19/1/18

Βόμβα Ιερώνυμου: ..Και εκκλησιαστική διπλωματία για το Σκοπιανό

Βόμβα Ιερώνυμου: ..Και εκκλησιαστική διπλωματία για το Σκοπιανό
Μηνύματα για πολλούς αποδέκτες και αποκαλύψεις επιφύλασσε η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το Σκοπιανό, η αποτύπωσή του στην ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, καθώς και οι κινήσεις της εκκλησίας επί του θέματος, εντός και εκτός Ελλάδος.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έστειλαν μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης, αντίστοιχο με αυτό που εστάλη κατά τη συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό, χθες, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις ενέργειες της ελληνικής εκκλησίας επί του θέματος, ενώ συζήτησαν και τις παράλληλες κινήσεις του πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο αρχιεπίσκοπος επανέλαβε, όπως και χθες, ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια, στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο στο ποίμνιο, όσο και στους συνοδοιπόρους της εκκλησίας για τα όρια της δράσης.

Οι διαδοχικές συναντήσεις της πολιτειακής ηγεσίας με την θρησκευτική σε αυτή τη φάση, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση θα συμπορευθεί ακόμη και με δυνάμεις που θεωρούσε εκ φύσεως αντίπαλες.
Κεντρικό μήνυμα των συναντήσεων είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής, για το λόγο αυτό η εκκλησία απορρίπτει, επισήμως, μέσω της ανακοίνωσης της ΔΙΣ και διά στόματος του αρχιεπισκόπου τα συλλαλητήρια.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δημιουργούν κοινό μέτωπο με τη συμμετοχή της εκκλησίας, ενώ αυτομάτως όσοι δεν έχουν προσέλθει στιγματίζονται ως καιροσκόποι. Η σημειολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς απευθύνεται κυρίως σε εταίρους και συμμάχους, οι οποί ερμηνεύουν με δικό τους κώδικα τα μηνύματα και καταλήγουν εν τέλει σε ένα νέο χάρτη φίλιων δυνάμεων.
Η συνάντηση
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο:
«Όπως σας είπα, η συνηθισμένη εγρήγορση υπάρχει για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον τόπο, και για τα εθνικά μας θέματα. Θέλω να εξάρω την στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά. Μια στάση, η οποία έχει ως βασικό στόχο -χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής- να ευνοεί την συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί -βεβαίως- την έκφραση όλων των απόψεων, όπως όμως ταιριάζει στον τόπο μας. Έναν τόπο, όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του πολιτισμού».
Και συνέχισε:
«Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ένα τμήμα του πολιτισμού μας -το έχω πει πολλές φορές- και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού, οφείλεται στην χριστιανική διδασκαλία. Η χριστιανική διδασκαλία αποπνέει έναν πολιτισμό αρχών, τον οποίο καθένας που υπερασπίζεται τις θέσεις του δεν πρέπει να τον ξεχνάει. Άρα, είναι πηγή έμπνευσης για τα θέματα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος. Με τις αποφάσεις και την πορεία της, έχει αποδείξει ότι είναι άξια εκπρόσωπος και φορέας αυτού ακριβώς του πολιτισμού».
Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε:
«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, αλλά, όπως ξέρετε, αυτό το θέμα που μας απασχολεί έχει και άλλες παραμέτρους. Μία παράμετρος είναι και η εκκλησιαστική. Και γι’ αυτό ήρθα να σας δω λίγο, γι’ αυτό ακριβώς το θέμα της εκκλησιαστικής παραμέτρου και να σας ενημερώσω, τα από πλευράς Εκκλησίας, ως προς την εξέλιξη την εκκλησιαστική. Αυτός είναι ο σκοπός μου και γι’ αυτό ήρθα κοντά σας».
Η δήλωση αυτή όμως κρύβει και άλλα μηνύματα που δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού και απαιτούν προσεκτικότερη εξέταση. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας αποκαλύπτει ότι προσήλθε να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εκκλησιαστική εξέλιξη του θέματος, γεγονός που έχει σαφή παραδοχή για παράλληλη-εκκλησιαστική διπλωματία.
«Πολύ περισσότερο δε, όταν η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το εκκλησιαστικό, είναι στάση που τιμά την Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτό μη το λησμονάμε αυτές τις ώρες»
σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Είναι κατ’ εξοχήν θέμα του Πατριαρχείου. Αλλά, όμως, πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς γιατί έχουμε επιπτώσεις και στη ζωή της Εκκλησίας μας»
κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.
Η στιχομυθία αυτή αποκαλύπτει παράλληλα και εμπλοκή του πατριαρχείου, παράμετρος που επίσης δεν έχει διαφανεί, μέχρι στιγμής και αποκαλύπτεται τώρα.
Χθες, το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.
Εκεί, ο κ. Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

crisismonitor.gr/

11 σχόλια:

  1. Η Νέα Ταξη συμπορεύεται με τον Οικουμενισμό,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν - Πρώτα τα εθνικά θέματα μετά όλα τα άλα - η Εκκλησιά να μήν ανακατεύετε με διπλωματία -πολιτική & συλλαλητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μἠνυμα + ἐρώτηση:
    Καλή ἡ βυζαντινή ὁδός (ἀλλά τοῦ Σταμάτη Σπανουδάκη, https://www.youtube.com/watch?v=cvo4UK_ob3s). Ὅμως:
    Μυστική διπλωματία, ὅταν ἔχεις δίκηο, δικαιολογεῖται ὅταν εἶσαι σαφῶς ἰσχυρότερος καί δέν θέλςι νά φανῆ, ἤ ὅταν τίθενται λεπτά ζητήματα.
    Δυνατώτεροι δέν εἴμαστε.
    Τί λεπτό ζήτημα τίθεται ἄν δέν δεχθοῦμε νά πάρουν τά Σκόπια τό ὄνομα Μακεδονία; Κανένα.
    Μόνο γιά νά τό δεχθοῦμε τίθενται ..."λεπτά" ζητήματα.

    Ἐκκλησιαστικῶς, ἴσως τίθενται καί "λεπτά" ζητήματα, ἀλλά καί πάλι, μόνο ἄν εἶναι νά παραχωρήσουν τό ὄνομα Μακεδονία ἤ παράγωγά του στά Σκόπια.
    Ἤ, ἄν εἶναι γιά τήν προώθηση τοῦ οἰκουμενισμοῦ ἀπό ἕναν οἰκουμενιστή ἤ τραγικά δέσμιο (ἐκουσίως ἤ ἀκουσίως Κύριος οἶδεν) τῆς Ν.Τ.Π. Πατριάρχη...

    Πάντως ὡς πρός τό ὅτι δέν πρέπει σέ καμία περίπτωση νά πάρουν ἀπό εμᾶς ὡς Ἕλληνες οἱ Σκοπιανοί, τό ὄνομά μας, τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μας, αὐτό δέν εἶναι λεπτό ζήτημα.
    Εἶναι ζήτημα ἐθνικῆς ἐπιβιώσεως τοῦ Ἐλληνισμοῦ....Ἀλήθεια! Ἀκριβῶς πῶς τό εἶπε ὁ Τοῦρκος Ὑπουργός; Μέχρι πότε εἶπε ὅτι δέν θά ὑπάρχει ἡ Ἑλλάδα; Ἀπό αὐτό τό θεμα, τῆς ὀνομασιας τῶν Σκοπίων ἐννοοῦσε ὅτι θά ἀρχίσει ἡ διάλυσή μας.

    Ἑπομένως, εἶναι συνετό, νἀ ἀκούῃ τόν Πατριράρχη ὁ Ἀρχιεπίσκοπος, ἤ ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας, σέ ἐκκησιαστικά θέματα πού θέτουν ὅμως σέ κίνδυνο ἐθνικά μας θέματα, χωρίς νά ὁριοθετεῖτσαι τί εἶναι ἀμιγῶς ἐκλλησιατικό καί τί ὄχι, - καί γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το να λέει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια εκτίθεται και θα έχει ως αποτέλεσμα να αποδειχτεί ότι α η Εκκλησία δεν έχει τεράστια επιρροή για να σταματά λαικά συλλαλητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἐπιτρέψτε μας νά μαντεύσουμε:
    Τά ἐκκλησιαστικά θέματα ἀναφέρονται στό μέ ποιούς ἱεράρχες θά συγκροτηθῆ ἡ Ἐκκλησία τῆς Σκοπιανῆς πλευρᾶς, ὥστε νά προκύψῃ φιλοπαπική καί οἰκουμενιστική πλειοψηφία...
    Τά πιό λεπτά δέ "ἐκκλησιαστικά θέματα" ἀναφέρονται στό πῶς θά διαμορφωθῆ κατάσταση (νεοταξικοῦ) οἰκουμενισμοῦ στήν Ἐκκλησία τῆς Σερβίας, καί ἐκκλησιαστικῆς διεμβολίσεως τῆς δομῆς τῶν ὀρθοδόξως ἀνθισταμένων στήν Σερβία - μέ τήν εὐκαιρία τῆς παραχωρήσεως ἀπό τήν Κυβέρνηση τῆς Ἐλλάδος τοῦ ὀνόματος Μακεδονία στά Σκόπια - ὤστε ἡ Ν.Τ.Π. νά ἐλεγξη καί διά τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τούς Σέρβους ὀρθοδόξους χριστιανούς (ὄπως ἔχει κάνει ἄνετα στήν Ἑλλάδα) καί νά τούς στρέψῃ πρός τήν Εὐρώπη, διότι ὁ νύν Πατριάρχης Σερβίας, μέ λίγους ἀκόμη, δέν ἀρκοῦν ....
    Δέν εἶναι τά ἐθνικά θέματα αὐτά πού παίζουν, ἀλλά τό πῶς θα ἐμπεδώσουν τήν Νέα Τάξη Πραγματων καλλίτερα στά Βαλκάνια, μέ παραχάραξη μάλιστα τῆς ἱστορίας μας.
    -Μέ σύμπραξη ἴσως μάλιστα καί τῆς Ρωσίας!!!;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν βλέπω καμιά αναφορά στις τελευταίες αναρτήσεις σας για το αυριανό Συλλαλητήριο. Είστε κατά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Λιαπης εχει να ασχοληθει με τα συσσιτια των προσφυγων. Με τα εθνικα θεματα θα ασχολειται? Αλλωστε ο εθνικισμος συνιστα αιρεσιν ......ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αποστολε Καβουκα απο το στομα μου το πηρες. Τι συμβαινει; Η βαρυτης σε θεματα αμυνας δεν συμπεριλαμβανει την υπαρξη η μη της Ελλαδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @SOCRATES ALEXANDRINOS
    Έχεις απόλυτο δίκιο. Για να εγκαθιδρυθεί η Νέα Τάξη χρειάζεται πνευματικότητα, έναντι της Ορθοδοξίας και των άλλων Θρησκειών. Η πνευματικότητα αυτή ονομάζεται Νέα Εποχή του Υδροχόου. Προς τα εκεί μας οδηγεί ο Οικουμενισμός με την ψευτοσύνοδο του Κολυμπαρίου, που όμως η Ρωσία έχει αποκυρήξει.
    Ο οικουμενισμός ειναι υπό τον Πάπα, βλ. Μητροπολίτη Γερμανίας να μεταλαμβάνει Παπικό.
    https://pilitouromanou.blogspot.gr/2018/01/blog-post_50.html#more

    Ο οικουμενισμός διδάσκεται στα βιβλία Θρησκευτικών στα ελληνόπουλα με τη μέθοδο του θρησκευτικού συγκρητισμού, όπου παρουσιάζουν τις τρεις Αβρααμικές Θρησκείες (Χριστιανισμό, Ιουδαϊσμό και Ισλαμισμό) ως ίδιες. Με κολπάκι έχουν περάσει τον Ισλαμισμό στις Αβρααμικές Θρησκείες. Το επόμενο στάδιο είναι η Ένωση υπό τον Πάπα από τα Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (εκεί συνλειτουργούν ακόμη και με ιερείς Βουντού)
    Άρθρα για τη Νέα Εποχή εδώ, αποκαλυπτικά και ποιος κρύβεται από πίσω
    https://pilitouromanou.blogspot.gr/search?q=%CE%9D%CE%95%CE%91+%CE%95%CE%A0%CE%9F%CE%A7%CE%97

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωπα ρε,λες στον προσεχη ανασχηματισμο να φαει τον Κοτζια;.
    Μαλλον θα του χαρισαν κανενα βιβλιο με βυζαντινες ιστοριες που τον ιντριγκαρισαν.
    Υ.Γ. Διαβαζοντας 2-3 σχολια μου σχετικα με τον Αρχιεπισκοπο και τις δηλωσεις του,αισθανομαι περιεργα αφου πρωτη φορα στην ζωη μου λειτουργω με ειρωνια οχι για την θρησκεια βεβαια αλλα εστω για τον ανωτερο της εκπροσωπο και αυτο ,με το χερι στην καρδια,ειναι το επιχαιρον της αρχιεπισκοπικης ενεργειας.
    Τρεμω με την σκεψη τι θα αντιμετωπισει η εκκλησια σε περιπτωση που η Ελλαδα ηττηθει στο θεμα αυτο,αφου θα βρουν την χρυση ευκαιρεια να χτυπησουν την θρησκεια και οχι το προσωπο του Αρχιεπισκοπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.