29/9/17

Η άλλη όψη της συμφωνίας Μυτιληναίου στη Λιβύη

Επένδυση σε χώρα υψηλού πολιτικού ρίσκου, με τη μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Τομπρούκ. Το διεθνές γεωπολιτικό power game στη Λιβύη των πετρελαίων. Η δυναμική που αναπτύσσει ο ελληνικός όμιλος μετά τον μετασχηματισμό του.
Μία ακόμη επένδυση σε χώρα υψηλού πολιτικού ρίσκου υλοποιεί ο όμιλος Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ +2,10%, χάρη στη στρατηγική εξωστρέφειας που έχει αναπτύξει αλλά και στις δυνατότητες ανάπτυξης έργων αιχμής, σημαντικών για τη σταθερότητα και την ανασυγκρότηση κρατών.Αυτή τη φορά βγήκε στην πολύπαθη Λιβύη, όπου θα κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 650 MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο. Έργο ύψους 400 εκατ. δολαρίων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες των κατοίκων της μεσογειακής χώρας.
Από την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι το 2011, η Λιβύη δεν έχει βρει την πολιτική σταθερότητα. Σπαράσσεται από εμφύλιους πολέμους, με δύο κυρίως ομάδες να βρίσκονται στην κορυφή της σύγκρουσης, εκείνης του Φαγιέζ αλ Σάραζ, πρωθυπουργού υποστηριζόμενου από τον ΟΗΕ, και του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει τον εθνικό στρατό της χώρας. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν τον έλεγχο της επικράτειας της Λιβύης, με τον Σάραζ να βρίσκεται στην Τρίπολη και τον Χαφτάρ στο Τομπρούκ.
Παράλληλα, όμως, έχουν αναπτυχθεί και παραστρατιωτικές ομάδες, περιπλέκοντας την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.Η Τουρκία, το Κατάρ και το Σουδάν στηρίζουν τον Σάραζ και άλλες παρατάξεις στη δυτική Λιβύη. Αντίθετα, ο Χαφτάρ δέχεται άμεση υλική βοήθεια (προμήθεια όπλων) από τα Αραβικά Εμιράτα, τον γαλλικό στρατό και την Αίγυπτο. Εκτός αυτού όμως ο Χαφτάρ έχει αρχίσει να ελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον Ευρωπαϊκών Δυνάμεων. Αυτό μάλλον οφείλεται σε γεωπολιτικούς λόγους.
Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.