16/1/18

Ελλάδα - Κύπρος - Ιορδανία: Πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας

Ελλάδα - Κύπρος - Ιορδανία: Πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας

Τον ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνων σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, στην περιοχή κατοχυρώνει η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου - Ιορδανίας υπογράμμισαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο βασιλιάς Αμπντάλα, στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας, στην Κύπρο, μετά το πέρας της συνάντησης
Τον ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνων σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, στην περιοχή κατοχυρώνει η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου - Ιορδανίας υπογράμμισαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο βασιλιάς Αμπντάλα, στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας, στην Κύπρο, μετά το πέρας της συνάντησης.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν η τριμερής συνεργασία να επεκταθεί σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με τον Α. Τσίπρα να αναφέρεται σε προτάσεις για τους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, γεωργίας, ιχθυοκαλλιεργειών, τουρισμού, εμπορικής ναυτιλίας, προστασίας αρχαιοτήτων και υγείας.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής αυτή συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια. Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Και δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή» ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους μέλους της ΕΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, ενώ όσον αφορά την Τουρκία, σημείωσε πως θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Τονίσαμε την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας σε σχέση με το προσφυγικό και την ανάγκη που υπάρχει, η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων, πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών» επισήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ακόμη, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας της περιοχής μας και ιδιαίτερα των φαινομένων της διεθνούς τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης».

«Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ιορδανίας, δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Και, βέβαια, συμφωνήσαμε να εντείνουμε τον διάλογό μας για τα θέματα που μας αφορούν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τον Αραβικό Σύνδεσμο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η τριμερής επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες σχέσεις και τους δεσμούς φιλίας, και θέτει τα θεμέλια μιας περιφερειακής συνεργασίας που φιλοδοξούμε να φέρει απτά αποτελέσματα πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας», ανέφερε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κοινή διακήρυξη αντανακλά την συναντίληψη ότι η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στην ασφάλεια και την ευημερία. Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα, αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κοινή μας πορεία. Εκ των σημαντικοτέρων προκλήσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», επεσήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος παράλληλα χαιρέτισε «την αξιέπαινη πρωτοβουλία του βασιλιά της Ιορδανίας που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό».


Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο κ. Αναστασιάδης, δήλωσε: «αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις που έχει Κύπρος και Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Ιορδανία στο πλαίσιο και της Ε.Ε.».

Όσον αφορά το Κυπριακό, τέλος, ο Ν. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος - μέλος της οποίας είναι και θα παραμείνει – όπως τόνισε - η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η σημερινή μέρα σηματοδότησε αυτό το οποίο ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί σε μια μόνιμη τριμερή εταιρική σχέση, που θα ωφελήσει τους λαούς μας και την ευρύτερη περιοχή. Οι συμφωνίες που υπογράφουμε σήμερα θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο», ανέφερε από την πλευρά του ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

Τόνισε δε εκ μέρους της Ιορδανίας την υποσδτήριξη των προσπαθειών της Κύπρου «για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο βασιλιάς Αμπντάλα επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν δεν επιλυθεί δίκαια το πρόβλημα της Παλαιστίνης και το πρόβλημα που προκύπτει με το θέμα της Ιερουσαλήμ. Θα πρέπει να βασιστούμε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την συνύπαρξη του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και το στάτους κβο στους Αγίους Τόπους».

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι: «Η Ελλάδα, η Ιορδανία και η Κύπρος δεσμεύονται επίσης στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία παντού».

Καταλήγοντας ο βασιλιάς της Ιορδανίας αναφέρθηκε στο προσφυγικό τονίζοντας ότι «πλαισιώνουμε τις προσπάθειες ως προς την διαχείριση του προσφυγικού και παίρνουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε όλο τον κόσμο και εσείς θα βοηθήσετε να αναδειχθούν στην ΕΕ τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα οι εξελίξεις στο συριακό, το προσφυγικό, το παλαιστινιακό, το Κυπριακό και στο Ιράκ. Συζητήθηκαν επίσης ι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και η ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό.

Ακόμα στην ατζέντα των συνομιλιών τέθηκαν οι διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας-Ιορδανίας, καθώς επιφανή στελέχη της Ιορδανικής ελίτ (πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες) έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, συζήτησαν για τις προοπτικές μίας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ιορδανίας και αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που ανοίγονται στην ενέργεια, στο μορφωτικό (ήδη πολλά μέλη της ελίτ της Ιορδανίας σπουδάζουν στην Ελλάδα και ο αντιπρόεδρος της ιορδανικής Βουλής είναι ελληνόφωνος), στις κατασκευές και τα ναυτιλιακά.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν
Μετά από τις δηλώσεις υπεγράφησαν ανάμεσα στις τρεις χώρες:

- Μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

- Συμφωνία για την αποτροπή κλοπής, απόκρυψης, εκταφής και παράνομης εμπορίας, εξαγωγής, μεταφοράς ή κατοχής πολιτιστικής περιουσίας, και για την προώθηση της αποκατάστασής της.

- Διευθέτηση για αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία.

- Διευθέτηση για την αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών από Κύπρο και Ελλάδα για υπηρεσία τους σε υπό ιορδανική σημαία πλοία.

2 σχόλια:

  1. Αγαπητε Κριστιαν γεμισαμε πυλωνες τελευται ...εχουμε και λεμε μονον προς νοτο μερια

    ελλαδα-κυπρος -ισραηλ ενας πυλωνας
    ελλαδα-κυπρος αιγυπτος αλλος
    ελλαδα-κυπρος γαλλια
    ελλαδα-κυπρος-ιορδανια ο νεοτευκτος
    Και απειροι αναμεταξυ τους συνδιασμοι

    τοτε ...τι εχουν τα ερμα και ψωφαν???

    Και βλεπω να κορδωνονται οι δικοι μας σαν γυφτικα σκεπαρνια...λες και ειναι οι μαεστροι ολων αυτων,ενω ειναι ...η περι πολλα πεσουσης γυνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.