10/1/18

Άνοιξε η... όρεξη και των Αλβανών: «Τσάμικο ζήτημα» στις συνομιλίες Bushati - Κοτζιά

Του Νίκου Μελέτη
Σοβαρό ζήτημα, που εκθέτει την Αθήνα, ήγειρε χθες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ditmir Bushati, λίγες ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στην Κορυτσά, δηλώνοντας ότι στο «πακέτο» που συζητούν οι δυο χώρες περιλαμβάνεται και το «Τσάμικο ζήτημα».
Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις που είχαν εκφρασθεί από πολλές πλευρές για την σκοπιμότητα της διαδικασίας του εφ' όλης της ύλης διαλόγου που έχει επιλέξει η Αθήνα για την αντιμετώπιση προβλημάτων με την Αλβανία, στο πλαίσιο του νέου «δόγματος» της κυβέρνησης για εσπευσμένο «κλείσιμο» όλων των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Bushat κάνει λόγο για ενιαίο πακέτο όπου έναντι της θολής δέσμευσης για τα στρατιωτικά νεκροταφεία και τον εντοπισμό των οστών των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Μετώπου, απαιτεί την Άρση του Εμπολέμου και επίλυση του Τσάμικου Ζητήματος. Επιπλέον με εντελώς απαράδεκτο τρόπο εξομοιώνει την διεθνώς αναγνωρισμένη Εθνική Ελληνική Μειονότητα με τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, πρώτο βήμα για την διεκδίκηση και «μειονοτικών» δικαιωμάτων για τους Αλβανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του στο OraNews (όπως μεταφράστηκε από το himara.gr) ο κ. Bushati δήλωσε ότι στο πακέτο που περιλαμβάνει την Άρση του Eμπολέμου, περιλαμβάνεται και το «Τσάμικο ζήτημα».
Τα πακέτα επίλυσης των θεμάτων όπως τις περιέγραψε και τα ανέλυσε στην συνέντευξή του ο Bushati είναι:

- «Πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης βρίσκεται στο οποίο συνδυάζεται το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων, το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αλβανία κ.λπ.»

- «Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα.

Επίσης υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

- «Τρίτο πακέτο είναι το “πακέτο του μέλλοντος” και αυτό αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και από την άλλη η απόφαση του 2009 (του συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την Συμφωνία) μαζί με τις θέσεις των δύο πλευρών».
Ο κ. Bushati δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει και θέμα χερσαίων συνόρων κυρίως για την συντήρηση τους και τον καλύτερο καθορισμό τους.

Αυτές δεν είναι οι πρώτες δηλώσεις του κ. Bushati που συνδέουν την διαδικασία διαλόγου με την ταξινόμηση των θεμάτων σε «πακέτα», στα οποία κάθε πλευρά, χωρίς κανέναν περιορισμό, θα έθετε «ομοειδή» προβλήματα.
Μια διαδικασία που όπως έχουμε προειδοποιήσει είναι επικίνδυνη καθώς επιτρέπει στην αλβανική πλευρά να εγείρει απαράδεκτες αξιώσεις και να επισημοποιήσει το «Τσάμικο ζήτημα» αποσπώντας μάλιστα και... αντάλλαγμα για αυτό. Ήδη ο κ. Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ικανοποιήσει την απαίτηση των Τιράνων για «θεσμική» άρση του Εμπολέμου. Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «ιστορική ανοησία» το θέμα της άρσης του Εμπολέμου.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Αθήνα με τρόπο μυωπικό επιχειρούσε να εξωραΐσει τις αλβανικές θέσεις, για να μην.., διαταραχθεί το κλίμα, προβάλλοντας πότε το «φρεσκάρισμα» παλιών υποσχέσεων για τα δύο στρατιωτικά νεκροταφεία και πότε την απόδοση της αλβανικής ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο της Αλβανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, κ. Αναστάσιο, ως «σημαντικά βήματα» και ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της κυβέρνησης Rama.

Μετά τις δηλώσεις Bushati είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών πριν από την μετάβαση του Ν. Κοτζιά στην Κορυτσά στις 19 Ιανουαρίου για την κεκλεισμένων των θυρών τριήμερη διαπραγμάτευση των «πακέτων», με τον Αλβανό ομόλογο του.
Φωτογραφία: Intimenews
Πηγή: Liberal

1 σχόλιο:

  1. Καθιστε ...και θα δειτε....Ζηταει και η Ανδορα εδαφος...τον Ολυμπο...!! Πατε στοιχημα οτι ...το συζητανε...??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.