16/1/18

Τι δείχνει δημοσκόπηση για τις προεδρικές στην Κύρπο (του Επιτελείου Μαλά, πίνακες)

Βλέπουν τα νούμερα να ανεβαίνουν αλλά τονίζουν ότι δεν εφησυχάζουν και μιλούν για αποθεματικό που μπορεί να αξιοποιηθεί τις επόμενες μέρες δίνοντας πλεονέκτημα στον υποψήφιό τους. Στο επιτελείο Μαλά δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας γνώμης που έχουν στα χέρια τους από την Παρασκευή και η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του υποψηφίου από την ελλαδική εταιρεία GPO -με την οποία παραδοσιακά συνεργάζεται το ΑΚΕΛ- με δείγμα 1.400 άτομα την περίοδο 8-11 Ιανουαρίου. 
Στέκονται στα νούμερα αλλά ποντάρουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου για να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα «έσοδα» με βασικό ζητούμενο πάντα να ωθήσουν όσον το δυνατό μεγαλύτερη μερίδα των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Αριστεράς, οι οποίοι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές επέλεξαν την άνεση του καναπέ τους αντί να πάνε στις κάλπες.
Τονίζουν ότι είναι ένα αποθεματικό ιδιαίτερα σημαντικό που ανέρχεται στις 43 χιλιάδες που μπορούν να αξιοποιηθούν με σωστές και προσεγμένες κινήσεις και να κάνουν τη διαφορά στον πρώτο γύρο καθώς και η δική τους έρευνα «βγάζει» θρίλερ για γερά νεύρα σε ό,τι αφορά στον δεύτερο που θα εξασφαλίσει το παλυπόθητο εισιτήριο για τον β’ γύρο. O υποψήφιος Σταύρος Μαλάς στην έρευνα του επιτελείου του περνά μια μονάδα πάνω από τον Νικόλα Παπαδόπουλο.
Στην πιθανότητα ψήφου ο Νίκος Αναστασιάδης διατηρείται σταθερά στην πρώτη θέση με ποσοστό 36%. Στη δεύτερη θέση πλασάρεται ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 24,5% νιώθοντας την καυτή ανάσα του βασικού του αντιπάλου, Νικόλα Παπαδόπουλου. Η διαφορά είναι στη μια μονάδα, με τον δηκοϊκό πρόεδρο να συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%. Στην έρευνα ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου εξασφαλίζει ποσοστό 4,7%. Ακολουθεί ο Γ. Λιλλήκας με 2,6%. Ο Χ. Αριστείδου συγκεντρώνει 0,4%, ο Μιχάλης Μηνά και ο Α. Ευστρατίου από 0,2%.
Αναστασιάδης – Μαλάς
 Στο σενάριο δευτέρου γύρου με ανθυποψηφίους τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Σταύρο Μαλά, ο δεύτερος παρουσιάζεται να κλείνει την ψαλίδα με νικητή τον πρώτο, γεγονός που κάνει τους επιτελείς Μαλά να εκτιμούν ότι εξαντλούνται τα αποθέματα «βενζίνης» του Προέδρου και δειλά-δειλά να μιλούν για μια μάχη ανοιχτή και απρόβλεπτη.
Μια μάχη νέα, με εντελώς διαφορετικά δεδομένα και προοπτικές για το αποτέλεσμα. Ο Νίκος Αναστασιάδης σε αυτό το σενάριο συγκεντρώνει 45% και ο Σταύρος Μαλάς 39,1%. Δεν ψηφίζει κανέναν από τους δύο 12,1% και δεν απαντά το 3,8%.
Χρήσιμα εργαλεία για την αξιολόγηση αυτού του σεναρίου είναι τα ευρήματα σε ό,τι αφορά στην κατανομή των ψηφοφόρων στη βάση του τι ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ δίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό από όλους τους χώρους στον υποψήφιο που το κόμμα τους στηρίζει, 93,6%. 4,3% από τον χώρο του κόμματος της Αριστεράς καταλήγει στον Νίκο Αναστασιάδη και 1,5% σε κανέναν. Ποσοστό 0,6% δεν απαντά.
 
Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ δίνουν ποσοστό 91% στον Νίκο Αναστασιάδη, 3% στον Σταύρο Μαλά. Ποσοστό 4,7% δεν ψηφίζει κανέναν από τους δύο και 1,3% δεν απαντά.
  Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ με δίδυμο Αναστασιάδη-Μαλά στον β’ γύρο κλίνει προς τον σημερινό Πρόεδρο. Ποσοστό 45,3% και 34,6% προς τον Σταύρο Μαλά. Ποσοστό 16,7% δεν επιλέγει κανέναν από τους δύο και ποσοστό 3,4% δεν απαντά. Διαφορετική είναι η αποτίμηση στον χώρο της ΕΔΕΚ. Ποσοστό 50,5% επιλέγει Σταύρο Μαλά και 25,8% Νίκο Αναστασιάδη. Κανέναν από τους δυο δηλώνει ότι επιλέγει το 14% και 9,7% δεν απαντά.

Αναστασιάδης – Νικόλας
Στο σενάριο να βρεθούν αντιμέτωποι στον β’ γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο πρώτος συγκεντρώνει ποσοστό 41,5% έναντι 37% του δεύτερου. Το ποσοστό όσων δεν επιλέγουν κανέναν από τους δύο ανέρχεται στο 14,9% και όσοι δεν απαντούν στο 6,6%.
Σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα του ΑΚΕΛ –ποσοστό 43%- αντιδρά με άρνηση και προς τους δύο υποψηφίους.  Το 23,4% επιλέγει Νικόλα Παπαδόπουλο και το 15,8% Νίκο Αναστασιάδη. 17,8% δεν απαντά.
Το 88,7% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ επιλέγει τον Νίκο Αναστασιάδη, Το 8,1% τον Νικόλα Παπαδόπουλο, 2,2% κανέναν από τους δύο και 1% δεν απαντά.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος συγκεντρώνει το 79,4% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ. Ποσοστό 16,2% καταλήγει στον Νίκο Αναστασιάδη. 1,5% κανέναν από τους δύο και 2,9% δεν απαντά.
Οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ 74,2% επιλέγουν Νικόλα Παπαδόπουλο και ποσοστό 9,7% ψηφίζει Αναστασιάδη. Κανέναν από τους δύο επιλέγει το 12,9 και 3,2% δεν απαντά.
Στο επιτελείο Μαλά στέκονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου τους, που εκτιμούν ότι κερδίζει στην πορεία του προεκλογικού αγώνα τη συμπάθεια του εκλογικού Σώματος που μπορεί να μετατραπεί σε ψήφο. Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους προέδρους σας δημιουργεί ελπίδες για κάτι καλύτερο στη ζωή σας στα επόμενα πέντε χρόνια, το 33,3% δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Νίκο Αναστασιάδη, το 26,8% στον Σταύρο Μαλά και το 19,8% στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Το 5% έδωσε τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου και 2,2% τον Χάρη Αριστείδου. Κανέναν επέλεξε το 12,9%.
Κανένας από τους τρεις βασικούς υποψηφίους δεν κερδίζει το απόλυτο από τους χώρους που τους στηρίζουν σε αυτό το ερώτημα. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ με ποσοστό 77,4% εμπιστεύονται τον Σταύρο Μαλά ως τον υποψήφιο που τους δημιουργεί ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Ελαφρώς πιο πάνω ανεβαίνει το ποσοστό που δίνει ο ΔΗΣΥ στον Νίκο Αναστασιάδη, 79,2%. Και λίγο πιο κάτω το ποσοστό που το ΔΗΚΟ δίνει στον Νικόλα Παπαδόπουλο, 74,6%. Τα ποσοστά που δίνουν τα άλλα κόμματα είναι πολύ χαμηλά.
Από το ΑΚΕΛ παίρνει ποσοστό 6,5% ο Νίκος Αναστασιάδης και 3,2% ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Η επιλογή «κανένας» συγκεντρώνει ποσοστό 12,9%. Ποσοστό 4,2% δίνει ο ΔΗΣΥ στον Σταύρο Μαλά και 2,1% στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ενώ 14,5% δεν εμπιστεύεται κανέναν.
Από τον χώρο του ΔΗΚΟ ο Σταύρος Μαλάς παίρνει ποσοστό 11,2% και ο Νίκος Αναστασιάδης 7,7%. Το ποσοστό των δηκοϊκών που δηλώνει «κανένας» ανέρχεται σε 6,5%.
Όσον αφορά στον χώρο της ΕΔΕΚ, είναι μοιρασμένος ανάμεσα σε Νικόλα Παπαδόπουλο και τον κατακερματισμό σε διάφορες επιλογές. Συγκεκριμένα δίνει ποσοστό 49,6% στον Νικόλα Παπαδόπουλο, 25,4% στον Σταύρο Μαλά και 21,3% σε κανέναν υποψήφιο. Το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Νίκος Αναστασιάδης περιορίζεται στο 3,7%.
Ναι σε υπουργοποίηση γυναικών
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αξιολόγηση που κάνουν οι ψηφοφόροι όσον αφορά στην πρόταση Μαλά εφόσον εκλεγεί τα μισά μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου να είναι γυναίκες. Εφτά στους δέκα πολίτες αντιδρούν θετικά ή μάλλον θετικά.
Συγκεκριμένα ποσοστό 57,5% δηλώνει ότι είναι θετική η πρόταση και 15,3% μάλλον θετική. Αρνητικά τοποθετείται το 12,5% και μάλλον αρνητικά το 5,4%. Δεν απαντά το 9,3%. Μεγαλύτερη απήχηση έχει η πρόταση ανάμεσα στο αριστερό ακροατήριο. Το 74,2% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση Μαλά. Και μάλλον θετικά το 12,9%.
Το 65,2% του εκλογικού σώματος της ΕΔΕΚ τοποθετείται θετικά και το 46,2% του εκλογικού Σώματος του ΔΗΚΟ. Μάλλον θετικά δηλώνει το 5,9% της ΕΔΕΚ και το 7,7% του ΔΗΚΟ. Από τον χώρο του ΔΗΣΥ θετικά αντιμετωπίζει την πρόταση Μαλά το 37,5 και μάλλον θετικά το 22,9%.

Ταυτότητα
Η έρευνα για λογαριασμό του επιτελείου Μαλά έγινε από την GPO Eρευνα Επικοινωνία ΑΕ με δείγμα 1.400 άτομα που πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του. Το χρονικό διάστημα συλλογής των στοιχείων ήταν από Δευτέρα 8 Ιανουαρίου μέχρι την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου. Στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων με αναλογία ψηφοφόρων προς τις περιφέρειες, το φύλο και την ηλικία. Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση αυστηρά δομημένου ερωτηματολογίου
  Ανδρούλα Ταραμουντά   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.