30/9/17

Στρατιωτική απειλή κατά των Κούρδων του Ιράκ επισείει η Βαγδάτη

Στρατιωτική απειλή κατά των Κούρδων του Ιράκ επισείει η Βαγδάτη
Ιρακινοί στρατιώτες που σταθμεύουν στην Τουρκία (φωτ.: rudaw.net)
Βαγδάτη, Άγκυρα και Τεχεράνη σφίγγουν απειλητικά τον κλοιό γύρω από τους Κούρδους του Ιράκ, με τους Ιρακινούς να μετακινούν στρατιώτες στα σύνορα του ιρακινού Κουρδιστάν με την Τουρκία και το Ιράν. Το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ συνεργάζεται με τις γειτονικές χώρες για να επιβάλει τη «συνταγματική εξουσία» του στα σύνορά του, ώρες μετά την από απαγόρευση των διεθνών πτήσεων από και προς την περιοχή της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης, όπως έγινε γνωστό.

Το γενικό επιτελείο του Ιράκ δημοσιοποίησε μια σειρά από φωτογραφίες ιρακινών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Τουρκία να δηλώνουν ότι είναι σε «πλήρη ετοιμότητα».
Ιρακινοί αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα βέβαια, στο Associated Press, υποστήριξαν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο των διεθνών συνόρων της κουρδικής περιοχής, εγκαθιστώντας συνοριακά φυλάκια ακριβώς έξω από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στα σύνορα με το Ιράν και την Τουρκία. Ο ιρακινός στρατός δεν πρόκειται να προχωρήσει στο κουρδικό έδαφος, υποστήριξαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι δεν προτίθενται να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα του ιρακινού Κουρδιστάν με την Τουρκία και το Ιράν, άφησε όμως να εννοηθεί ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο δράσης, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν δια στόματος του ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ενάντια σε οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια από το Ιράκ ή άλλης γειτονικής χώρας, μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν. «Καλούμε τις κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιούν απειλές ή και υπαινιγμούς για στρατιωτική ενέργεια. Οι ΗΠΑ καλούν όλες τις πλευρές –και τις γειτονικές του Ιράκ χώρες- να μην καταφεύγουν μονομερείς δράσεις και στρατιωτικές ενέργειες», υποστήριξε ο Τίλερσον με ανακοίνωσή του την Παρασκευή.
Το Ιράκ και η Τουρκία πραγματοποιούν ήδη κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο συνοριακό πέρασμα Καμπούρ, ανάμεσα στο ιρακινό Κουρδιστάν και την Τουρκία. Την Τετάρτη, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράκ ταξίδεψε στην Τεχεράνη για συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, με στόχο να συζητήσουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας.
Πηγή: rudaw.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.