11/1/18

Διαβάστε με προσοχή αυτό άρθρο - Τριγμοί Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν στο Συριακό

Τουλάχιστον 34 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση εναντίον της έδρας Τσετσένων τζιχαντιστών την Κυριακή στο Ιντλίμπ.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τριγμούς στη συνεννόηση Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για το Συριακό προξενεί η επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατός της Δαμασκού στο Ιντλίμπ, στην τελευταία επαρχία που έχει απομείνει υπό τον έλεγχο της συριακής αντιπολίτευσης. Η Τουρκία κάλεσε χθες τη Ρωσία να ασκήσει επιρροή στη Δαμασκό, ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις, ενώ η Ρωσία κατηγορεί την Αγκυρα ότι τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιντλίμπ έχουν αφήσει ανεξέλεγκτη την οργάνωση των τζιχαντιστών Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.
«Δυνάμεις του καθεστώτος πλήττουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση με το πρόσχημα ότι μάχονται την Αλ Νούσρα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δεν είναι απλές αεροπορικές επιδρομές, το καθεστώς προελαύνει στο Ιντλίμπ». Η Αλ Νούσρα, πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, αποτελεί τον βασικό κορμό της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ. Οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ κυριαρχούν στους κόλπους των αντικυβερνητικών δυνάμεων που ελέγχουν το Ιντλίμπ.
Στο Ιντλίμπ έχουν μεταφερθεί και πληθυσμοί από άλλες περιοχές που ήλεγχαν οι αντάρτες και οι οποίες πέρασαν στον έλεγχο της Δαμασκού, ενώ η επαρχία χαρακτηρίστηκε «ζώνη αποκλιμάκωσης» στη συμφωνία της Αστάνα ανάμεσα στη Ρωσία, στην Τουρκία και στο Ιράν.
«Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία πολιτικής λύσης», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, ενώ η Αγκυρα διατύπωσε επισήμως την «ανησυχία» της στους πρεσβευτές της Ρωσίας και του Ιράν. Τους «έντονους βομβαρδισμούς της αεροπορίας του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ και των συμμάχων του τις τελευταίες ημέρες στο Ιντλίμπ, ιδιαίτερα αυτούς που στοχεύουν τον άμαχο πληθυσμό και αρκετά νοσοκομεία» καταδίκασε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η στόχευση νοσοκομείων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Προχθές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Ιντλίμπ επιχείρησαν να επιτεθούν εναντίον των ρωσικών ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στην Ταρτούς και τη Λαττάκεια. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η αεράμυνα των βάσεων εξουδετέρωσε τα αεροσκάφη.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε χθες στον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα διαμαρτυρία για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία. Οι πηγές που μετέφεραν την είδηση αυτή δεν ήταν σε θέση να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, αν και είναι γνωστή η αντίθεση της Τουρκίας στην υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο συροκουρδικό ΥPG.
REUTERS, A.P., Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Όπως φαίνεται προσπαθούν οι Τούρκοι στην περιοχή της Ιντλίμπ να σώσουν τους..."δικούς" τους, διατηρώντας τους θύλακες ανωμαλίας που επηρεάζουν στη συγκεκριμένη περιοχή...αλλά αυτά δεν τα ήξεραν και δεν τα περίμεναν οι Ρώσοι πως θα συμβούν όταν προχωρούσαν στην συμμαχία με τους τούρκους; Να δούμε τώρα πως θα το αντιμετωπίσουν όλο αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα drone πήραν τεχνολογία από την Τουρκία και χτύπησαν την ρωσική βάση , στην αρχή μίλησαν για αμερικανικό δάχτυλο αλλά είδαν οι Ρώσοι σε αυτά που προσγείωσαν πως έχουν τουρκοικη προέλευση , πολλά θα δούμε στη συνέχεια , θα χτυπάνε οι Ρώσοι τους Τούρκους και θα λένε πως χτυπά ο Άσαντ , το ίδιο θα γίνεται και με τους Κούρδους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε μπροστά μας Σκοπιανό,τον Ασσαντ να χτυπάει την Ιντλιμπ,τις πρώτες ρωγμές στη Ρωσοτουρκικη λυκοφιλία και φυσικά το νορβηγικο γεωτρύπανο των Τούρκων που θα βγει παγανια το φλεβαρη και τέλος το Ισραήλ να καιροφυλακτει για συντριπτικό χτύπημα στο Ιράν.....Επικίνδυνη περίοδος μέχρι το καλοκαιρι...Το καλοκαίρι τελειώνει και το μνημόνιο,έτσι μας λένε η μήπως όχι και πάμε σε καμία ανώμαλη κατασταση..Πολλά και διάφορα αναμένονται...Ιδωμεν...Το 2018 μπήκε δυναμικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.