19/1/18

8+1 ερωταπαντήσεις για το Σκοπιανό - Γιατί δεν πρέπει να παραδώσουμε τα κλειδιά της Μακεδονίας

Του Σταύρου Καλεντερίδη
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Η ελληνική κυβέρνηση μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, επέστρεψε με την υπόδειξη να λύσει άμεσα το Σκοπιανό ζήτημα για να ανοίξει το θέμα της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Τα Σκόπια από το 1991 έχουν εγείρει εξωφρενικές αξιώσεις εναντίον της Ελλάδας, διεκδικώντας από το όνομα και την ιστορία μας μέχρι και εδάφη της ελληνικής περιφέρειας της Μακεδονίας.
Οι Έλληνες πολιτικοί, συνεννοημένοι μεταξύ τους, διαπραγματεύονται τώρα όπως και τότε, έναν «έντιμο συμβιβασμό», να χαρίσουν δηλαδή τη «Μακεδονία» και να δώσουν χώρο στις εθνικιστικές διεκδικήσεις των Σκοπιανών εναντίον μας. Είναι σαν να διεκδικεί κάποιος στα καλά καθούμενα το σπίτι σου, και εσύ αφενός να δικαιολογείς την επιθετικότητα του και αφετέρου να διαπραγματεύεσαι έναν «έντιμο συμβιβασμό» παραχωρώντας του μόνο το σαλόνι σου.
Η χώρα μας δεν επιτέθηκε σε κανέναν και δεν ζήτησε τίποτα από κανέναν. Αντίθετα είναι η ίδια στόχος και θύμα ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, και το πολιτικό μας σύστημα αντί να υπερασπιστεί τη χώρα όπως οφείλει, είναι αντίθετα αποφασισμένο να προβεί σε παράλογες παραχωρήσεις, για τις οποίες μάλιστα δεν νομιμοποιείται. Ο ιστορικός παραλληλισμός με την τραγική απόπειρα κατευνασμού της ναζιστικής Γερμανίας με το ξεπούλημα της Τσεχοσλοβακίας καθίσταται εδώ διδακτικός.

Ποια είναι η σωστή εθνική θέση στο ζήτημα;
Αυστηρή και απόλυτη απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του από τη γείτονα χώρα. Η μακεδονική ταυτότητα, ιστορία και συνείδηση είναι μονάχα και υπερήφανα Ελληνική. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Η παραμικρή παραχώρηση στα αυτονόητα εθνικά κυρίαρχα δικαιώματα μας αποτελεί τραγική εθνική ήττα.
Την ίδια θέση οφείλει να υιοθετήσει άμεσα και το πολιτικό προσωπικό, αντί να υπονομεύει τη χώρα μας πρεσβεύοντας σύνθετη ονομασία ή χειρότερα.

Πώς πρέπει να ονομασθούν τα Σκόπια;
Η γεωγραφική περιοχή των Σκοπίων δεν ήταν ποτέ τμήμα της Μακεδονίας. Αυτό είναι κοινώς και ευρέως αποδεκτό.
Αντίθετα, η Μακεδονία και οι Μακεδόνες Έλληνες βρίσκονταν για τουλάχιστον 2500 χρόνια εκεί ακριβώς όπου είναι η σύγχρονη ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας.
Σχετικά με τα Σκόπια κατά την αρχαιότητα, η περιοχή αποτελούσε την ιστορική Παιονία, κατάκτηση και μετέπειτα μέρος του Μακεδονικού Βασιλείου. Όπως υποστηρίζει ο επίτιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Μπέρκλεϊ, κ. Στίβεν Μίλλερ, η  Παιονία ήταν περιοχή βόρεια του όρους Βαρνούς και του όρους Όρβηλος. Η περιγραφή του Ρωμαίου ιστοριογράφου Titus Livius για τη ρωμαϊκή επαρχία της Μακεδονίας (45.29.7 και 12) καθιστά σαφές ότι οι Παίονες ζούσαν βόρεια των εν λόγω βουνών, (τα οποία σήμερα αποτελούν γεωγραφικά τα φυσικά όρια της Ελλάδας) και νότια της Δαρδανίας, που σήμερα βρίσκεται το Κόσοβο.
Αν και είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι εκείνοι υποτάχθηκαν στον Φίλιππο Β΄, πατέρα του Αλεξάνδρου το 359 π.Χ. (Διόδωρος ο Σικελιώτης 16.4.2), δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες και ποτέ δεν έζησαν στη Μακεδονία. Πράγματι, ο Δημοσθένης (Ολυνθιακός 1.23), μας λέει ότι είχαν υποδουλωθεί από τον Μακεδόνα Φίλιππο και σαφώς κατά συνέπεια δεν ήταν Μακεδόνες. Ο Ισοκράτης (5.23) σημειώνει το ίδιο. Ομοίως, για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι υποτάχθηκαν από τον Αλέξανδρο, ήταν υπό μακεδονική μεν διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης και της Κλεοπάτρας, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν οι ίδιοι Μακεδόνες και η Αίγυπτος ποτέ δεν ονομαζόταν Μακεδονία. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις λοιπές κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεταξύ των οποίων το σημερινό Ιράν και η βορειοδυτική Ινδία. Ποτέ δεν ονομάστηκαν Μακεδονία και ποτέ βέβαια δεν είχαν κάποια τέτοια παράλογη απαίτηση.
Ακόμα όμως και η ιστορική Παιονία δεν μπορεί να περιγράψει με ορθό τρόπο τη σημερινή εθνολογική σύνθεση των Σκοπίων. Με βάση λοιπόν τη σημερινή πραγματικότητα, η αποδεκτή ονομασία του – εν πολλοίς τεχνητού – κρατιδίου εκ μέρους της Ελλάδας είναι η «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής».
Εναλλακτικά, και εφόσον οι Σκοπιανοί το επιθυμούν, μπορούν να υιοθετήσουν το όνομα που κατείχε η περιοχή τους ως επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, και συγκεκριμένα «Βαρντάρσκα Μπανόβινα» (επαρχία του Βαρδάρη), ή παράγωγα αυτού. Τέλος, διατηρούν την επιλογή να υιοθετήσουν ως χώρα το όνομα «Σκόπια» με πρωτεύουσα αυτής την Πόλη των Σκοπίων (κατά τα πρότυπα του Μεξικό και της Πόλης του Μεξικού).

Ποιοι και γιατί πρεσβεύουν σύνθετη ονομασία;
Σύσσωμος ο διεθνής επιστημονικός κόσμος (ιστορικοί, φιλόλογοι, αρχαιολόγοι, διεθνώς κορυφαίοι καθηγητές, κτλ.) λένε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Μακεδονία είναι μία, είναι ιστορικά, εθνολογικά και γεωγραφικά Ελληνική, και συνεπώς η γειτονική χώρα δεν έχει κανένα δικαίωμα σε σχετική ονομασία. Το ίδιο προφανώς γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες.
Αντιθέτως, εγχώριοι πολιτικοί από όλα τα κόμματα (συντριπτική πλειοψηφία), συντάσσονται δυστυχώς με τους Σκοπιανούς ομόλογους τους και τη Σκοπιανή προπαγάνδα και τον αλυτρωτισμό κατά της χώρας μας. Ο λόγος είναι η παραμονή στην εξουσία μιας και θεωρούν ότι κάνοντας το θέλημα ανθελληνικών εξωτερικών δυνάμεων εξασφαλίζουν οικονομική και πολιτική υποστήριξη για να διασφαλίσουν την πολυπόθητη τους καρέκλα. Μιλάμε για ωμό ξεπούλημα. Φανταστείτε αν ήταν ανεστραμμένη η δυναμική και αν οι πολίτες δεν γνώριζαν την αλήθεια, τι θα είχαν πρωτο-ξεπουλήσει οι πολιτικοί της Ελλάδας. Σίγουρα δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να εκχωρήσουν και ολόκληρο το όνομα «Μακεδονία», δίχως σύνθετα.
Οι Σκοπιανοί πολιτικοί προωθούν βέβαια το εθνικό τους συμφέρον και αποβλέπουν σε επεκτατισμό, άμεση συνδιαχείριση των Μακεδονικών αρχαιολογικών χώρων (Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη, κτλ.), μελλοντική κατάληψη και απελευθέρωση των «κατεχόμενων» πόλεων της Ελληνικής «Μακεδονίας του Αιγαίου», και έξοδο τους στη θάλασσα. Ιστορικά, αντίστοιχος στόχος και του Τίτο και των...

Η συνέχεια του άρθρου στο Μαύρο Κουτί

13 σχόλια:

  1. Πολύ καλό- επιχειρήματα, πηγές, θέσεις.
    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηρώδειο Ἀθήνα, Σταμάτης Σπανουδάκης:
    https://www.youtube.com/watch?v=g62e8GWOpE8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το πρόβλημα δυστυχώς δεν περιορίζεται μόνο στο όνομα. Οι αλυτρωτικές θέσεις τους είναι περασμένες σε άρθρα του συντάγματός τους που μιλάνε για σκλαβωμένες πατρίδες και το καθήκον απελευθέρωσής τους. Επίσης τα σχολεία τους γαλουχούν τις νέες γενιές με την άποψη ότι οι Έλληνες κλέβουν την ταυτότητα , την ιστορία και τα εδάφη από τους "πραγματικούς Μακεδόνες", έτσι τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν με μίσος για την Ελλάδα, για την "αδικία" που τους κάνουμε. Ήδη έχουμε αφήσει 1 1/2 γενιά να εκπαιδευτεί με αυτή την άθλια προπαγάνδα. Οι πολιτικοί μας αποφεύγοντας το πρόβλημα το άφηναν να χρονίζει για να το πασάρουν στις επόμενες κυβερνήσεις, δημιουργώντας έτσι επικίνδυνα τετελεσμένα.
    Άποψή μου είναι ότι δεν αρκεί να κερδίσουμε μόνο την ονομασία , πρέπει να ζητήσουμε όλο το πακέτο με σύνταγμα παιδεία και προπαγάνδα.
    Αλλά με τον μισό πληθυσμό του κρατιδίου να πιστεύει από γεννησιμιού του ότι αυτή είναι η ταυτότητά του και η καταγωγή του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτό με ειρηνικά μέσα ακόμα και αν συνετιστούν οι πολιτικοί μας και μας ευνοήσει ο ξένος παράγοντας.
    Έχουμε καθυστερήσει τραγικά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δέν εἶναι ἀργά γιά νά πῆς καί νά ὑποστηρίξης τήν ἀλήθεια. Ἀργά ἤ γρήγορα, θά δικαιωθῆς.
      Μόνο, σέ ὅσους προδώσουν, δεν πρέπει νά συγχωρηθῆ ποτέ. Τότε μόνον, θά νικήσουμε στό θέμα τῆς κάμψεως τοῦ ἐπεκτατισμοῦ τῶν Σκοπιανῶν.

      Προσοχή: Ἐπεκτατισμός καί ὄχι ἀλυτρωτισμός.
      Εἶναι μέγα λάθος νά γίνεται λόγος γιά "ἀλυτρωτισμό" τῶν Σκοπιανῶν.
      Γιά ἀλυτρωτισμό γίνεται λόγος ὅταν ὑπάρχει κάτι ἀλύτρωτο: ΅Εδαφος ἤ πληθυσμός. Καί ὅταν, κάποιος ἐκμεταλλευόμενος τούς ἀλύτρωτους, προπαγανδίζει γιά τήν ἀπελευθεύρωσή τους, προκειμένου νά κεφαλαιοποιήσῃ πολιτικῶς τήν ἐκπροσώπωησή τους καί τήν ἐδαφική διεκδίκηση.
      Ἀντίθετα, οἱ Σκοπιανοί δέν θέλουν νά λυτρώσουν τίποτα, διότι δέν ὑπάρχει δικός τους ("ἀλύτρωτος") πληθυσμός τους ἤ ἀλύτρωτο ἐδαφος ἐκτός τῶν ὁρίων τους.
      Μιλώντας γιά "ἀλυτρωτισμό" τῶν Σκοπίων, τοῦ Συντάγματος αὐτῶν κλπ, εἶναι σάν νά παραδεχόμαστε ὅτι ὑπάρχει κάτι ἀλύτρωτο δικό τους, στήν Μακεδονία μας.
      Νά ἐπεκταθοῦν θέλουν, χρησιμοποιώντας τόν ὅρο Μακεδονία καί λίγους, μερικές δεκάδες τό πολύ, Σλαβόφωνους πράκτορές τους στήν Ἑλλάδα.
      Καί μάλιστα, θέλουν νά ἐπεκταθοῦν στήν Μακεδονία, μέ ὑποστήριξή τους διά πολιτικῶν πιέσεων καί δολωμάτων ἐπί τῶν πολιτικῶν μας, ἀπό ὑπηρεσίες ξένων δυνάμεων. Δικτύου Σόρος περιλαμβανομένου.
      Ὅπως αὐτές οἱ πιέσεις, κλπ..., πού ἀκοῦνται σήμερα ἐπί τοῦ Τσίπρα καί τοῦ Κοτζιά. Πρόσχημα εἶναι ἡ ἔνταξη τῶν Σκοπίων στό ΝΑΤΟ. Ἄν ἤθελε τό ΝΑΤΟ, θά τούς ἐνέτασσε καί χωρίς ἐπίλυση τοῦ ὀνόματος.
      Ἀντί ὅμως νά πιέσουν τούς τόσο "ἕτοιμους" πολιτικούς μας, γιά τέτοια ἀπλούστερη ὑποχώρηση, πιέζουν (αὐτές οἱ ὑπηρεσίες...), γιά "ἐπίλυση τοῦ θέματος τοῦ ὀνόματος", μόνιμα σέ βάρος τῆς Ἑλλάδος. Παραχώρηση τοῦ ὀνὀματος Μακεδονία εἶναι τό κύριο ζητούμενο ἀπό τίς ὑπηρεσίες αὐτές τῶν Σόρος καί σία...,
      ὄχι τόσο ἡ ἔνταξη τῶν Σκοπίων στό ΝΑΤΟ (πού τήνἔχουν στό τσεπάκι τους μέ τέτοιους κυβερνῶντες ἡμᾶς).

      Εἶναι νά ἀπορεῖ κανείς πράγματι, γιατί δέν ἔδειξε νά τό ἀντιλαμβάνεται ὁ Λαβρώφ.

      Διαγραφή
    2. @ μαινομενος.
      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      @ SOCRATES.
      Απορω που απορεις με τον Λαβρωφ.
      Τι να αντιληφθει η χωρα του που δημιουργησε το ψευτομακεδονικο ζητημα που το εκαναν σκοπο της ζωης τους τα κομμουνιστικα κομματα συμπεριλαμβανομενου και του Ελληνικου.

      Διαγραφή
    3. Κε Ναϊά, ἀναφερόμενος στόν Λαβρώφ, ὑπονοοῦσα ὅτι στό θέμα τοῦ ὀνόματος Μακεδονία, ἀποκαλύπτεται μία ἐνδεχόμενη συμπαιγνία κύκλων ΗΠΑ καί κύκλων Ρώσων, ἴσως δηλαδή δέν εἶναι συγκυριακή σύμπλευσις πολιτικῶν ἐπιλεγοῶν:
      Ὅποιος βοηθᾶ τά Σκόπια στό νά πάρουν τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας, καί νά ἀντικαταστήσουν τήν Ἑλλάδα (ἄρα καί ὅλες τίς δημοκρατικές πολιτικές ἰδέες τῆς αρχαιότητος πού ἐπιβιώνουν, καί τίς χριστιανικές πνευματικές ἀξίες μας, μέ τό ψεῦδος), ἴσως ἀνήκει στόν ἴδιο νεοεποχήτικο σχεδιασμό τῆς ἀνατροπῆς τῶν βάσεων τοῦ παγκοσμίου πολιτισμοῦ.
      Ὁπότε εἴτε προσχηματικά ἤ καιροσκοπικά ἐπικαλεῖται τήν Ὀρθοδοξία ἡ Ρωσία τοῦ Πούτιν, ὡς βραχίων πράγματι τῆς Ν.Τ.Π., εἴτε ὁ ρωσικός ἐθνικισμός προτείνει τήν ἀντικατάσταση τῆς Ὀρθοδοξίας σέ ὅ,τι ἔχει προσλάβει Ἐλληνικό, ὥστε συντριβομένης πολιτικῶς καί σλαβοποιουμένης πολιτισμικῶς τῆς Ἑλλάδος, νά ἀναδυθῆ μία νέα Ὀρθοδοξία, τῶν Ρώσων (οἰκουμενισστικο-ποιουυένη καί ἀνοικτή-ἀνεκτική, ἀλλά καί ὡς οὐσιαστικά μοναδική πλέον), ὡς τό μέλλον τῆς ἀνθρωπότητος (νικώντας τό ἀμερικανικό ἀντίστοιχο ὄραμα πού στηρίζεται στήν πανθρησκεία, καί τό εὐρωπαϊκό, πού στηρίζεται στήν ἀθεΐα).
      Τί ἀπό τά δύο 'παἰζει" στίς ΗΠΑ καί ἰδίως στήν Ρωσία, θά ἀποκαλυφθῆ σέ σοβαρό βαθμό, ἀπό τήν ἐξέλιξη τοῦ θέματος τοῦ όνόματος τῶν Σκοπίων καί εἰδικώτερα ἀπό τό τί ἀκριβῶς ἐπιδιώκεται σχετικῶς, ἀπό ΗΠΑ καί ἀπό Ρωσία.

      Διαγραφή
  4. ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟ!!ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθώς λένε οι φίλοι μας οι Σερβοι : τα σκόπια ειναι ενα γυφτοχώρι στο τέλος του δρόμου !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το καλύτερο όνομα είναι ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ έστι άπλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βέβαια οι σύμμαχοί μας και η αριστερή κυβέρνηση θα "πωλήσει" την Μακεδονία μας διότι οι αριστεροί και οι κομμουνιστές υποστήριζαν από παλιά (5 διεθνή σοσιαλιστική-Φλωράκης εκπρόσωπος) ότι εμείς κατέχουμε παράνομα την Μακεδονία, σήμερα και ο Ιερώνυμος σαν οικογενειακός φίλος της οικογένειας Τσίπρα υπεκυψε στον Αλέξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια Σταύρο καθώς και στα σχόλια του Secretes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 44 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ,ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.