίματος έντασης». Σαφώς υπηρετεί συμφέροντα ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά όχι το διεθνές δίκαιο. Σαφώς και δεν είναι αντικειμενική αυτή η θέση. Την ένταση δεν τη δημιουργεί το φυσικό αέριο αλλά ο τουρκικός στόλος, παραβιάζοντας το δίκαιο της θάλασσας, απειλώντας τα ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ και ενεργώντας επιθετικά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Ενώ ο τουρκικός στρατός επί 43 και πλέον χρόνια κατέχει το 37% του εδάφους της Κύπρου. Ο Γκουντέρες δεν αναφέρει τίποτε από όλα αυτά ως όφειλε, ως θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ.

Τι εννοεί λοιπόν όταν καλεί τους «εμπλεκόμενους» να απέχουν από ενέργειες, που προκαλούν ένταση; Ποιοι είναι οι «εμπλεκόμενοι»; Η ΚΔ; Μα η ΚΔ ακόμη και να θέλει δεν είναι σε θέση να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που να προκαλεί ένταση. Οι κυβερνήσεις της φρόντισαν, επειδή δεν τολμούσαν και επειδή εξυπηρετούσαν συμφέροντα άλλων –και όχι του κυπριακού λαού– να μη διαθέτει το κράτος στοιχειώδεις αμυντικές δυνατότητες. Κατεδάφισαν ολόκληρο το σύστημα αμύνης του κράτους. Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιδράσει στις προκλήσεις. Το νησί είναι «ανυπεράσπιστο».

Λοιπόν, ποιους άλλους εννοεί ο Γκουντέρες; Τις πετρελαϊκές εταιρείες που ενεργούν νομίμως εντός της ΑΟΖ για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Σαφέστατα ναι. Στέλνει λοιπόν το μήνυμα ο Γκουντέρες ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι έρευνες για να μην προκαλείται ένταση!

Μπορεί να εννοεί και την Τουρκία αλλά δεν το πράττει με ξεκάθαρο τρόπο, όπως έχει καθήκον να πράξει. Τη βάζει στην ίδια μοίρα με την ανεπαρκή Κυπριακή Κυβέρνηση και καταλογίζει ίσες ευθύνες σε όλους τους «εμπλεκομένους». Δηλαδή και στη νόμιμη Αρχή και στην παράνομη κατοχική χώρα και στις εμπορικές εταιρείες. Ο ΓΓ του ΟΗΕ χάνει την αξιοπιστία του με γλοιώδη διπλωματική γλώσσα και καθόλου εποικοδομητική ασάφεια.

Εντούτοις, τη μέγιστη ευθύνη φέρει η Κυβέρνηση της ΚΔ. Δειλή, αναποφάσιστη, μοιραία. Με μόνη έγνοια την επανεκλογή Αναστασιάδη. Η Κυβέρνηση μέσα σε πανηγύρια και σαματάδες, συνάπτει συνεχώς τριμερείς συμφωνίες –σε δουλειά να βρισκόμαστε– και αφήνει την ουσία του Κυπριακού, δηλαδή την εισβολή και την κατοχή, καθώς και τις τουρκικές απειλές και επιθετικές ενέργειες, εκτός πεδίου. Μια Κυβέρνηση που δήλωνε ότι θα πήγαινε στην Πενταμερή και στο Κραν Μοντάνα για να αναδείξει την τουρκική αδιαλλαξία και να επιτύχει τον καταλογισμό ευθυνών στην Άγκυρα. Πού είναι ο καταλογισμός ευθυνών; Στη δήλωση Γκουντέρες; Όχι μόνο δεν καταλογίζονται ευθύνες στην Τουρκία αλλά εμμέσως κατηγορείται η ΚΔ ως υποθάλπουσα στην υφέρπουσα κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πού είναι η αποτελεσματική διπλωματία της Κυβέρνησης; Ούτε καν τα αυτονόητα δεν αναγράφονται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς! Δεν πείθει κανένα. Μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη δουλικότητά της. Τι άλλο θα μπορούσε να πετύχει αφού περιέφεραν τον κατοχικό ηγέτη ως συμπρόεδρο σε όλο τον κόσμο;

Σήμερα η Κυβέρνηση ως περιφερόμενος θίασος επιδεικνύει και αποδεικνύει τη γύμνια της, με υποσχέσεις και παραμυθιάσματα.

Αλλά δεν υπάρχουν πια περιθώρια. Υπάρχει η κάλπη ενώπιον της οποίας ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία και την εντιμότητά του. Και ο έντιμος πολίτης έχει μόνο μία επιλογή: Να υπερασπιστεί την ΚΔ απομακρύνοντας όσους μας έφεραν ένα βήμα προ της διάλυσης. Και να ψηφίσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο για αλλαγή, αξιοπρέπεια, αξιοπιστία, ελπίδα!

*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.