15/1/18

Τα αποτελέσματα της "πετυχημένης" επίσκεψης Ερντογάν - Η Τουρκία βγάζει και πάλι το Πίρι Ρέις σε Αιγαίο και Κύπρο

  • (Φωτ.: imst.deu.edu.tr)
Με νέες δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και με μια «προειδοποιητική» αποστολή του Πίρι Ρέις (K. Piri Reis) σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνεχίζει η Τουρκία να συντηρεί το κλίμα έντασης στο Αιγαίο. Το ερευνητικό σκάφος τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε πλου βάσει NAVTEX που είχαν εκδώσει οι τουρκικές Αρχές και σε περιοχή που εμπίπτει στην ελληνική ζώνη ευθύνης για έκδοση αναγγελιών, αλλά και επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή, μάλιστα, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου την οποία αμφισβητεί η Τουρκία.

Το Πίρι Ρέις θα πραγματοποιεί ωκεανογραφικές έρευνες από τις 8 έως τις 17 Ιανουαρίου στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.
Σήμερα οι Τουρκικές Αρχές έχουν δεσμεύσει περιοχή νότια του Καστελόριζου για άσκηση με πυρά, ενώ από χθες μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου έχουν δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας για άσκηση πολεμικού σκάφους με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής (Navtex 0078/18).
Η δέσμευση αυτή επικαλύπτει και την περιοχή του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ που έχει ήδη αγκυροβολήσει το πλωτό γεωτρύπανο Saipem12000, το οποίο πραγματοποιεί γεωτρήσεις για λογαριασμό της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL.
Η τουρκική κίνηση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς από τις 9 Ιανουαρίου οι κυπριακές Αρχές με την NAVTEX 015/18 έχουν απαγορεύσει αυστηρώς σε κάθε σκάφος, εκτός των κρατικών και των σκαφών που ασκούν υποβρύχια δραστηριότητα, να εισέρχεται στην περιοχή που βρίσκεται το γεωτρύπανο. Μια απαγόρευση την οποία ακριβώς αμφισβητεί εμπράκτως με τη δική της αναγγελία η Άγκυρα.
  • Αναδημοσίευση από mignatiou.com.
http://www.pontos-news.gr/article/174009/i-toyrkia-vgazei-kai-pali-piri-reis-se-aigaio-kai-kypro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.