28/11/17

Ο Ερντογάν θα έχει την τύχη του Νοριέγκα;

του Σάββα Καλεντερίδη
Ο Μανουέλ Νοριέγκα ήταν αξιωματικός του στρατού του Παναμά που έφθασε να γίνει ο ισχυρός άνδρας της χώρας και να την διοικεί δικτατορικά από το 1983 έως το 1989, παραμένοντας στο παρασκήνιο, δίπλα σε έξι Προέδρους της Δημοκρατίας οι οποίοι είχαν καθαρά διακοσμητικό ρόλο.
Παρότι στην αρχή της «καριέρας» του είχε πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κάποια στιγμή αυτονομήθηκε και χρησιμοποίησε εξαιρετικά αντιαμερικανική ρητορική.
Το 1989 Αμερικανοί πεζοναύτες εισέβαλαν στον Παναμά και τον συνέλαβαν. Οδηγήθηκε στις ΗΠΑ, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε, καθώς κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες της εμπορίας ναρκωτικών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ο Ερντογάν «τράβηξε» την προσοχή των ΗΠΑ από την εποχή που ήταν δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης. Εκεί, στην έδρα του Δήμου τον επισκέφθηκε ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Μόρτον Αμπράμοβιτς, συνοδευόμενος από τον σταθμάρχη της CIA Γκράχαμ Φούλερ.
Κατά την έξοδό του από το γραφείο του δημάρχου ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε δηλώσει στις κάμερες ότι ο Ερντογάν κάνει πολύ καλό έργο στο Δήμο Κωνσταντινούπολης και θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος σε ολόκληρη την Τουρκία.
Ακολούθησε η φυλάκιση του Ερντογάν από το βαθύ κράτος, το οποίο θεώρησε ότι η δήλωση αυτή του Αμερικανού πρέσβη σημαίνει ότι τον «ετοιμάζουν» για επόμενο πρωθυπουργό.
Ήταν η εποχή που μεσουρανούσε το όνομα του Νετζμετίν Ερμπακάν στο πολιτικό Ισλάμ με το Κόμμα Ευημερίας, μια χαρισματική φυσιογνωμία, η οποία όμως εθεωρείτο επικίνδυνη για τα Δυτικά συμφέροντα λόγω του θρησκευτικού του φανατισμού.
Ο Αμπράμοβιτς επισκέφθηκε τον Ερντογάν και στη φυλακή, θέλοντας να δείξει ότι η στήριξη συνεχίζεται. Ο Ερντογάν βγήκε από τη φυλακή, το Κόμμα Ευημερίας απαγορεύτηκε, ο Ερμπακάν τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και άνοιξε ο δρόμος για την επόμενη γενιά του πολιτικού Ισλάμ. Οι νέοι τότε μετριοπαθείς ισλαμιστές πολιτικοί Ερντογάν, Γκιουλ, Σενέρ και Αρίντς ίδρυσαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο το 2002 πήρε την εξουσία.
Τα εμπόδια που είχε ο Ερντογάν, με την απαγόρευση συμμετοχής του στις εκλογές, ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια του Ντενίζ Μπαϊκάλ και ο Ερντογάν εκλέχτηκε βουλευτής σε επαναληπτικές εκλογές του νομού Σιίρτ και αργότερα έγινε πρωθυπουργός.
Όσο ήταν πρωθυπουργός, με την βοήθεια των ΗΠΑ, του Γκιουλέν, των Κούρδων και άλλων παραγόντων, ξερίζωσε το παλιό βαθύ κράτος και την Εργκενεκόν και ισχυροποίησε τη θέση του στην εξουσία.
Μόλις ένιωσε ισχυρός, άρχισε με τη σειρά να εξουδετερώνει και να τα βάζει με τους μέχρι χθες συμμάχους του, μέχρι που ήλθε η σειρά του Γκιουλέν και μετά των...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

11 σχόλια:

  1. Turkey's Recep Tayyip Erdogan is a criminal. Our foreign policy should treat him as such.

    by Michael Rubin | Nov 3, 2017, 3:15 PM

    (Michael Rubin (@Mrubin1971) is a contributor to the Washington Examiner's Beltway Confidential blog. He is a resident scholar at the American Enterprise Institute and a former Pentagon official).

    ...
    "Does Erdogan seek to become a Khomeini-like figure over his own Islamic Republic (never mind that Turkey is largely Sunni rather than Shi’ite like neighboring Iran)?"
    ...
    "Erdogan may lead a NATO country, but his name is appearing increasingly in court documents which suggest that he was intimately involved in a conspiracy to evade U.S. sanctions on Iran for both ideology and profit. The Zarrab case may be Erdogan’s nightmare because there are signs his one-time confidant is singing like a canary to federal prosecutors in exchange for a plea deal"
    ...
    "NATO or not, to cooperate with Turkey on defense or, indeed, on any other matter of strategic concern is malpractice. So long as Erdogan leads Turkey, the United States should quarantine its former partner. In effect, it should treat Turkey as Noriega’s Panama, absent the invasion of course".
    ...

    http://www.washingtonexaminer.com/turkeys-recep-tayyip-erdogan-is-a-criminal-our-foreign-policy-should-treat-him-as-such/article/2639590

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Recep Tayyip Erdogan does care about his country and he is successful so far.
    If someone is not with you, it' s your enemy this is a lot of bullsh....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή συνοπτική περιγραφή για την υπόθεση .
    Ο fuller είναι μουσουλμάνος και υπέρμαχος του πολιτικού ισλάμ.οντας,αυτός πάντα είχε προτείνει αυτό στους Αμερικανούς προέδρους και ως άρμα κατά τον κομμουνισμό.
    Επιπρόσθετα,είναι και ο Θειος των μακελαρων του Μαραθώνα της Βοστώνης και φήμες υπάρχουν που ο ίδιος ήσαν στην Τουρκία της ημέρες της 15 Ιουλίου και δραπέτευσε μόλις απέτυχε.

    Λένε και πως ο Ερμπακάν είναι Κούρδος από της μητέρας του το σόι. το λέω για αυτούς που νομίζουν που οι Κούρδοι είναι πάντα κατά των τουρκαλαδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουδεμία σχέση έχουν η μπανανία του Παναμά με την Τουρκία, και προφανώς οι προσωπικότητες των δύο ανδρών.

    Ο Ερντογάν θα έχει την τύχη του Ερντογάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δύσκολο, άλλο το βάρος του Παναμά και άλλο της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "...Πιο πιθανό θα ήταν το σενάριο προσομοίωσης της Τουρκίας με την Ζιμπάμπουε-Ροδεσία, και του Ερντογκάν με τον Μουκάμπε,ακόμα και αν φυσικά εγειτόνευε η Τουρκία με την USA,παρά με αυτό του Παναμά και του Νοριέγκα...."
    Eδω και τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφ΄ενός λόγω της γειτνίασης της Τουρκίας με την Ρωσία κι αφ΄τέρου,λόγω του ρεαλιστικού "οράματος..." του πανίσχυρου Πούτιν (και των συν αυτώ),που θέλει την Τουρκία υπογάστριο της ρωσικής αχανούς επικράτειας,για πάρα πολλούς λόγους,γεγονός αποκαλυπτόμενο βαθμηδόν χωρίς αμφισβήτηση.
    Είναι τεράστια η συσσώρευση δυναμικής και δυναμικότητας της Ρωσίας, από κάθε άποψη που καθορίζει και θα οριοθετεί σχεδόν τα πάντα,μετά φυσικά και την διάλυση του κομμουνισμού...που απελευθέρωσε τεράστιες δυνάμεις με υγιείς προοπτικές.
    Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι -τώρα- η αποκάλυψη συντελείται αργά, σταθερά και ορατά με στοιχεία ποιοτικά,η δυναμική των οποίων εκμηδενίζει τυχούσες άλλες ποσοτικές παραμέτρους του σύγχρονου-εγγύς και απώτερου γίγνεσθαι,και όχι μόνον,πόσο μάλλον "προοπτικές",ζωή και πραγματικότητα μηδενισμένη. όρα δυτικό τρόπο ζωής,(Ρότσιλντ μαστούρες και πρασινάλογα).
    Ο δε παράγων,επιστημονική υπεραξία, παρά την βαρυσήμαντη συμμετοχή-επιρροή του,αδυνατεί να υπερκεράσει την φιλοσοφημένη πολιτική θεώρηση του homo sapiens sapiens που νομο-τελειακά περνά στο στάδιο του homo universalis ήδη,(εκμηδένιση υλικών...αγαθών).
    (Ας ληφθεί υπ΄όψη και η θεώρηση, φιλοσοφία της πληροφορίας, σε συσχετισμό με την κβαντική επιστήμη και αυτήν της σχετικότητας, πάνω στο συμπαντικό ολόγραμμα).
    Αισιοδοξώ γιατί η αγαπημένη μου Πατρίδα η Ελλάδα,εν προκειμένω,παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη από κάθε άποψη.
    Και διερωτώμαι,
    πώς είναι δυνατόν τα τσόλια της αγγλοσαξωνικής μετριότητας και της παρακμής, να θέλουν να συγκριθούν με τους γίγαντες της πανανθρώπινης σκέψης Όμηρο-Πλάτωνα-Αριστοτέλη........κλπ.κλπ. και να θέλουν να επικρατήσουν,πώς είναι δυνατόν???
    ....Ούτε και ο ΘΕΟΣ φυσικά το θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. No he won't have the same fate as carapiña ( pineapple face )
    Noriega rotted away in a Miami prison
    Erdogan will be lynched by the turks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "I've got Bush (Senior) by the balls!" δλδ «Κρατάω τον Μπους (τον Πρεσβύτερον) από τα... μέζεα!», καυχιόταν ο (ε)βλογιοκομμέννος καραβανάς Manuel Noriega, καθότι «πολλά τσαμπουκαλεψάμιν», λόγω του ότι - όπως έγραφαν τότε στα ΜΜΕ - ήξερε τα «Βρώμικα Μυστικά του George Bush» (του πατρός)· βλέπε σχετικά και περί «CIA "Iran-contra" CA (covert action) στην Κεντρική Αμερική». Αυτό το πλήρωσε ακριβά ο Manolo, όταν προηγουμένως τον «ξετρύπωσαν» (900103) μέσα από την πρεσβεία της Αγίας Έδρας (Vatican) στο Panama City, όπου είχε καταφύγει μετά την εισβολή των ΗΠΑ στον Παναμά. Ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1989 πλάκωσαν, έξω και γύρω από την εν λόγω πρεσβεία, κάμποσα στρατιωτικά Humvees φορτωμένα με κάτι τεράστια μεγάφωνα που έπαιζαν διαρκώς πάρα πολύ δυνατή (150+ dB) μουσική Heavy Metal. Τι να σου κάνει και ο καψερός ο Noriega, που ήταν - όπως λένε - και πολύ φανατικός λάτρης της όπερας; Στις 9 (μέρες) του (μακαρίτη πλέον Manuel) «Μουσικού Μαρτυρίου» (μορφή «ψυχολογικού πολέμου»), όταν τέλειωσαν τα μπαμπάκια και οι μπαλίτσες από χαρτοπετσέτες που έβαζαν (αντί για ωτοασπίδες) οι εσώκλειστοι μέσα στ' αφκιά τους, ανάγκασαν τον καταζητούμενο, με «σπασμένα» και «ματωμένα» τύμπανα (;), να βγει έξω για να παραδοθεί στους Αμερικάνους.

      Manuel Noriega's Favorite Playlist

      Doom taxi, για τον Πρόεδρο Erdoğan... «πέρα βρέχει»· πάντα στις δύσκολες στιγμές, τραγουδά ένα λυπημένο τραγούδι αγάπης που το τραγούδαγε - λένε - και μέσα στις φυλακές του Pınarhisar (Βρύσις), στην επαρχία Kırklareli (Σαράντα Εκκλησιές), όταν το «Βαθύ Κράτος» τον είχε τιμωρήσει με φυλάκιση 4 μηνών για την απαγγελία κάποιου ποιήματος στο Siirt (Σίρτη), όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης:

      «Περπατήσαμε μαζί σε αυτούς τους δρόμους. Βρεθήκαμε μαζί κάτω από τη βροχή. Σε όλα τα τραγούδια που ακούω τώρα, όλα μου θυμίζουν εσένα»

      "Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda"

      Διαγραφή
  8. O Ερντογάν να έχει την τύχη του Νοριέγκα; Κάπως...μακρυά δεν πέφτει ο Παναμάς 1989 από την τουρκική πραγματικότητα του 2017; Εντελώς άσχετος ο παραλληλισμός, αυτό που μπορεί να δούμε όμως κάποια στιγμή και πάλι στο μέλλον είναι τους Αμερικάνους, αγκαλίτσα - για μια ακόμα φορά - με τον Ερντογάν και την Τουρκία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαρταται απο την συνολικη πολιτικη της τουρκιας...
    Αν αυτη εχει χαραχθει ως αμυνα απεναντι σε σχεδιασμους του Πενταγωνου,της CIA και της Mossad,τοτε o Eρδογαν ειναι το καταληλοτερο προσωπο για να ασκηθει μια συνολικα αντι-τουρκικη πολιτικη εκ μερους των δυτικων.Μονο που σαυτην την περιπτωση τιποτα δεν ειναι σιγουρο.
    Αν ομως ο ερδογαν ειναι μερος των ως ανω σχεδιασμων,τοτε ,οποτε αυτοι υλοποιηθουν, θαναι παλι το καταληλοτερο προσωπο για να αποτελεσει τον αποδιοπομπαιο τραγο και αυτην την φορα με απολυτη βεβαιοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.