29/12/17

Το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας

Γιατί η δημοσιονομική εικόνα και το εμπορικό ισοζύγιο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση. Η σημασία του ρόλου των τραπεζών και ο δείκτης που πρέπει να προβληματίσει. 

H σωστή εικόνα μιας οικονομίας δεν αποδίδεται ούτε από το μέγεθος τυχόν δημοσιονομικού ελλείμματος (καθώς μπορείς να καταργήσεις κάθε κοινωνική παροχή για να το περιορίσεις), ούτε από το εμπορικό ισοζύγιο (καθ’ όσον μπορείς να δημιουργήσεις τέτοιες συνθήκες ένδειας που να μην μπορεί να αγοράσει κανείς εισαγόμενα προϊόντα).
Αποδίδεται κυρίως από την κατάσταση των τραπεζών-τον «πνεύμονα» της οικονομίας- και την ανεργία. Και στους δύο αυτούς τομείς η εικόνα είναι τραγική. Στις τράπεζες εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς των capital controls και η ανεργίαεξακολουθεί για έβδομο έτος να υπερβαίνει το 20%.
Ομως πάνω απ’ όλα η εικόνα μιας οικονομίας αποδίδεται κυρίως από την ικανότητα της να δημιουργεί νέους επιχειρηματίες. Και εδώ η εικόνα της Ελλάδας είναι θλιβερή. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ που συμπεριέλαβε 38 χώρες η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 27 όσον αφορά τον αριθμό των νέων επιχειρηματιών που δημιουργήθηκαν μεταξύ των ετών 2012-2016. Μόλις το 3,8% των πολιτών της χώρας μεταξύ 18-64 ετών αντιπροσώπευαν νέους επιχειρηματίες.
Η μελέτη του ΟΟΣΑ διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον μύθο που καλλιεργούν οι «ευρωπαϊστές» τα τελευταία έτη ότι δηλαδή η κρίση έσπρωξε τους πολίτες της χώρας σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Στις πρώτες τρεις θέσεις της μελέτης του ΟΟΣΑ βρίσκονται η Χιλή (νούμερο 1) ακολουθούμενη από το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Στην Χιλή το 16,1% του πληθυσμού συγκροτούν τους νέους επιχειρηματίες που δημιουργήθηκαν μεταξύ των ετών 2012-2016 στο Μεξικό το 11,1% και στις ΗΠΑ το 9,7%.

για τη συνέχεια Euro2Day

2 σχόλια:

  1. δεν υπαρχει αναπτυξη κλεινουν ελληνικες ετερειες φευγουν τεραστια καιφαλαια στην αλβανια βουλγαρια κλπ μοιραζουν επιδωματα σε λαθρωμεταναστες και βαζουν φορους σε μησθους και συνταξεις χαλουν τεραστεια ποσα για τους λαθρωμεταναστες ενω για τους ελληνες βαζουν δυσβασταχτους φορους ξερουν οτι δεν θα τα πληρωσουμε για να μας παρουν τα παντα δενκοιμωμαστε τα βλεπουμε ολα το τι γινετε περημενωντας και τους 8 νεους φορους οπως λενε δεν ειναι ομως νεοι τα εχουν υπωγραψη ολοι στο μεγαλο υπερμνημονηο απλα αλαζουν τους δηθεν κηβερνωντες οταν δεν μπωρουν να περασουν μερηκα απο τα υπωγεγραμενα ειναι ολα υπογεγραμενα σε αυτο με της πολλες σελειδες που δεν προλαβαν να διαβασουν σε μια νυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το προβλημμα ειναι ολο οι 300 οχι του Λεωνιδα...παντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.