14/1/18

Ο Μύθος του Γιδοβοσκού και το Ζήτημα με τα Σκόπια

Ο εν λόγω μύθος λέει ότι υπήρχε κάποιος γιδοβοσκός, ο οποίος για να ελέγχει καλύτερα το κοπάδι του φρόντιζε να έχει πάντα ένα πιστό τσομπανόσκυλό. Το τσομπανόσκυλο από τη μεριά του, για να είναι αρεστό στο αφεντικό του, φρόντιζε να δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο στα καθήκοντά του. Κάποια στιγμή όμως «υπερθεμάτισε» και στρίμωξε τα πρόβατα στην άκρη ενός γκρεμού. Το κοπάδι τρόμαξε τόσο πολύ που πανικοβλήθηκε, όρμησε προς τη πλευρά του σκύλου και ποδοπατώντας τον σκότωσε.

Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης μέσα από τον μύθο του γιδοβοσκού, έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό την άποψή του, πως θα έρθει η στιγμή που η ελληνική κοινωνία θα διαπιστώσει ότι δεν πάει άλλο και θα αντιδράσει δυναμικά.
Στο μύθο αυτό τα «πρόβατα» παρομοιάζονται με την ελληνική κοινωνία, η οποία συνεχώς στριμώχνεται από τους κυβερνώντες.
«Τσομπανόσκυλο» θα λέγαμε πως είναι ο εκάστοτε πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους, που ως «Λουδοβίκος» έχει την εξουσία να αποφασίζει «σε πρώτο και τελευταίο βαθμό», ή ακόμη και υπουργός της κυβέρνησης (εκκολαπτόμενος «Λουδοβίκος».
Ο «γιδοβοσκός» θα μπορούσε να είναι ο «ξένος παράγοντας», που από την ίδρυση του ελληνικού κράτους δίνει τις «εντολές» στο εκάστοτε «τσοπανόσκυλο» το οποίο δε χάνει ευκαιρία να κολακεύσει το αφεντικό του και πιέζει ασφυκτικά το κοπάδι.
Στο μύθο όμως κάποια στιγμή τα πρόβατα τρομαγμένα και πανικοβλημένα κι αφού έφτασαν στο όριο της καταπίεσής τους, ποδοπατούν τον σκύλο και τον σκοτώνουν. Γιατί; Μα γιατί δεν θα έχουν άλλη επιλογή. Υπερέβησαν το όριο της πίεσης που μπορούσαν να δεχτούν κι ομίλησε η ανάγκη της αυτοσυντήρησης.
Ο κ. καθηγητής εκτιμά ότι κάποια στιγμή «θα υπάρξει ένα συμβάν το οποίο θα οδηγήσει αλλού τα πράγματα». Θα προκαλέσει τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και θα σηματοδοτήσει το τέλος της ανοχής. Τότε, ούτε ο «γιδοβοσκός», αλλά ούτε και τα «τσοπανόσκυλα», «δεν θα έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι έχουν υπερβεί αυτό το όριο» και ευρισκόμενοι προ εκπλήξεως θα παρασυρθούν από την ορμή της αντίδρασης των προβάτων.
Εύχομαι η κάκιστη κατά την κρίση μου, διαχείριση του ζητήματος με το γειτονικό κράτος των Σκοπίων που οι κυβερνώντες μας το ονόμασαν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) να κινητοποιήσει επιτέλους τα «πρόβατα» και να ποδοπατήσουν το «τσοπανόσκυλο».
Όχι όμως στοχεύοντας απλά για να μας φέρει ο «γιδοβοσκός» ένα καινούργιο «τσοπανόσκυλο». Ούτε να αλλάξουμε «γιδοβοσκό», ο οποίος και θα φέρει πάλι τα δικά του «τσοπανόσκυλα».
Αλλά μήπως κι απαλλαχθούμε δια παντός από τη νοοτροπία του «κοπαδιού προβάτων» και ως κοινωνία αντιδράσουμε κι αποφασίσουμε να τιμήσουμε την ιστορία και τις παραδόσεις μας.
Τους κυβερνήτες μας να τους επιλέγουνε ενεργά εμείς, η ελληνική κοινωνία μέσα από το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Εμείς να τους δίνουμε τις εντολές, εμείς να τους ελέγχουμε συνεχώς, εμείς να τους ανακαλούμε και εμείς να τους τιμωρούμε όταν παρεκτρέπονται από την προάσπιση του συμφέροντός μας.
Με άλλα λόγια, να επαναφέρουμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Δημήτριος Καρατζίδης
Ταξχος ε.α.



4 σχόλια:

  1. Καλά τα λέτε κύριε Ταξίαρχε, πλήν δεν λαμβάνετε υπ'οψιν την ανάγκη των προβάτων για τσοπανόσκυλα... Μάλλον είναι στον γενετικό τους προγραμματισμό οπως και των συγκεκριμένων σκύλων να ελέγχουν και να ποδηγετούν το κοπάδι.
    Μαθαίνω πολλά απο το malinois μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις πρόβατα Wotan; Τότε μπορεί και να έχεις και κότες και να δοκιμάσεις τις Coucous de Malines... για να ταιριάξουν με το Μalinois σου.

      Διαγραφή
  2. Για να αντιδράσουν τα πρόβατα και να στραφούν εναντίον του βοσκού,θα πρέπει να έχουν έντονο το ένστικτο της επιβίωσης.Τα χρόνια της μεταπολίτευσης γίνεται συντονισμένη προσπάθεια,από το Υπουργείο Παιδείας, τα ΜΜΕ,διάφορες ΜΚΟ,συνεργούσης και της μηδενιστικής αριστεράς,ο Ελληνικός λαός να απεμπολήσει τις παραδοσιακές του αξίες, οι οποίες καλλιεργούσαν το εθνικό φρόνιμα και κατά συνέπεια διάθεση υπερασπίσης των.Και όταν αναφέρομαι στις παραδοσιακές αξίες εννοώ, την προσωπική τιμη,την φιλοπατρία,την θρησκευτική πίστη καιτην οικογένεια.Στην εποχή μας η ορθόδοξος πίστη μας, είναι φορέας των αξιών αυτών.Αν παραμείνουμε πιστοί στην Ορθόδοξία,θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας και δεν θα καταφέρουν να μας υποτάξουν οι εχθροί του έθνους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.