15/1/18

Τα τραγικά αποτελέσματα της Πενταμερούς - Τα Η.Ε. εξαφάνισαν την Κυπριακή Δημοκρατία

Μαστίγιο χωρίς καρότο με ΟΥΝΦΙΚΥΠ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του Κώστα Βενιζέλου
Βήμα – βήμα στήνεται το σκηνικό για τη μετεκλογική παρέμβαση των εν δυνάμει μεσολαβητών στο Κυπριακό. Στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες προετοιμασίας του εδάφους και κυρίως για τη διαμόρφωση ενός σκηνικού, που θα έχει καταληκτική ημερομηνία τον ερχόμενο Ιούνιο.
Είναι προφανές πως έχει καθοριστεί ο Ιούνιος ως το τέλος του χρονοδιαγράμματος καθώς συνδέεται με τις συζητήσεις για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είναι προφανές πως οι κινήσεις που καταβάλλονται παραπέμπουν σε «νέες προσεγγίσεις στο Κυπριακό», οι οποίες έχουν ως αφετηρία τη λογική των συνιστώντων κρατιδίων, των δυο οντοτήτων, ουσιαστικά των δυο κρατών.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το λεκτικό που υιοθετείται και στην  έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που υποβλήθηκε προ ημερών στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση έχει εξαφανιστεί κάθε αναφορά σε «Κυπριακή Δημοκρατία», που αντικαταστάθηκε από την «κυπριακή κυβέρνηση».
Η δε αναφορά σε «τουρκοκυπριακές αρχές» επιτρέπει συνειρμούς για δυο αυτοδιοικούμενες περιοχές. Από τη μια «η κυπριακή κυβέρνηση» (ελεύθερες περιοχές) και από την άλλη «οι τουρκοκυπριακές αρχές» ( βόρειο τμήμα του νησιού, δηλαδή το κατεχόμενο). Η φρασεολογία που υιοθετείται από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα σαφώς και κατοχυρώνει νέες προσεγγίσεις στο Κυπριακό. Όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος», στο παρασκήνιο κάποιοι εκ των τρίτων που εμπλέκονται στο Κυπριακό παρουσιάζονται ενθαρρυμένοι από όσα ακούνε από κύκλους στη Λευκωσία για συζήτηση ενός νέου σεναρίου για συμφωνία στη βάση των δυο κρατών.
Όπως πληροφορούμαστε, αυτό έχει ήδη συζητηθεί και θα προωθηθεί συστηματικά μετά τις εκλογές, αναλόγως, βέβαια, των αποτελεσμάτων.  Ξένος διπλωμάτης που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό σημείωνε πως η αντιμετώπιση του ψευδοκράτους ως οντότητας (έδαφος, εξουσία, λαός) αποτελεί όχημα για να τεθούν οι συζητήσεις σε μια άλλη βάση, αυτή που συντηρείται προς το παρόν στο παρασκήνιο.  Παράλληλα, σε σχέση με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ,  η αναφορά «σε ΑΟΖ της Κύπρου» θεωρήθηκε από τη Λευκωσία θετική, είναι όμως σαφές πως το μείζον στην παράγραφο αυτή ήταν η πρόδηλη  προσπάθεια για εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά. Όχι τόσο στο θέμα των ερευνών όσο στο ζήτημα του διαμοιρασμού. Διπλωματική πηγή ανέφερε πως στο θέμα αυτό στέλνονται λανθασμένα μηνύματα από τη Λευκωσία.
Η κυβέρνηση προβαίνει σε κινήσεις που δείχνουν άγχος και φόβο ως προς τη διαχείριση του αερίου, γεγονός που γίνεται αντιληπτό.  Κάποιοι κύκλοι θεωρούν πως δεν θα μπορέσει να γίνει αξιοποίηση του αερίου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Αυτή η προσέγγιση δρομολογεί και τις εξελίξεις που αναμένονται μετά τις προεδρικές εκλογές, που θα στηριχθούν στις φοβίες που κατατρύχουν τη Λευκωσία.
Σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, φαίνεται να έχουν διαμηνύσει προς διάφορες πλευρές πως πρέπει να κλείσουν ανοικτά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ αυτών και το Κυπριακό. Οι Βρετανοί από την πλευρά τους (το Φόρεϊν Όφις βασικά) κινούνται πιο μεθοδικά και εμπλέκουν κι άλλες χώρες, που αναλαμβάνουν ρόλο προπομπού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φαίνεται να ωριμάζει είναι πως η νέα πρωτοβουλία θα κινηθεί στις «ράγες» του πλαισίου Γκουτέρες. Εάν η προσπάθεια αποτύχει, τότε, θα αναλάβουν δράση με το σχέδιο Β, το οποίο και προετοιμάζουν από τώρα, ενώ συζητήθηκε ήδη σε διάφορα επίπεδα. Βασικό χαρακτηριστικό η λογική των δυο κρατών. Θα αξιοποιήσουν πλήρως τον χρόνο που θα διαρρεύσει από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, θα χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο πίεσης το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ώστε να υπάρξει, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνο του 2018.
ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Όλες οι εξουσίες δικές της στη νεκρή ζώνη
Διαβεβαιώσεις από την κυπριακή κυβέρνηση, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, υποστηρίζουν ότι εξασφάλισαν τα Ηνωμένα Έθνη για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να ρυθμίζει τις δραστηριότητες πολιτών εντός της λεγόμενης νεκρής ζώνης. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και διαχρονικά η Λευκωσία προέβαινε σε κινήσεις αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, κατά την επίσκεψη της ομάδας που διεξήγαγε τη στρατηγική αναθεώρησης στην Κύπρο (σ.σ. συνέταξε έκθεση για μείωση της Δύναμης), η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έλαβε διαβεβαιώσεις, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της κυπριακής κυβέρνησης, ότι αναγνωρίζεται η εξουσία της να ρυθμίζει τις πολιτικές δραστηριότητες στη ζώνη ασφαλείας. Οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν περαιτέρω να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Δύναμης, για να διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος αδειών και ότι η εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διαχείριση της πολιτικής δραστηριότητας στην προστατευόμενη ζώνη είναι σεβαστή».
Αυτή η παράγραφος ως έχει είχε περιληφθεί και στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων που είχαν έρθει το φθινόπωρο στην Κύπρο για να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να προβούν σε εισηγήσεις. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ περιορίζεται στα καθήκοντα τήρησης της κατάπαυσης του πυρός, να τηρούν εντός της νεκρής ζώνης τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναφορά σε ομαλές συνθήκες, διασφαλίζοντας συνήθεις δραστηριότητες πολιτών στη λεγόμενη νεκρή ζώνη.  Εφεξής με βάση την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, έχουν εκχωρηθεί εξουσίες στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να έχει όλες τις αρμοδιότητες στην περιοχή αυτή. Ωστόσο, πηγές της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρουν πως από πλευράς της δεν έχει δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις και πως υπήρξαν διαμαρτυρίες όταν σχετική αναφορά περιελήφθη στην έκθεση των ειδικών. Είναι προφανές πως η επανάληψη της παραγράφου έγινε για να κατοχυρωθεί ως γεγονός.
ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αστυνομία και Σουηδικές ιδέες για περισσότερες επαναπροσεγγιστικές επαφές
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Σουηδοί πήραν την πρωτοβουλία για «αλλαγή του χαρακτήρα» της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό σκέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που ειρήσθω εν παρόδω θα γίνει μετά την κατάθεση της έκθεσης ειδικών και να αυξηθεί η Αστυνομία. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησαν αξιωματούχοι του σουηδικού Υπουργείου Εξωτερικών, διά της Αστυνομίας θα ενισχυθούν και διευκολυνθούν «δικοινοτικές επαφές».
Όταν το θέμα τέθηκε και συζητήθηκε στη Νέα Υόρκη σε διάφορους κύκλους, τούτο είχε γίνει γνωστό και στη Λευκωσία, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τους Σουηδούς (κλήθηκε η πρέσβης της χώρας στο Υπουργείο Εξωτερικών). Η Στοκχόλμη επικαλείται την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ για ψαλίδισμα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών στον κόσμο. Η  ιδέα των Σουηδών παραπέμπει σε επαναπροσεγγιστικές προσεγγίσεις, ενώ μέσω αυτών στην αλλαγή χαρακτήρα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά την αντίδραση που υπήρξε στους σχεδιασμούς αυτούς σε διπλωματικό επίπεδο, οι Βρετανοί, που γνώριζαν εκ των προτέρων τις κινήσεις αυτές, παρενέβησαν προβάλλοντας τη θέση πως το ζήτημα αυτό θα ήταν καλύτερα να εξεταστεί σε βάθος μετά τις προεδρικές εκλογές, παραπέμποντας στη νέα ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που χρονικά τοποθετείται τον ερχόμενο Ιούνιο.
Πηγή: Απόψεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.