27/9/17

Τούρκος υπουργός Οικονομίας: Δημοψήφισμα η KRG; Εμείς business as usual!

Από τη συνοριακή πύλη Χαμπούρ περνούν κάθε χρόνο προϊόντα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία προς το Κουρδιστάν και το Ιράκ
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν του Ιράκ (KRG) δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από το πρόσφατο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Nihat Zeybekci στο Hürriyet Daily News, λέγοντας ότι η σημερινή κατάσταση των οικονομικών σχέσεων είναι "business as usual".
"Κατά τη διάρκεια της κρίσης με τη Ρωσία το 2015, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να περιορίσουν το εμπόριο. Προσπάθησαν να δώσουν ένα μάθημα στην Τουρκία μέσω του εμπορίου. Αυτό ήταν λάθος. Δεν θα ήταν σωστό να επαναλάβουμε αυτό το λάθος με τον ίδιο τρόπο [εναντίον του KRG] ", δήλωσε ο Zeybekci στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Zeybekci τόνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση για επιβολή κυρώσεων στο KRG κατά την τελευταία του σύνοδο στις 22 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι το να μιλά κανείς για «οικονομικά εμπάργκο» είναι επικίνδυνο για μια χώρα όπως η Τουρκία, που θέλει να γίνει περιφερειακός οικονομικός και εμπορικός κόμβος.
«Όταν τα εθνικά μας συμφέροντα μας υποχρεώνουν να κάνουμε διαφορετικά, τότε εμείς ως Υπουργείο Οικονομίας θα ενεργήσουμε αναλόγως. Αλλά η τρέχουσα ανταπόκρισή μας ως υπουργείο είναι να διασφαλίσουμε ότι το εμπόριό μας συνεχίζεται με «τη συνήθη επιχειρηματικότητα». Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να αλλάξει αυτή την άποψη μας [σχετικά με το εμπόριο με την KRG] », δήλωσε.
Ο Zeybekci δήλωσε επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν αποφάσισε να κλείσει τη μοναδική τουριστική πύλη της Τουρκίας με την KRG, την πύλη του Habur.

Εμπορικό πλεόνασμα με το Ιράκ

Ο όγκος συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ είναι σήμερα γύρω στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι με το βόρειο Ιράκ, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας.
Τα τρέχοντα χρέη της KRG έναντι των Τούρκων επιχειρηματιών ανέρχονται σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πολλοί Τούρκοι κάνουν δουλειές στο βόρειο Ιράκ, τόνισε.
"Όταν επιβάλλετε ένα εμπάργκο, το εμπόριο και οι εξαγωγές σας σταματούν. Οι άνθρωποι μπορεί να με επικρίνουν τώρα λέγοντας: "Μιλάμε για τη Μοσούλη και το Κιρκούκ ως ιερούς σκοπούς, αλλά εσείς μιλάτε μόνο για το εμπόριο." Αλλά η δουλειά μου είναι το εμπόριο. Είμαι ο υπουργός οικονομίας και πρέπει να εκφράσω αυτή την πλευρά του νομίσματος", δήλωσε ο Zeybekci.

«Μπορούμε να ανακάμψουμε γρήγορα με τη Γερμανία»

Σχετικά με τη ακανθώδη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, ο Zeybekci δήλωσε ότι αναμένει οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων να ανακάμψουν μετά τις πρόσφατες εκλογές της τελευταίας.
"Πιστεύω ότι αυτή η οπισθοδρόμηση στη Γερμανία θα τελειώσει", δήλωσε, ισχυριζόμενος ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει ότι η στάση του όσον αφορά την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 , ήταν λανθασμένη.
"Νομίζω ότι θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα σημείο [καλών σχέσεων] με τη Γερμανία", δήλωσε ο Zeybekci, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία "αφύπνισαν τους γερμανικούς πολιτικούς" και θα τους βοηθήσουν να αντισταθούν στον ρατσισμό και στα ριζοσπαστικά πολιτικά κόμματα.
"Το να κτυπάς την Τουρκία και να χρήσιμοποιείς γλώσσα κατά των μεταναστών, ήταν πολύ δημοφιλές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Και στο τέλος η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά έχασαν ψήφους. Το είπα αυτό στους γερμανούς υπουργούς στις προσωπικές συνομιλίες μου: Ο όγκος του εμπορίου μας δεν είναι μόνο 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών μας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των γερμανικών εταιρειών στην Τουρκία και των τουρκικών εταιρειών στη Γερμανία, ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια », δήλωσε.
Ο υπουργός διέψευσε αναφορές ότι η Γερμανία θα επιβάλλει οικονομικό εμπάργκο στην Τουρκία, λόγω των κακών πολιτικών σχέσεων, αλλά ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί ορισμένοι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να πει όχι στη νέα τελωνειακή ένωση»

Μια από τις άμεσες συνέπειες της έντασης μεταξύ Τουρκίας-Γερμανίας ήταν η αναστολή της διαδικασίας αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης, αλλά ο Zeybekci εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με την εν λόγω αναστολή.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρότεινε ομόφωνα την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της Τελωνειακής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 2016, δεν μπορεί να πει «Όχι, δεν το θέλουμε τώρα». Η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία θα είναι προς όφελος της ΕΕ», είπε.
"Το γεγονός ότι το 50% όλων των λευκών ειδών που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη παράγονται στην Τουρκία και ότι το 80% όλων των οχημάτων που παράγουμε εδώ πωλούνται στην Ευρώπη δημιουργεί μια αλληλεξάρτηση. Είμαστε δεμένοι μεταξύ μας. Δεν μπορούμε να χωρίσουμε τόσο εύκολα", πρόσθεσε ο Zeybekci.

Απαλλαγή από την visa "δεν είναι πιθανή"

Απαντώντας στο μακροχρόνιο ζήτημα της πιθανής απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται τις χώρες της ΕΕ, ο Zeybekci σημείωσε ότι μια τέτοια απαλλαγή θα πρέπει να χορηγηθεί σε όλους τους Τούρκους υπηκόους και επιχειρηματίες, δεδομένης της μεγάλης εμπορικής σχέσης.
"Δεν έχουμε πρόβλημα βίζα με την ΕΕ. η ΕΕ έχει πρόβλημα βίζα με την Τουρκία", ανέφερε.

Οι εξαγωγές ντομάτας στη Ρωσία

Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, σχετικά με τις προσπάθειες της πρώτης να ξαναρχίσει τις εξαγωγές τομάτας στη Ρωσία, ο Zeybekci είπε ότι μια συμφωνία για αυτό το μακρόχρονο ζήτημα ήταν "πολύ πιθανή." Επίσης αρνήθηκε ότι θα γίνει με αντάλλαγμα την αγορά από την Τουρκία κρέατος από τη Ρωσία.
"Τους είπαμε ότι θα μπορούσαμε να προμηθευτήσουμε κρέας από αυτούς, αλλά η εξαγωγή τοματών είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Δεν θα χάσουμε αυτή τη σεζόν [για τις πωλήσεις ντομάτας]. Η νέα σεζόν ξεκινάει στις 1 Οκτωβρίου. Έτσι, θα πραγματοποιήσω σύντομα τις τελευταίες συναντήσεις σχετικά με αυτό το θέμα ", ανέφερε.
Ο Zeybekci σημείωσε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα φθάσει στην Άγκυρα στις 28 Σεπτεμβρίου, αν και το ζήτημα της τομάτας δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεών του με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.