13/1/18

Πόσους άλλους εξευτελισμούς να αντέξουμε; Ντάισελμπλουμ: Είπα στον Τσίπρα να «κοιτάξει» το θέμα Βαρουφάκη... και το κοίταξε!

Τι έγινε μετά το επεισοδιακό Εurogroup στη Ρίγα τον Απρίλιο του 2015

Έχω ένα μπουκάλι ούζο στο γραφείο μου, όταν τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα θα το αδειάσω, είπε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, που παραδέχεται πως η ελληνική κρίση τον σημάδεψε με... διάφορους τρόπους
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του Eurogroup και φαίνεται πως... απελευθερώθηκε. Λίγο πριν την τελευταία του συνέντευξη στους Financial Times, όπου αποκάλυψε πως επί Τσίπρα - Τσακαλώτου, όλα έγιναν πολύ πιο εύκολα γι' αυτόν, είχε προβεί σε ακόμα μια σειρά «αποκαλύψεων», σε ομιλία και συνέντευξη που έδωσε μπροστά σε κοινό στο London School of Economics το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Τους πέντε μήνες που δούλεψα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, η οικονομία της Ελλάδας κατέρρευσε, είπε μεταξύ άλλων και αποκάλυψε πως μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Eurogroup στην Ρήγα της Λετονίας το 2015, ζήτησε ο ίδιος από τον Αλέξη Τσίπρα την απομάκρυνση του τότε Έλληνα υπουργού. «Μετά από την Σύνοδο τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησα πώς είχε η κατάσταση μεταξύ των υπουργών και του υπουργού του, ότι δεν έβλεπα πώς μπορούσα να περάσω μια συμφωνία και να πετύχω έναν συμβιβασμό. Και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα, και το κοίταξε», είπε ο Ντάισελμπλουμ καταλήγοντας με ένα χαμόγελο γεμάτο ειρωνεία, ενώ το κοινό που τον άκουγε ξέσπασε σε γέλια...
Ο κύριος Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο, υποσχόμενος μάλιστα να το γιορτάσει με... ένα μπουκάλι ούζο: «Ένας Έλληνας φίλος, μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο, πριν από λίγο καιρό. Αυτό το μπουκάλι βρίσκεται στο γραφείο μου. Είναι κλειστό. Τον Αύγουστο, τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα, αυτό το μπουκάλι ούζο θα αδειάσει», ανέφερε χαμογελώντας μέχρι τα αυτιά! Ο Ολλανδός πολιτικός στην ίδια ομιλία του παραδέχθηκε ότι έχει κάνει λάθη και τόνισε ότι έχει μετανιώσει για ορισμένα πράγματα, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει τελικά συγγνώμη για παλιότερη δήλωσή του, με την οποία υποστήριζε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν τα χρήματα τους σε ποτά - προφανώς και σε ούζο - και γυναίκες.
Αναφερόμενος στο γεγονός, ότι σε ολόκληρη την Ευρωζώνη διασώθηκαν οι τράπεζες σε βάρος των φορολογουμένων, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε, ότι «η διάσωση των τραπεζών με αυτό τον τρόπο είχε μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο».
Επιπλέον δήλωσε, ότι ήταν λάθος του που επέτρεψε τα δύσκολα μέτρα να μην μπουν στην αρχή του μνημονίου. «Όταν το δεύτερο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, δηλαδή στο τέλος του ’14, υπήρχαν ακόμη πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε το πολιτικό σθένος να τα προωθήσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Για τη σημερινή κυβέρνηση υπογράμμισε, ότι «μετά την κρίση του ’15, συνεργάζεται πολύ καλά μαζί της και ότι είναι πλέον πολύ αφοσιωμένη να ξαναφέρει την Ελλάδα, οικονομικά και πολιτικά, στην καρδιά της Ευρωζώνης».
Για την σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε, ότι «ο τελευταίος δεν είχε σεβασμό για κανέναν εντός του Eurogroup, εκτός από τον κ. Σόιμπλε» και υποστήριξε, πως «στους πέντε μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη, καταθέσεις και επενδύσεις άρχισαν να φεύγουν από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ελληνικής οικονομίας».
Μιλώντας για την Ελλάδα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολίασε, «πως χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» ενώ δήλωσε πως «δεν είναι αντίθετος σε έναν ενισχυμένο ρόλο για τον ESM στη στήριξη των χωρών που δέχονται οικονομικό πλήγμα».
Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «πραγματικά καταστροφικό» και ένα «τεράστιο λάθος» την τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, άποψη την οποία, όπως είπε, ουδέποτε υποστήριξε.
Πρώτο Θέμα

3 σχόλια:

  1. Οι αδερφές όταν είναι κακιασμενες, είναι οι χειρότερες, κακίες, ειρωνείες και μπηχτες.
    Η τρελή ολλανδεζα έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια της, δις, μια όταν το κόμμα του καταποντιστηκε και την άλλη όταν το κόμμα του κουτσαβλου ψυχακια πατωσε και δεν μπορεί να κάνει κυβέρνηση.
    Ηττημενος, ξεφτιλισμενος και πικραμενος λέει "αλήθειες".... Ασταδιαλα λουγκρα.. Στα τσακιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρεζίλια πολιτικός κοσμος και λαος παραδώσαμε την πιο ηρωική και ιστορική χώρα σε κατώτερους αγράμματους υπαλλήλους οργανισμών μη εκλεγμένων,Κι ολα αυτά για ενα κομμάτι χαρτί και κατι βρώμικα νομίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κι ολα αυτά για ενα κομμάτι χαρτί και κατι βρώμικα νομίσματα", από τα οποία πληρώνεσαι ή/και παίρνεις σύνταξη και όχι μόνο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.