16/1/18

Βούτσιτς: Tρομοκρατική πράξη η δολοφονία του σέρβου πολιτικού

Δηλώσεις του προέδρου μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας

Ο σέρβος πολιτικός Όλιβερ Ιβάνοβιτς, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσα, το πρωί της Τρίτης

Τρομοκρατική πράξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τη δολοφονία του σέρβου πολιτικού, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, στο Κόσοβο.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Σερβίας, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι οι δολοφόνοι άφησαν ίχνη πίσω τους, που αξιοποιούνται και θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
«Δεν μπορώ ακόμη να μιλήσω για τα στοιχεία που έχουν οι δικές μας υπηρεσίες για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, αλλά υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που καταδεικνύουν τους πιθανούς δράστες» ανέφερε ο Σέρβος Πρόεδρος.
Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σερβίας, αν και δεν έχει αρμοδιότητες στο Κόσοβο, θα αποκαλύψει τους ενόχους.

«Στο Κόσοβο κυριαρχούν οι Αλβανοί και οι ξένοι, κι αν δεν μπορέσουν αυτοί να βρουν τους δολοφόνους θα τους βρούμε εμείς. Προσφέραμε την βοήθειά μας στις αρχές του Κοσόβου, αλλά διεξάγουμε και ανεξάρτητα δικές μας έρευνες και σίγουρα θα ανακαλύψουμε ποιος ή ποιοι είναι οι δράστες» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς για να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Νεκρός κορυφαίος σέρβος πολιτικός


Μια σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα στο Κόσοβο, ο σέρβος μετριοπαθής Όλιβερ Ιβάνοβιτς, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσα, το πρωί της Τρίτης. Ο 64χρονος πολιτικός δέχθηκε έξω από τα γραφεία του κόμματός του πέντε σφαίρες από δράστες που επέβαιναν σε ΙΧ και οι οποίοι διέφυγαν ανενόχλητοι.

Επικεφαλής ενός τοπικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς θεωρείτο ένας μετριοπαθής πολιτικός στην πόλη αυτή, που παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα στον βορρά, που κατοικείται από Σέρβους, και στον νότο των Αλβανών Κοσοβάρων.

Η Μιτρόβιτσα είναι μια πόλη 85.000 κατοίκων όπου η ατμόσφαιρα ανάμεσα στη σερβική (13.000 κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της) και την αλβανική κοινότητα (72.000 κάτοικοι στον νότο) παραμένει τεταμένη, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου του 1998-99. Στη σερβική πλευρά, η πολιτική ζωή διακρίνεται επίσης από μια ατμόσφαιρα βίας.

«Σύμφωνα με όσα μου είπαν, πέθανε επί τόπου, η προσπάθεια ανάνηψης στο νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα απέτυχε», δήλωσε ο δικηγόρος του Ιβάνοβιτς, Νεμπόισα Βλάτζιτς.

«Οι ερευνητές εξακολουθούν να βρίσκονται επί τόπου και δεν γνωρίζουμε ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε από ένα αυτοκίνητο εν κινήσει», δήλωσε στο AFP ο δημόσιος εισαγγελέας Σίγκρι Σίλα.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς ήταν μια ξεχωριστή φυσιογνωμία της τοπικής πολιτικής σκηνής. Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννέα ετών για εγκλήματα πολέμου κατά τη σύγκρουση του 1998-99 ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Αλβανούς του Κοσόβου που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους, όμως η ποινή του ακυρώθηκε από εφετείο τον Φεβρουάριο. Αποφυλακίστηκε και επρόκειτο να ξαναδικαστεί.

Ήταν επίσης από ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς των Σέρβων του Κοσόβου που μιλούσε αλβανικά και επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί το Βελιγράδι στο Κόσοβο. Αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τις αρχές.

Τον Ιούνιο, στη διάρκεια μιας συνάντησης με το AFP σε μια μικρή κατοικία που λειτουργούσε ως αρχηγείο στη Μιτρόβιτσα, όπου πήγαινε καθημερινά, δεν είχε κρύψει ότι είχε πολλούς αποφασισμένους αντιπάλους.

Έκτακτή συνεδρίαση του σερβικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας


Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εξαιτίας της δολοφονίας στο Κόσοβο του Σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Με εντολή του προέδρου της Σερβίας αποχώρησε και η σερβική αντιπροσωπεία από τον διάλογο με την Πρίστινα που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλες, έπειτα από διακοπή δεκατριών μηνών.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη μία το μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδος) θα δώσει συνέντευξη Τύπου όπου θα τοποθετηθεί για την δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς και θα ανακοινώσει τη στάση της χώρας του στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την κυβέρνηση του Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς χαρακτήρισε την δολοφονία Ιβάνοβιτς τρομοκρατική πράξη. « Η δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς αποτελεί εγκληματική, τρομοκρατική πράξη με σκοπό να προκληθεί χάος στο βόρειο Κόσοβο. […] Όποιος κι αν ευθύνεται για την δολοφονία αυτή, Αλβανός ή Σέρβος εγκληματίας, πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη» αναφέρει στη δήλωση του ο Μάρκο Τζούριτς.

Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.