28/12/17

Ρ. Τίλερσον: Η πόρτα διαλόγου με τη Β. Κορέα παραμένει ανοιχτή

REUTERS/YURI GRIPAS
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον
Τη συνεχή πίεση προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ώστε να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίησή της προκρίνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος πάντως δεν επαναλαμβάνει την πρόσφατη πρότασή του για έναν άνευ όρων διάλογο για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Μέχρι η αποπυρηνικοποίηση να λάβει χώρα, η πίεση θα συνεχιστεί» επί της Πιονγιάνγκ, τονίζει συγκεκριμένα σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York Times, στο οποίο αναφέρει τα πεπραγμένα της ενός έτους θητείας του στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, την επομένη μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζει ότι «μια πόρτα διαλόγου παραμένει ανοικτή, ωστόσο έχουμε δηλώσει σαφώς ότι το καθεστώς πρέπει να φροντίσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»,

Στην τηλεφωνική επικοινωνία «υπογραμμίστηκε ότι είναι αναγκαίο να περάσουμε από τη γλώσσα των κυρώσεων σε μια διαπραγματευτική διαδικασία μόλις αυτό καταστεί δυνατόν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
Επιμένοντας στον ρόλο της Κίνας που «εφάρμοσε ορισμένες απαγορεύσεις στις εισαγωγές και κυρώσεις αλλά μπορεί και θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει περισσότερα», ο Τίλερσον ελπίζει ότι η «διεθνής απομόνωση θα θέσει το (βορειοκορεατικό) καθεστώς υπό πίεση ώστε να αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις που θα έχουν στόχο την εγκατάλειψη του πυρηνικού και του βαλλιστικού του προγράμματος».
Ο απολογισμός της θητείας ενός έτους του Τίλερσον, που καταγράφεται στις στήλες της New York Times, δημοσιεύεται έπειτα από μια εβδομάδα που σηματοδοτήθηκε από την ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
Την Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε βάρος δύο Βορειοκορεατών που εμπλέκονται στο βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ στο πλαίσιο της «εκστρατείας άσκησης της μέγιστης πίεσης για την απομόνωση της Βόρειας Κορέας και της προσπάθειας για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούντσιν.

Τίλερσον - Λαβρόφ: Συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών για την κρίση με τη Β. Κορέα

REUTERS/SERGEI KARPUKHIN
Στη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τονίζοντας ότι καμία από τις δύο χώρες δεν αποδέχονται την Πιόνγκιανγκ ως πυρηνική δύναμη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ επικοινώνησαν την Τρίτη τηλεφωνικά έπειτα από τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν εις βάρος της Βόρειας Κορέας τις τελευταίες μέρες η Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Έθνη.
«Οι δύο συζήτησαν τις ανησυχίες που προκαλεί το αποσταθεροποιητικό πυρηνικό πρόγραμμα της DPRK (της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας) και τόνισαν ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία δεν αποδέχονται την DPRK ως μια πυρηνική δύναμη», υπογράμμισε η Νάουερτ με ανακοίνωσή της.
Όπως σημείωσε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση μιας διπλωματικής οδού για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Την Τρίτη, το Κρεμλίνο επανέλαβε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνομιλίες με σκοπό τη μείωση των εντάσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ υπογράμμισε στον Τίλερσον ότι η «επιθετική ρητορική της Ουάσιγκτον» και η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή έχουν οξύνει τις εντάσεις, κίνηση που χαρακτήρισε απαράδεκτη.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.