13/1/18

Ε.Ε.: Οι προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας

Ελένη Βαρβιτσιώτη
ΣΟΦΙΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Tα δύο βασικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί εντατικά το επόμενο εξάμηνο η Ευρωπαϊκή Ενωση υπό τη βουλγαρική προεδρία που ξεκίνησε χθες στη Σόφια, είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων και να τεθούν τα θεμέλια για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.-Κ. Γιούνκερ να επισκέπτεται τα έξι κράτη των Δυτ. Βαλκανίων το προσεχές διάστημα και να δίνει νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών αυτών, η βουλγαρική προεδρία έχει θέσει ως προτεραιότητα να προωθήσει τις ενταξιακές διαδικασίες αλλά και τη συνδεσιμότητα ανάμεσα σε αυτές τις χώρες.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο χώρες που έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ σκοπό έχουν να προωθήσουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία. Οσον αφορά το Κόσοβο και τη Βοσνία που δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων, σκοπός της βουλγαρικής προεδρίας είναι να αυξηθούν έργα υποδομών μέσω κατασκευής αυτοκινητοδρόμων και άλλων υποδομών στις περιοχές αυτές. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ έκανε ειδική αναφορά στις υποδομές, χαρακτηρίζοντάς τες «επένδυση άνευ ρίσκου στη σταθερότητα της περιοχής». Η σύνοδος των Δυτ. Βαλκανίων που θα γίνει στη Σόφια στις 17 Μαΐου αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.
Οσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο καθορίζει τους προϋπολογισμούς της Ε.Ε. προσδιορίζοντας το συνολικό ποσό και το ποσό ανά δραστηριότητα που μπορεί να χρησιμοποιεί η Ε.Ε. ετησίως για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών, η βουλγαρική προεδρία αναμένεται να παρουσιάσει μια πρόταση με την καταγραφή των θέσεων των κρατών-μελών τον Φεβρουάριο και την επίσημη θέση της Κομισιόν τον Μάιο, ανοίγοντας τον δρόμο για αποφάσεις.
«Εμπόδιο η Ολλανδία»
Τέλος, σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν και στο κοινό νόμισμα, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε πως η εκτίμηση της Ευρ. Επιτροπής είναι πως η χώρα είναι έτοιμη, ενώ ο κ. Μπορίσοφ διευκρίνισε ότι «δεν είναι η Γερμανία που μπλοκάρει την ένταξη της χώρας του στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας» αλλά η Ολλανδία, αποκαλύπτοντας ότι κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην περιοχή, θα του κάνει ο ίδιος «προσωπική ξενάγηση» για να του αποδείξει το πόσο καλά φυλάσσονται τα βουλγαρικά σύνορα.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.