15/1/18

Για να δείτε που θα καταλήξει το Σκοπιανό - Χάρβαρντ: Ο Τσίπρας, ο χειρότερος διαπραγματευτής του 2015 - Γιατί κρίναμε τραγική την διαπραγματευτική του τακτική

(EUROKINISSI) 12|01|2016 23:21
Εχουν περάσει μήνες από την εποχή της αγωνιώδους διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους δανειστές, αλλά κάποιοι ακόμη δεν έχουν ξεχάσει εκείνη την περίοδο.
Ανάμεσά τους και το Χάρβαρντ, που αξιολόγησε την διαπραγματευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους δανειστές ως τη χειρότερη για το 2015.
Πρόκειται για μία αξιολόγηση της Κάθριν Σονκ, συντάκτρια του newsletter περί διαπραγμάτευσης, μία μηνιαία έκδοση με συμβουλές για επαγγελματίες, του Προγράμματος Διαπραγμάτευσης της νομικής σχολής του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με την Σονκ, οι χειρισμοί του Ελληνα πρωθυπουργού στο αποκορύφωμα της κρίσης, το περασμένο καλοκαίρι, ήταν η χειρότερη διαπραγματευτική τακτική του 2015. «Καθώς πλησίαζε τους Ευρωπαίους δανειστές το καλοκαίρι για ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε ένα μαχητικό τόνο, που δεν εξελίχθηκε καλά. Δυσαρεστημένος από τη συμφωνία που ήταν στο τραπέζι, ο Τσίπρας την έθεσε σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Οταν οι Ελληνες την απέρριψαν, η ελληνική οικονομία υποχώρησε ακόμη περισσότερο και ο Τσίπρας με την ομάδα του αναγκάστηκαν να αποδεχθούν ένα ακόμη χειρότερο πακέτο από την Ευρώπη. Το μάθημα; Ενας πιο συμφιλιωτικός τόνος θα σας πάει πιο μακριά από ότι η μικροπολιτική, όταν κάνετε τολμηρά αιτήματα», γράφει η Σονκ, που είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΞΗΓΕΙ
Χάρβαρντ: Γιατί κρίναμε ως τραγική τη διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα
Πριν από λίγες ημέρες το Χάρβαρντ άφησε «μεταξεταστέο» τον Αλέξη Τσίπρα στο... μάθημα της διαπραγματευτικής τακτικής, επικρίνοντας τους χειρισμούς του στο αποκορύφωμα της κρίσης το καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο έκρινε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τη χειρότερη διαπραγματευτική τακτική για το 2015. Ο Ρόμπερτ Μονούκιν, επικεφαλής του προγράμματος διαπραγματεύσεων του Χάρβαρντ εξήγησε στην «Καθημερινή» για ποιο λόγο κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.
Οπως αναφέρει, στην πρώτη περίοδο, ως τέλος Φεβρουαρίου, πίστεψε ότι ο κ. Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης έκαναν μία καλή διαπραγμάτευση. Στη δεύτερη φάση όμως, που κατέληξε με την τελική συμφωνία, ο κ. Μονούκιν αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Οικονομικών «έκαναν πολύ κακή δουλειά».
«Ο κ. Βαρουφάκης δεν κατάλαβε τη σημασία των επαγγελματικών σχέσεων με τους εταίρους του. Αντί για αυτό ασχολήθηκε με τη ''ρητορική άνθηση''», αναφέρει ο έμπειρος καθηγητής, που είχε συμβουλευτικό ρόλο σε μία σειρά διαπραγματεύσεων, στο Βέλγιο, στο Μεσανατολικό και σε πολυεθνικές εταιρείες. Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Μονούκιν παραδέχεται ότι του προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης συνέχιζε να κάνει ρητορικά σχόλια στο blog του, ενώ διαπραγματευόταν. «Διαφήμιζε τον εαυτό του ως έξυπνο και ειδικό στη θεωρία των παιγνίων και έφτιαχνε μία κατάσταση στην οποία η Τρόικα θα υπαναχωρούσε, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά». Μάλιστα, για τον κ. Μονούκιν, Βαρουφάκης και Τσίπρας είχαν καταφέρει να γίνουν μισητοί.
Αυτό που τον παραξένεψε περισσότερο όμως ήταν η απόφαση για το δημοψήφισμα, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει μάλιστα ως τραγική ιδέα. «Οι πολίτες δεν θα πρέπει να παίρνουν τέτοιες πολιτικές αποφάσεις, ειδικά όταν το ερώτημα είναι τόσο τεχνικό», εξηγεί, προσθέτοντας ότι του φάνηκε περίεργο ότι η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε πως ένα «Οχι» θα έκανε τους Ευρωπαίους να δείξουν μεγαλύτερη ελαστικότητα.
Πηγή: Χάρβαρντ: Γιατί κρίναμε ως τραγική τη διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα | iefimerida.gr

3 σχόλια:

  1. Αυτο ηταν για το 2015, το 2018 μπορει να γινει ακομα χειροτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το HARVARD να κοιταξει πως οι μπουρδολογοι οικονομολογοι του μετετρεψαν τις μεγαλουπολεις της Αμερικης σε SKID ROW και να παυσει να ασχολειται με την Ελλαδα. Αλλωστε αυτοι μας τους στελνουν. Εχουμε βαρυστομαχιασει απο τα σαντουιτς Κισσινγκερ. Ο οποιος σε ηλικια 95 ετων μπαινοβγαινει στο Λευκο Οικο για την υψηλη επιβλεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιο τρολάκι, στην ετικέττα των αντιδράσεων σημειώνει ως αστεία όλα τα άρθρα που θίγουν τους συριζανελ ή/και Εθνικά Θέματα. Και φυσικά κανένα σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.