29/9/17

Δύο Τούρκοι σοφοί διπλωμάτες επί του κουρδικού δημοψηφίσματος

Ο πρέσβης επί τιμή Οσμάν Καρουτούρκ
SEDAT ERGİN
Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Οι δύσκολες και σύνθετες καταστάσεις θα πρέπει να αναλύονται μέσα από το πρίσμα της εμπειρίας και της κοινής λογικής. Το πρόσφατο άρθρο "Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία στο δημοψήφισμα του Κουρδιστάν", που γράφτηκε από τους συνταξιούχους πρέσβεις Osman Korutürk και Selim Karaosmanoğlu για την ιστοσελίδα του OdaTV, είναι ένα κομμάτι που όλοι πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά στις μέρες μας.
Ο κ. Korutürk και ο Karaosmanoğlu υπογραμμίζουν ότι «η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ είναι από καιρό ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή, λόγω της επικίνδυνης και ασταθούς φύσης της περιοχής, εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος στην τουρκική εξωτερική πολιτική όσον αφορά τους πολιτικούς, οικονομικούς και ακόμη και στρατιωτικούς υπολογισμούς της Άγκυρας, καθώς το Ιράκ αποτελεί την πύλη της Τουρκίας προς τη Μέση Ανατολή.
Δείτε πώς οι πρεσβευτές αντιλαμβάνονται τα πιθανά μειονεκτήματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG):

1 - Θα καταστρέψει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ καθώς και την πολιτική του ενότητα.
2 - Θα προκαλέσει ένα πιο προβληματικό περιβάλλον μεταξύ των διαφόρων λαών στο Ιράκ και θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις.
3 - Θα αποδυναμώσει το πολιτικό βάρος του Ιράκ στην περιφερειακή δυναμική.
Εν ολίγοις, το άρθρο υπογραμμίζει ότι αυτό το δημοψήφισμα «δεν είναι σε καμία περίπτωση σύμφωνο με τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας».
Ωστόσο, οι δύο πρεσβευτές αναδεικνύουν επίσης ένα κρίσιμο σημείο: "Μια αντι-κουρδική στάση δεν πρέπει να είναι μεταξύ των λόγων της Τουρκίας για να αντιταχθεί στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας".
Η πιθανή νέα χώρα του Κουρδιστάν είναι η οντότητα που μπορεί να βλάπτεται περισσότερο από το δημοψήφισμα εάν το KRG απομακρυνθεί από το Ιράκ. Υπάρχει όμως και ένα άλλο σημαντικό σημείο που οι Korutürk και Karaosmanoğlu εφιστούν την προσοχή στα εξής: Ο αραβικός λαός βλέπει το Ιράκ και τη βόρεια Συρία ως "άγια αραβικά εδάφη". "Ένα από τα λίγα θέματα που ενώνουν τους Άραβες είναι η εδαφική ακεραιότητα των αραβικών χωρών. Δεν θα είναι σε θέση να δεχτούν ή να είναι άνετοι με την ιδέα ότι οι μη-Άραβες θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο των αραβικών χωρών "γράφουν.
Οι συγγραφείς βλέπουν τον κίνδυνο μιας διαρκούς αραβο-κουρδικής σύγκρουσης στην περιοχή κατά την προσεχή περίοδο.
"Η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες συνύπαρξης με ένα Κουρδιστάν, το οποίο τελικά θα εξαρτηθεί από την Άγκυρα και θα επωφεληθεί από την Τουρκία από την άποψη της ασφάλειας και της οικονομίας της. Αλλά δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε από τους ίδιους τους Άραβες. Οι αραβικές χώρες θα δουν μια ανεξάρτητη κουρδική χώρα ως «δεύτερο Ισραήλ» και θα την θεωρήσουν εχθρό. Αυτό θα κρατούσε τη χώρα αυτή σε συνεχή απειλή συγκρούσεων ».
Η συζήτηση για την "στρατιωτική επιλογή" στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που κάνουν τους πρεσβευτές να αισθάνονται πιο άβολα. Προβαίνουν σε ορισμένες προειδοποιήσεις στις τουρκικές αρχές.
"Η στρατιωτική επιλογή δεν είναι μεταξύ των μέτρων που μπορεί να λάβει η Τουρκία κατά του δημοψηφίσματος. Είναι μια επιλογή που δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το κύρος της Τουρκίας έχει ήδη καταστραφεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά έως οκτώ ετών », γράφουν.
Ακόμη και αν το θέμα αφορά τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα - ιδίως εξετάζοντας μια στρατηγική εξόδου σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς και τις κοινωνικές ανισορροπίες που θα προκαλούσε στην Τουρκία - επιχειρώντας μια στρατιωτική παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις μιας άλλης χώρας και διασχίζοντας σε σύνορα άλλης χώρας με στρατιωτική δύναμη θα τραβήξει μόνο την Τουρκία βαθιά σε ένα βάλτο.
Ο Korutürk και ο Karaosmanoğlu συνιστούν στην Τουρκία αντιθέτως να λάβει διπλωματικά μέτρα χρησιμοποιώντας «ήπια δύναμη». Υπογραμμίζουν τη σημασία των αποτελεσματικών και ισχυρών, ειρηνικών μέσων πειθούς από την Άγκυρα εναντίον του Barzani. Καθώς το κράτος του Barzani είναι περίκλειστο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία οικονομικά, η Άγκυρα έχει ένα πολύ ισχυρό χαρτί όταν πρόκειται περί ήπιας δύναμης.


2 σχόλια:

  1. Κοιτάξτε το πρόσωπο του .και πες μου αν αυτός ο κύριος δεν είχε εξισλαμισμενες ρίζες; Το ξέρω που οι ρίζες δεν κάνουν τον Έλληνα άλλα το πνεύμα,κι όμως βλέπω τέτοιους και θέλω να κλαίω.

    Μου θυμίζει για ένα δοκυμεντερ στην τηλεόραση για την απόγονο ενός Τούρκο Rumi στο Ικόνιο Τουρκίας που αγαπούν οι δερβίσηδες.και αυτός υποτίθεται να ήσαν εξισλαμισμενος Έλληνας από το όνομα.

    Εν πάσι περίπτωση,ή απόγονος του ήσαν γριά αλά έβλεπες που ήταν ξανθιά γαλανοματα που θα ήταν όμορφη στα νιάτα της.με θυμίζει την γιαγιά μου.

    Η γυναίκα αυτή γυρογερνει στο τεκκε εκεί και την πληρώνουν Τούρκοι τουρίστες για να βγουν φωτογραφίες.και μετά σε λέει είμαι Τουρκάλα!
    Σιγουροτατα ,γιατί το πνεύμα κάνει τον Έλληνα και όχι οι ρίζες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.