30/9/17

Ελεγχόμενη ένταση στο Κουρδικό

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκφωνεί ομιλία ενώπιον αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Αστυνομικών, στην Αγκυρα
Αεροπορικό αποκλεισμό υφίσταται από χθες το απόγευμα το ιρακινό Κουρδιστάν, καθώς όλες σχεδόν οι διεθνείς αερογραμμές διέκοψαν τις πτήσεις προς και από τα αεροδρόμια του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια, υπακούοντας στην απόφαση της Βαγδάτης.
Η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι έλαβε αυτή την απόφαση στο πλαίσιο των αντιποίνων για το δημοψήφισμα που οργάνωσαν μονομερώς την περασμένη Δευτέρα οι κουρδικές αρχές του βορείου Ιράκ και στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε, το 93% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους. Στο εξής, η πρόσβαση στο ιρακινό Κουρδιστάν θα είναι δυνατή μόνο μέσω Βαγδάτης ή άλλων ιρακινών πόλεων.
Παράλληλα, οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ αντιμετωπίζουν την απειλή του χερσαίου αποκλεισμού, καθώς Ιράκ, Τουρκία και Ιράν ζητούν από την τοπική κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί να παραδώσει τον έλεγχο όλων των μεθοριακών σταθμών στις δυνάμεις ασφαλείας της Βαγδάτης. Οι κυβερνήσεις Ιράκ και Τουρκίας απειλούν τους Κούρδους με δραστικές οικονομικές κυρώσεις, ακόμη και με στρατιωτική εισβολή, αν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε χθες ότι τα αντίμετρα που θα επιβάλει η κυβέρνησή του θα πλήξουν μόνο τους πολιτικούς υπευθύνους του δημοψηφίσματος και όχι τον απλό κόσμο.

Οπως μεταδίδει, όμως, ο Νίκος Στέλγιας από την Αγκυρα, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Αγιάτ Αλαβί ανέλαβε πρωτοβουλία εκτόνωσης της κρίσης προτείνοντας στον Μπαρζανί να «παγώσει» το δημοψήφισμα, δηλαδή να μην εξαγγείλει την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν το επόμενο διάστημα ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Αρμπίλ και τη Βαγδάτη.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ επανέλαβε μεν τη θέση της υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν στη χρήση βίας από οποιαδήποτε πλευρά για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Ανάλογη ήταν η θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Πέμπτης, στην Αγκυρα.
REUTERS, RUDAW, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.