16/1/18

Μηνύματα από Σκόπια προς Αθήνα μέσω... Σόφιας

Μηνύματα από Σκόπια προς Αθήνα μέσω... Σόφιας
Του Κώστα Ράπτη
Τα εθνικά συμφέροντα υπηρετούνται δια του συμβιβασμού. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Nikola Dimitrov, αγορεύοντας στο κοινοβούλιο της χώρας του τη Δευτέρα κατά τη διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία. Και βέβαια το μήνυμα αυτό διατηρεί τη σημασία του και ενόψει των κλιμακούμενων διεργασιών μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας.
Τη Συμφωνία Φιλίας συνυπέγραψαν, ως γνωστόν, την 1η Αυγούστου 2017 οι πρωθυπουργοί της πΓΔΜ Zoran Zaev και της Βουλγαρίας Boyko Borisov μετά από διαπραγματεύσεις πέντε ετών, ενώ η επικύρωσή της, κατόπιν αρκετών αναβολών, στο κοινοβούλιο επιτεύχθηκε με 61 ψήφους υπέρ και μία αποχή (επί συνόλου 120 βουλευτών). Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο συνεχίζει το μποϋκοτάζ των εργασιών της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση βουλευτών και υποστηρικτών του σε σχέση με τα αιματηρά επεισόδια στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ στις 27 Απριλίου 2017.

Ακόμη και αν δεν υπήρχε το μποϊκοτάζ, όμως, είναι αμφίβολο αν το VMRO-DPMNE θα ενέκρινε τη συμφωνία. Διότι οι κατηγορίες εθνικής μειοδοσίας που εξαπολύει κατά της κυβέρνησης Zaev δεν αφορούν μόνο τις σχέσεις με την Ελλάδα ή το αλβανικό στοιχείο, αλλά επεκτείνονται αξεδιάλυτα και σε ό,τι έχει να κάνει με την (όλο και θερμότερη τελευταία) συνεργασία Σκοπίων-Σόφιας.
Στην πραγματικότητα το VMRO-DPMNE και ο πέριξ αυτού πολιτικο-μιντιακός χώρος υποπτεύονται τους κυβερνώντες ως "βουλγαρίζοντες” και διατυπώνουν φόβους (όπως λ.χ. συνέβη με επιστολή βουλευτών προς Zaev τις παραμονές της υπογραφής του Συμφώνου Φιλίας) ότι οι πολλές συνάφειες με τη Βουλγαρία εξυπηρετούν την κρυφή επιδίωξη της Σόφιας να αρνηθεί την ύπαρξη διακριτής "μακεδονικής” ταυτότητας και πάντως εμποδίζουν την προβολή, από πλευράς Σκοπίων, των "δικαίων” των κατοίκων της βουλγαρικής "Μακεδονίας του Πιρίν”. Λ.χ. το Σύμφωνο προβλέπει ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα παρεμβαίνει για ζητήματα κατοίκων της άλλης που δεν είναι πολίτες της. Αυτό τερματίζει την υποστήριξη πολιτικών και πολιτιστικών κινήσεων της "Μακεδονίας του Πιρίν” από τα Σκόπια, αφήνει όμως τη Σόφια με μεγαλύτερο περιθώριο παρέμβασης ως προς τους κατοίκους της πΓΔΜ με διπλή υπηκοότητα, οι οποίοι πλήθυναν ιδίως μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.
Κατηγορίες για την συνυπογραφή του Συμφώνου Φιλίας δέχθηκε πάντως και ο ο Borisov από μέρους του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Τις δυσκολίες που υπάρχουν αναγνώρισε στην κοινοβουλευτική διαδικασία της Δευτέρας ο Nikola Dimitrov αναφέροντας πως είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθούν δύσκολα και ευαίσθητα ζητήματα μεταξύ δύο γειτονικών χωρών και προσθέτοντας: "ούτε εμείς, ούτε στη Βουλγαρία είναι πλήρως ευτυχείς με το κείμενο”. Πρόσθεσε πάντως πως η Συμφωνία καλύπτει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, ενώ διέκρινε έναν "όμορφο συμβολισμό”, στο ότι η συνεδρίαση συνέπεσε με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της "Μακεδονίας” από τη Βουλγαρία. Πράγματι, η Βουλγαρία υπήρξε η πρώτη από όλες τις χώρες που αναγνώρισε το νεότευκτο τότε γειτονικό της κράτος, όχι όμως και το "μακεδονικό έθνος” ή την γλώσσα, την οποία θεωρεί διάλεκτο της βουλγαρικής. (Η συνυπογραφή του Συμφώνου πάντως αξιοποίησε πολύ ισχυρότερο συμβολισμό, διότι πραγματοποιήθηκε την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Ίλιντεν του 1903).
Ο Dimitrov δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο VMRO-DPMNE λέγοντας ότι θα ήταν καλό να έχει δώσει και αυτό τη θετική του ψήφο, πόσω μάλλον που οι πολιτικές του κόμματος όταν αυτό κυβερνούσε τη χώρα με τον Nikola Gruevski επιδείνωσαν τόσο τις διμερείς σχέσεις ώστε ακριβώς έναν τέτοιο σύμφωνο να είναι αναγκαίο.
Από την πλευρά της, η Σόφια χαιρέτισε δια του υπυοργείου Εξωτερικών το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, επισημαίνοντας ότι η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί για την ίδια "στρατηγική επιλογή” και "προτεραιότητα της (τρέχουσας) βουλγαρικής προεδρίας στην Ε.Ε.”.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Βουλγαρίας-πΓΔΜ έχουν αναθερμανθεί και στο εκκλησιαστικό επίπεδο (όπως υπενθύμισε και η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα), με την υποβολή αιτήματος από τη σχισματική "Μακεδονική Εκκλησία” προς τον Πατριάρχη Σόφιας για αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της.

capital.gr/

1 σχόλιο:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Σαφώς κρυφός πόθος των Βουλγάρων είναι, η "ενωμένη Μακεδονία των Μακεδόνων", να μεταλλαχθεί τελικά σε Βουλγαρική. Αφου οι σκοπιανοί είμαι ουσία Βούλγαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.