8/1/18

Τι συμβαίνει στο Ιράν;


Δημοσιεύσαμε χθες στα γαλλικά και τρεις άλλες γλώσσες ότι ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί διέταξε να συλλάβει τον προκάτοχό του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ καθώς και τον γιο του Σεγιέντ Ιμπραήμ Ραϊσι. Δύο ώρες αργότερα πληροφορηθήκαμε από ιρανικό μέσο ενημέρωσης ότι ο δικηγόρος του πρώην προέδρου διέψευδε τη πληροφορία σχετικά με τον πελάτη του.
Αφαιρέσαμε τότε την σχετική ανάρτηση από τον ιστότοπό μας.

Ωστόσο, 24 ώρες αργότερα, μας είναι πάντα αδύνατο να επαληθεύσουμε ποιος λέει την αλήθεια. Καμία από τις δύο προαναφερθείσες προσωπικότητες δεν εμφανίστηκε δημόσια. Κανένας δημοσιογράφος δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει απευθείας μαζί τους. Καμία ιρανική αρχή δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τις πληροφορίες για την μια ή την άλλη σύλληψη.

Σήμερα το πρωί, 8 Ιανουαρίου, μεγάλα αραβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος συνελήφθη στο Shiraz και τέθηκε υπό κατ 'οίκον περιορισμό με την έγκριση του Οδηγού Αλί Χαμενεΐ.

Αποκλειστικό: Ο Ροχανί συνέλαβε τον Αχμαντινετζάντ

Δίκτυο Βολταίρος | 7 Ιανουαρίου 2018
 
Η φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Σεΐχη Χασάν Ροχανί συνέλαβε τον πρώην πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον γιο του Σεγιέντ Ιμπραήμ Ραϊσι.
Όπως το είπαμε από τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων κατά του ιρανικού καθεστώτος, αυτές οργανώθηκαν στo Μασχάντ από τους άνδρες του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του Ιμπραήμ Ραϊσι για να οργανώσουν τη διαδοχή του Οδηγού Αλί Χαμενεΐ.
Οι εκδηλώσεις αυτές συγκέντρωσαν την αγροτιά του Χορασάν, και μετά όλο το βόρειο τμήμα της χώρας, απαιτώντας την καλύτερη κατανομή του πλούτου, καταγγέλλοντας τη συμφωνία με το ΔΝΤ και τη συμμετοχή του προέδρου Χασάν Ρουχανί στη λεηλασία του τραπεζικού συστήματος.

Οι διαδηλώσεις υποστηρίχθηκαν αρχικά από την αστυνομία που αδελφούσε με τους διαδηλωτές πριν να ασκήσουν σκληρή καταστολή.

 «Η κυβέρνηση του Ροχανί πιστεύει ότι είναι ιδιοκτήτης της γης και ότι οι πολίτες είναι ανίδεοι και δεν καταλαβαίνουν τίποτα, και οι πολίτες είναι οργισμένοι ενάντια στην κυβέρνηση, επειδή έχει αρπάξει τα χρήματα του Κράτους», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Αχμαντινετζάντ.

Για να βοηθήσουν την κυβέρνηση Ροχανί, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλαπλασιάσει τις δηλώσεις υποστήριξης προς τους διαδηλωτές και τοποθέτησαν στο μπροστινό μέρος της σκηνής, τον γιο του Σάχη Ρεζά Παχλαβί και την αίρεση των Μουτζαχεντίν του Λαού, ελπίζοντας να αφομοιωθούν οι διαδηλωτές για τα δυτικά συμφέροντα στην γνώμη του κοινού και, ως εκ τούτου, να προκαλούν μια αντίδραση εναντίον τους.

Η συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πριν από έξι ημέρες και η οποία προέβλεπε την επιστροφή στην ηρεμία δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση Ροχανί.


Είναι λυπηρό το γεγονός ότι πολλά εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης έχουν πέσει σε αυτήν την χειραγώγηση και πίστεψαν ότι αυτό το λαϊκό κίνημα ήταν μια επανάληψη της χρωματιστικής επανάστασης του 2009. Οι διαδηλωτές αυτή τη φορά ήταν όλοι από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, ενώ πριν από οκτώ χρόνια συγκέντρωναν μόνο την αστική τάξη της Τεχεράνης και του Ισφαχάν. Τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εν τω μεταξύ, εμποτισμένα από τα δικά τους ψέματα, δεν πίστεψαν ούτε για μια στιγμή ότι τα αιτήματα της νεολαίας για την ελευθερία του ντυσίματος τα διεκδικούσε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προεδρία του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.