29/9/17

Αυτονομιστές Καταλονίας: Κανονικά το δημοψήφισμα την Κυριακή 1 Οκτωβρίου - Μαδρίτη: Θα το εμποδίσουμε

Τελευταία συγκέντρωση σήμερα των αυτονομιστών πριν τις κάλπες - Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει στη Μαδρίτη για να εξετάσει πως θα αποτραπεί η ψηφοφορία - Η τοπική αστυνομία της Καταλονίας δεν προτίθεται να παρεμποδίσει τις εκλογές παρά μόνο αν γίνουν επεισόδια 
Τρεις ημέρες απέμειναν για τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ένα δημοψήφισμα που έχει κριθεί άκυρο από το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά η τοπική κυβέρνηση διατείνεται πως θα διεξαχθεί κανονικά.
Οι δύο πλευρές, η καταλανική Γκοβέρν και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι επεξεργάζονται τις στρατηγικές τους: η μεν ηγεσία της καταλανικής κυβέρνησης για να παρακάμψει την ευρεία αστυνομική επιχείρηση που έχει αναπτυχθεί στην Καταλωνία για την αποτροπή της ψηφοφορίας, ενώ η δεύτερη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει το πώς θα κατορθώσει να εφαρμόσει την απαγόρευση χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

Σήμερα, κλείνει «επισήμως» και η προεκλογική εκστρατεία των καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Έπειτα από δύο εβδομάδες πλήρεις γεγονότων και συγκινήσεων, τα αυτονομιστικά κόμματα και οργανώσεις θα ρίξουν την αυλαία της εκστρατείας τους σε μία εκδήλωση που θα διοργανώσουν από κοινού, δίνοντας έτσι μία εικόνα ενότητας στους ψηφοφόρους τους και στο ισπανικό κράτος που πασχίζει να εμποδίσει το δημοψήφισμα. 
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Φοντ Μάχικα της Λεωφόρου Μαρία Κριστίνα της Βαρκελώνης και θα ξεκινήσει στις 20:00, τοπική ώρα (21:00), θα παρέμβουν με ομιλίες τους ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ (PDeCAT), ο αντιπρόεδρος Οριόλ Τζουνκέρας (ERC), η βουλευτής των αντικαπιταλιστών της CUP Μιρέια Μπόγια, ο πρόεδρος της ANC Τζόρδι Σάντσεθ και ο πρόεδρος της Òmnium Cultural Τζόρδι Κισάρτ.
Παράλληλα θα υπάρξουν και παρεμβάσεις από δημάρχους που πρόσκεινται στις αυτονομιστικές παρατάξεις και που, παρά την απαγόρευση και την απειλή ποινικών μέτρων, στηρίζουν το δημοψήφισμα.

Παρ’ όλο που δεν εντάσσεται στο γενικότερο αυτονομιστικό κίνημα, στην ίδια εκδήλωση θα παρέμβει και ο γενικός γραμματέας των καταλανών Podem Αλμπάνο Ντάντε Φατσίν, του οποίου η παράταξη έχει καλέσει τα μέλη της να προσέλθουν στην ψηφοφορία του δημοψηφίσματος, μολονότι δεν θεωρούν πως η διαδικασία πληροί όλες τις συνταγματικές εγγυήσεις που θα ήθελε.

Απούσα θα είναι από την εκδήλωση η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, η οποία χθες τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή της στο δίκτυο TV3 πως δεν ταυτίζεται ούτε με το «ναι», ούτε με το «όχι» στο δημοψήφισμα και προσανατολίζεται να ψηφίσει την Κυριακή ή άκυρο, ή λευκό. «Εγώ ταυτίζομαι με την προσπάθεια να βρεθεί μία λύση μέσα από την πολιτική διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», απάντησε η Κολάου στη σχετική ερώτηση. «Ταπεινά, ως δήμαρχος της πόλης, σκοπεύω να βοηθήσω για να διευκολυνθεί η επιστροφή της πολιτικής διαπραγμάτευσης στο τραπέζι», πρόσθεσε η Κολάου, που θεωρεί πως «η λύση είναι ένα ομόφωνα αποδεκτό δημοψήφισμα».

Παράλληλα, σήμερα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τους νομικούς τρόπους για να εξαναγκάσει την τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra να εφαρμόσει κατά γράμμα τις διαταγές για αποκλεισμό των εκλογικών τμημάτων. Η ηγεσία των Mossos έχει δηλώσει με σχετική ανακοίνωσή της χθες πως δεν προτίθεται να παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία παρά μόνο εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια, ή ταραχές.

Την ίδια στιγμή, η ANC και πολλές επιτροπές γονέων σε σχολεία, αλλά και φοιτητές και καθηγητές σε Παν/μια ζητούν από τον κόσμο να συγκεντρωθεί και να δημιουργήσει μεγάλες ουρές μέσα στα σχολεία, και τα άλλα ιδρύματα, που έχουν επιλεγεί ως εκλογικά κέντρα, προκειμένου να εμποδίσει τον αποκλεισμό τους από την αστυνομία κατ’ εφαρμογή της διαταγής της εισαγγελίας για την αποτροπή του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, πολλά θέατρα, μουσεία και αίθουσες ψυχαγωγίας έχουν ανακοινώσει πως θα ανοίξουν την Κυριακή προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως σημεία ψηφοφορίας σε περίπτωση που αποκλειστούν τα εκλογικά τμήματα.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλωνία έχουν κατασχέσει πάνω από τρία εκατ. ψηφοδέλτια και έξι εκατ. φακέλλους, επίσης έχει κατασχέσει και εκατοντάδες κάλπες που τις φυλάσσουν ώστε να μην χρησιμοποιηθούν την Κυριακή. 

Χθες το βράδυ, πάντως, άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον στρατώνα της Εθνοφυλακής στην Ιγουαλάδα της Βαρκελώνης, χωρίς να υπάρξουν ζημιές. Η Εθνοφυλακή τόνισε πως δεν αναγνωρίσθηκαν, ή συνελήφθησαν οι δράστες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.