27/9/17

Είναι το Πουέρτο Ρίκο ο επόμενος φορολογικός παράδεισος;

Περίπου 65.000 Πουερτορικανοί εγκατέλειψαν πέρυσι το χρεοκοπημένο νησί των ΗΠΑ. Ωστόσο μια ομάδα ιδιωτών τραπεζιτών κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ιδρύει ολοένα και περισσότερα υπεράκτια τραπεζικά ιδρύματα, γνωστά ως International Financial Entities (IFE), τα οποία οφείλουν την δημιουργία τους σε νόμο του 2012 που είχε θεσπιστεί στο Πουέρτο Ρίκο. Σήμερα υπάρχουν 44 IFEs, με τα 18 να έχουν ανοίξει τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ στην περιοχή.
Οι φορολογικοί εμπειρογνώμονες αποδίδουν μέρος της μαζικής εμφάνισης αυτών των τραπεζικών ιδρυμάτων σε ένα ελάχιστα γνωστό "παραθυράκι" του νόμου, το οποίο καθιστά εφικτή την ίδρυση ενός IFE. Επιτρέπει στους μη Αμερικανούς κατόχους λογαριασμών να τοποθετούν τα χρήματα τους στο Πουέρτο Ρίκο ανώνυμα και ενδεχομένως να αποφεύγουν φόρους της χώρας τους, ενώ παράλληλα επωφελούνται από τη σταθερότητα και την ασφάλεια των ΗΠΑ. Αυτό γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό χάρη στο νέο παγκόσμιο σύστημα δημοσιοποίησης των οικονομικών στοιχείων που τίθεται σε ισχύ αυτό το μήνα. Σύμφωνα με το κοινό πρότυπο αναφοράς (CRS) του νέου συστήματος, περισσότερες από 100 χώρες έχουν συμφωνήσει να ανταλλάζουν αυτόματα μεταξύ τους ετήσιες εκθέσεις σχετικές με λογαριασμούς που ανήκουν σε φορολογούμενους από τις χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα. Μέχρι τώρα οι χώρες μοιράζονταν κυρίως πληροφορίες κατόπιν αιτήματος, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό ύποπτων λογαριασμών. Περίπου όπως και με τον νόμο περί φορολογικής συμμόρφωσης των ξένων λογαριασμών των ΗΠΑ, που απαιτεί από ξένες τράπεζες να παρέχουν στοιχεία για τους Αμερικανούς με τραπεζικούς λογαριασμούς, η πρωτοβουλία του CRS αποσκοπεί στην καταπολέμηση της χρήσης υπεράκτιων τραπεζικών λογαριασμών για την αποφυγή πληρωμής φόρων.
Για τη συνέχεια capital

2 σχόλια:

  1. Ενας απο τους λογους που εσκασε περσι η υποθεση Panama Papers. Δουλεια των Αμερικανων ητνα με πολλαπλη στοχευση (εβγαλαν και τη βρωμα πως και ο ΠΟΥΤΙΝ ειχε εκει λεφτα). Φοβησαν ετσι τους απανταχου φοροφυγαδες που αναγκαζονται να καταφυγουν στα ηρεμα Αγγλοαμερικανικα νερα που επιλεον ειναι και εχεμυθα ..... κατα τα αλλα πολεμουν το μαυρο χρημα και θελουν παντου ηλεκτρονικες συναλλαγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά.η Ρωσία ,Κίνα , Περσία και λοιπά BRICS κράτη όμως σιγά σιγά θα διαφύγουν αυτό το αμερικανοελεγχομενο σύστημα,το SWIFT.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.