10/1/18

FT : Το παγκόσμιο μπρα ντε φερ οικονομίας και πολιτικής

O κίνδυνος επιβλαβών πολιτικών επιλογών ίσως είναι σήμερα ο υψηλότερος των τελευταίων δεκαετιών. Παραμένει ζητούμενο αν η οικονομία θα γιατρέψει την πολιτική ή η τελευταία θα καταστρέψει την οικονομία.

Ο κόσμος στην εκκίνηση του 2018 παρουσιάζει μια αντίθεση ανάμεσα στην βελτίωση της οικονομίας και την αποκαρδιωτική πολιτική κατάσταση. Μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον αυτή η αποκλίνουσα πορεία ή μια σφαίρα θα επηρεάσει και την άλλη;
Και αν αυτό είναι που θα συμβεί τελικά, θα χαλάσει την οικονομία η νοσηρή πολιτική πραγματικότητα ή η καλή οικονομία θα εξυγιάνει την νοσηρή πολιτική πραγματικότητα;
Όπως υποστήριξα την προηγούμενη εβδομάδα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε διάφορες απειλές σε μια συνεργατική παγκόσμια πολιτική τάξη. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί να διαλύσει την συνοχή της Δύσης. Ο αυταρχισμός ενισχύεται και η εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς υποχωρεί σχεδόν παντού.
Εν τω μεταξύ, η διαχείριση ενός αλληλοεξαρτώμενου κόσμου απαιτεί την συνεργασία ανάμεσα στις ισχυρές χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το χειρότερο, οι κίνδυνοι μιας απευθείας σύγκρουσης μεταξύ των δύο αυτών υπερδυνάμεων είναι πραγματικοί.
Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία ανεβάζει στροφές, τουλάχιστον με τα κριτήρια της περασμένης δεκαετίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η αισιοδοξία για τις προοπτικές της ανάπτυξης τη φετινή χρονιά έχει βελτιωθεί σημαντικά στις ΗΠΑ, στην ευρωζώνη, στην Ιαπωνία και στη Ρωσία. Η παγκόσμια ανάπτυξηπροβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,2% (βάση συναλλαγματικών ισοτιμιών αγοράς) την επόμενη χρονιά, λίγο πάνω από το 2017.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.