29/11/17

Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η ευρω-μεσογειακή συνεργασία

Στο Ζάππειο Μέγαρο
Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Διεθνούς Συνάντησης με θέμα “ADDRESSING THE HUMANITARIAN CHALLENGES OF A EURO-MEDITERRANEAN PARTNERSHIP” (Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρώ-Μεσογειακή Συνεργασία), που διοργάνωσε το «Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi»(NGIC) σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο.
Το πρώτο πάνελ ομιλητών επεξεργάστηκε το θέμα: «Δημιουργώντας ανθρωπιστικές κοινωνίες στον 21ο αιώνα, μέσα από την προώθηση του πολύ-πολιτισμικού διαλόγου και του πολιτισμού ειρήνης, μια πρόκληση για την Ευρώ-Μεσογειακή Συνεργασία».
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας (1997-2002) Petar Stoyanov, ο Πρωθυπουργός της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης (2001-2002) Zlatko Lagumdzija, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας (1996-2000) Emil Constantinescu και ο Πρόεδρος της Κροατίας (2010-2015) Ivo Josipovic, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Dr. Ismail Serageldin, ο Δεύτερος Πρόεδρος του NGIC και Αντιπρόεδρος της World Bank (1992-2000).


Ismail Serageldin:

«Όταν μιλάμε για πολύ-πολιτισμικότητα, θα πρέπει να προσθέσουμε μια πρωταρχική κουλτούρα: την κουλτούρα της ειρήνης».

Petar Stoyanov:


"Η σύγκρουση των πολιτισμών θα μπορούσε να αμβλυνθεί μόνο αν οι άνθρωποι της Δύσης και της Ανατολής αποφάσιζαν να ξεκινήσουν μια πορεία προς ένα μέλλον που θα βασίζεται στην κατανόηση».Emil Constantinescu: «Η κουλτούρα της ειρήνης βασίζεται σε ένα νέο είδος σχέσης μεταξύ των κρατών και μεταξύ των λαών. Η ειρήνη δεν μπορεί να επιβληθεί, αλλά πρέπει να αναδυθεί από το βάθος των συνειδήσεων των ανθρώπων».

Ivo Josipovic:

«Ένα από τα κύρια καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, βασισμένης στην ανοχή, την κατανόηση και την πολύ-πολιτισμικότητα. Μια ευρωπαϊκή ταυτότητα απαιτεί όχι μόνο νόμους, αλλά και αξίες».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

«Όσοι από εμάς πιστεύουμε στην πολύ-πολιτισμικότητα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να μυήσουμε και να δεσμεύσουμε την την κοινωνία σ’ αυτήν. Διαφορετικά θα συζητάμε ξανά και ξανά μεταξύ μας και δεν θα φτάνουμε σε κανένα αποτέλεσμα».

Το δεύτερο πάνελ ομιλητών έθεσε επί τάπητος το θέμα: «Το μέλλον της Ευρώ-Μεσογειακής Συνεργασίας και η σημασία της για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη- Οι ευθύνες της Ευρώπης και των συνεργατών-κρατών - Ένα κάλεσμα για δράση».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Αλβανίας (2012-2017) Bujar Nishani, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου (2005-2008) ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας (2012-2017) Rosen Plevneliev και ο Πρόεδρος της Σερβίας (2004-2012) Boris Tadic, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Kateryna Yushechenko, Σύζυγος του Προέδρου της Ουκρανίας.
Τη λήξη της Συνάντησης κήρυξε με σύντομη ομιλία της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Καθώς η Μεσόγειος Θάλασσα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης, υπήρξε το λίκνο πολλών πολιτισμών που άκμασαν από την αρχαιότητα και εξαρτάται από εμάς να αποτελέσουμε το σημείο εκκίνησης νέων σημαντικών πρωτοβουλιών για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας . Όπως είπε ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», έτσι κι εμείς αυτές τις δυο μέρες κάναμε ένα ξεκίνημα, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό με τη συνέχιση των στόχων μας».
Την τελετή λήξης της 13ης Διεθνούς Συνάντησης του «Nizami Ganjavi International Center» συντόνισε η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα, η οποία υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της και την επιτυχία της.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Αν απευθύναμε όλοι μαζί ένα δυνατό "βρε ούστ" σε μερικούς-μερικές που στα δάχτυλα του ενός χεριού μετρημένοι αφού διέλυσαν τους λαούς κατακλέβοντας τους είτε με τα χρηματιστήρια είτε με άλλες κρυφές ή και φανερές φουσκωμένες μπίζνες τώρα μιλούν ξεδιάντροπα για πολύ - πολιτισμό, θα είχαμε ξεπεράσει τα ορθώς εννοούμενα συν-ηθισμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.