28/11/17

Ραδιοεπικοινωνίες δείχνουν ότι η Β. Κορέα ίσως ετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυραύλου

REUTERS/KIM HONG-JI
Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευε βαλλιστικούς πυραύλους με ρυθμό δύο ή τριών τον μήνα από τον Απρίλιο, όμως οι δοκιμές διακόπηκαν τον Σεπτέμβριο, μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου που πέρασε πάνω από το νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας
Ραδιοεπικοινωνίες που ενδέχεται να σημαίνουν ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται για μια ακόμη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου εντόπισαν οι αρχές της Ιαπωνίας. Ωστόσο, αυτού του είδους τα σήματα δεν είναι ασυνήθιστα και οι δορυφόροι δεν κατέγραψαν νέες δραστηριότητες σε πεδία δοκιμών, όπως δήλωσε σήμερα μια πηγή προσκείμενη στην ιαπωνική κυβέρνηση.
Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευε βαλλιστικούς πυραύλους με ρυθμό δύο ή τριών τον μήνα από τον Απρίλιο, όμως οι δοκιμές διακόπηκαν τον Σεπτέμβριο, μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου που πέρασε πάνω από το νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Οι ραδιοεπικοινωνίες που εντοπίστηκαν «δεν αρκούν για να ειπωθεί με βεβαιότητα» εάν επίκειται άμεσα νέα δοκιμή, ανέφερε η ίδια πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε αργά τη Δευτέρα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση τέθηκε σε κατάσταση επαγρύπνησης μετά τον εντοπισμό αυτών των ραδιοεπικοινωνιών, που υποδεικνύουν ότι μια νέα δοκιμή ίσως γίνει εντός ημερών. Όμως το πρακτορείο σημείωσε ότι τα σήματα μπορεί κάλλιστα να σχετίζονταν με χειμερινά γυμνάσια του στρατού της Βόρειας Κορέας.
Επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στη Σεούλ, το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα ενδείξεις πως ίσως επίκειται νέα εκτόξευση πυραύλου κι έδωσαν εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση.
Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα αυτά ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τη Βόρεια Κορέα. «Σε αυτό το στάδιο πρόκειται για μια προσπάθεια με αιχμή του δόρατος τη διπλωματία, η οποία υποστηρίζεται από στρατιωτικές επιλογές», είπε ο Μάνινγκ και πρόσθεσε ότι «η συμμαχία» της Ουάσιγκτον και της Σεούλ «παραμένει ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση ή επίθεση της Βόρειας Κορέας».
Δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση ενήμερες για τον φάκελο που αφορά τις βορειοκορεατικές δραστηριότητες είπαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για στοιχεία που να δείχνουν πως η Πιονγιάνγκ θα προχωρήσει σύντομα σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, αλλά πρόσθεσαν πως δεν θα εξέπληττε την Ουάσιγκτον μια τέτοια εξέλιξη.
Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ σημειώνουν ότι η Βόρεια Κορέα στο παρελθόν έχει στείλει παραπλανητικά σήματα που υποδείκνυαν πως προετοιμαζόταν για δοκιμές, εν μέρει για να αποκρύψει τις πραγματικές προετοιμασίες και εν μέρει για να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των αμερικανικών και συμμαχικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.