8/8/17

Είπαμε, η γη αυτή δεν τους ανήκει - Μωσαϊκό 1500 ετών αποκαλύφθηκε στην νοτιοανατολική Τουρκία

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Ένα μωσαϊκό 1.500 ετών με αρχαίες ελληνικές επιγραφές, που βρέθηκε στο χωριό Eskiköy της περιοχής Besni στο Adıyaman, μεταφέρθηκε σε αποθήκη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Μουσείου του Adıyaman, ανέφερε το CNNTürk τη Δευτέρα.
Μετά την παραλαβή της άδειας από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Επαρχιακού Εργαστηρίου Επανόρθωσης και Συντήρησης του Γκαζιαντέπ και οι Διευθυντές της Διεύθυνσης Μουσείων του Adyyaman ανέσκαψαν το μωσαϊκό.

Το ρωμαϊκό μωσαϊκό στο οποίο γράφεται «αυτή η αγία εκκλησία διακοσμήθηκε με ψηφιδωτό στις ημέρες που ο πανίσχυρος και ιερός Μαρανάς επισκέφθηκε αυτόν τον τόπο με την υποστήριξη του Μαρανά», ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφές του Βοηθού Διευθυντή του Μουσείου Adıyaman, Mehmet Alkan.

16 σχόλια:

  1. Κάποτε μιλούσα με έναν Τούρκο στο ίντερνετ και μου είπε το εξής επιχείρημα "Όταν ένας λαός κατακτά ένα κομμάτι γης, απο κει και πέρα του ανήκει. Αυτό δεν κάναν πάντα οι λαοί; Κατακτούσανε"...
    Πώς αλλιώς θα μπορούσε να σκεφτεί ένας Νεότουρκος, όταν η γη που τον γέννησε και ορκίστηκε να υπερασπίζεται και έχει παντού αρχαία μνημεία ενός άλλου, ξένου πολιτισμού; Πώς θα μπορούσε χωρίς τύψεις και προβληματισμό να ζήσει σε αυτή τη γη;
    Η Μικρά Ασία όχι μόνο είναι αδιαμφισβήτητα Ελληνική, αλλά είναι η καρδιά του Ελληνισμού. Εκεί έφτασε στο ζενίθ της ακμής του ο Ελληνισμός, στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία!
    Η γη όμως, άλλο θέμα είναι σε ποιον ανήκει και άλλο σε ποιον ΑΞΙΖΕΙ. Για να δούμε λοιπόν, μας αξίζει η Μικρά Ασία; Μας αξίζει η Κύπρος; Μας αξίζει, έστω, η μικρή και συρρικνωμένη σήμερα Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα είχες δηλαδή πρόβλημα να σου πάρουμε το σπίτι με τη δικαιολογία ότι δε σου αξίζει!

      Όταν ο Ελληνισμός ανθιζε στη Μικρά Ασία,οι Ρωμαίοι κυνηγούσαν λαγούς για να επιβιώσουν!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω μαζι σου φιλε mastermaniac.
      Οταν καποτε ρωτησε ενας τουρκος τον Μαρτυρα μητροπολιτη Σμυρνης Χρυσόστομο "γιατί νομίζεις οτι σας ανηκει η Σμυρνη αφού είμαστε περισσοτεροι..."
      Του απαντησε: "Πάνω από το χώμα.. Απο κάτω είμαστε εμείς περισσοτεροι"... εννοώντας τους άπειρους νεκρούς Ελληνες της ιστορίας της Μ. Ασίας...
      Η αυτοκρατορία μας θα αναστηθει μολις βρεθει μια άξια και ικανη γενιά Ελλήνων...
      Μεχρι τότε θα ζουμε με τα όνειρά μας...

      Τωρα το σχόλιο για τους Ρωμαίους που κυνηγουσαν λαγούς δεν το καταλαβα.... Εδω μιλαμε για Ελληνες και Τούρκους κι οχι Ρωμαίους Λατινους της Ρωμης....

      Ελπιζω να μην εχουμε καμία συγχυση με τους αυτοαποκαλούμενους "Ρωμαίους" (εκ της Νέας Ρωμης οπως λεγόταν αρχικά η Κωνσταντινούπολη πριν την ονομάσουν έτσι οι Ελληνες). Οι αυτοαποκαλουμενοι "Ρωμαίοι ή Ρωμιοί" ήταν καθαροι Ελληνες στην εθνικοτητα της εξελληνισμένης Ανατολικης Ρωμαικής Αυτοκρατορίας...(διέθεταν και τα τέσσερα ιστορικά στοιχεία του ελληνικού έθνους, ομογλωσσον, ομοθρησκον, ομαιμον και ομοτροπον)

      Ξερουμε πλεον πολυ καλα ότι η ονομασία "Ελληνες" δυστυχως ταυτιστηκε με τους ειδωλολατρες προγόνους μας για αρκετά χρόνια από τους μετεπειτα Ελληνες Χριστιανούς. Πράγμα το οποιο με την παροδο του χρόνου άρχισε να φθίνει και στα Υστερα Βυζαντινά χρόνια η έννοια πήρε και πάλι την αρχικη ΣΩΣΤΗ της εθνικη υποσταση... κυρίως μετα την σύγκρουση με τους Λατινους Ρωμαιοκαθολικους.

      Διαγραφή
  2. Σάββα, έχουν αλλάξει αφήγημα. Ήμουν στην Νέα Ρώμη επισκέπτης το 2008 και η γραμμή των ξεναγών ήταν ότι τον 15 αιώνα έγινε απλώς μία...switch of religion, κατά τα άλλα είναι γνήσιοι συνεχιστές και κανονικοί κληρονόμοι σε ο,τιδήποτε υπάρχει στη γη εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πριν μερικα χρονια γυριζε στην ευρωπη εκθεση για τα 5 χιλιαδες χρονια "τουρκικου" πολιτισμου

      Διαγραφή
  3. Εμένα μου είπαν κάτι άλλο "έξυπνο" ότι όλα αυτά είναι παγκόσμια κληρονομιά..και απήντησα για εσάς..όχι για μένα που διαβάζω τη γλώσσα μου στα μνημεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Χρυσανθοπούλου, το γεγονός ότι διαβάζετε την γλώσσα μας στα μνημεία δεν αναιρεί την ιδιότητα της παγκόσμιας κληρονομιάς που έχουν αυτά. Ευτυχώς κιόλας που οι συγκεκριμένοι Τούρκοι που μιλήσατε το είδαν έτσι γιατί άλλοι τα παρουσιάζουν ως μνημεία του... τουρκικού πολιτισμού των 5.000 ετών όπως εύστοχα παρατηρεί και ο Άγνωστος πιο πάνω.

      Διαγραφή
    2. Την κληρονομιά κάποιος την δίνει και κάποιος την παίρνει. Επομένως, για τους άλλους είναι η κληρονομιά που δημιουργήσαμε εμείς.
      Ο δημιουργός μιας περιουσίας δεν την κληρονομεί ποτέ...
      Μιλάμε πάντα για την συγκεκριμένη περίπτωση.

      Διαγραφή
  4. Η πλειοψηφία των τουρκοφωνων μουσουλμάνων της Τουρκίας είναι απόγονοι των ελληνόφωνων χριστιανών της ίδιας περιοχής που με την σειρά τους είναι απόγονοι των λυδων των Πισιδων των Ισαύρων των καρων των παφλαγωνων κ.α. η πλειοψηφία τους δε έχει νότιο ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά αρμενοιδους τύπου.εξυπακούεται Ότι έχει και κάτι το ελληνικό κατά τόπους ιδιαίτερα μεταξύ των Κρητών και Μακεδόνων μουσουλμάνων.Αυτή η πληθυσμιακή ομάδα αν απαλλαγεί Από τον αποκλειστικά τουρκικό εθνικό μύθο της κέντροασιατικής προέλευσης μπορεί να διεκδικήσει ακριβοδικαια τα εδάφη αυτά ως γηγενείς.Ο τίτλος του άρθρου είναι άνευ νοήματος.θα ταίριαζε για κάποιες περιοχές της σημερινής Τουρκίας αλλά όχι για το σύνολο.τι δουλειά έχει η Ελλάδα στο gaziandeb.εδώ αδιαφορεί για την Ίμβρο που ήταν ελληνικη πριν 40 χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μικρά Ασία...Μάνα,γη Ελληνική το λίκνο της ορθοδοξίας...Μέχρι και τα βράχια ,οι πέτρες,τα λαγκάδια και τα ρουμανια αυτής της ιερής γης δηλώνουν την ταυτότητά τους...Δεν αργεί να ξημερώσει όμως...Η αυγή είναι κοντά...Τόσο κοντά που ούτε οι ίδιοι οι βάρβαροι δε φαντάζονται...Και τότε η οργή του θεού θα πέσει πάνω τους ασυγκράτητη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ελληνισμός εμφανίστηκε στη Μικρά Ασία μερικές χιλιάδες χρόνια πριν την Ορθοδοξία.

      Όταν κάτι σου ανήκει απλά το παίρνεις.
      Αν περιμένεις από κάποιον άλλο να στο δώσει,πόσο μάλλον Θεό, θα κλείσεις τα μάτια περιμένοντας.

      Διαγραφή
    2. Θα απογοητευτείς πικρά. Έχεις μεγάλες προσδοκίες από λαό που ψηφίζει ΓΑΠ και Τσίρλα. Μην επικαλείσαι τον Κύριο επί ματαίω.

      Διαγραφή
  6. Και εγώ που νόμιζα πως ο Ησίοδος που καταγόταν η οικογένεια του από την Κύμη της Αιολίδας όταν έγραφε την Θεογονία του 2900 χρόνια πριν από σήμερα ήταν Έλληνας ως φαίνεται κάνω σοβαρότατο λάθος αφού μάλλον από οτι φαίνεται -σύμφωνα με τον @@@Αρη- ήταν ένας απόγονος ελληνόφωνων Παφλαγόνων ή Καρών ή Ληδών. Ποιος ξέρει δε, αφου με το ίδιο σκεφτικό ακόμα και ο Ομηρος (αλλά και ο Θαλής κτλ κτλ κτλ κτλ) μάλλον ήταν απόγονος Ισαύρων. Δεν γνωρίζω τι πίνουν ορισμένοι σχολιαστές αλλά από τα γραφόμενα τους στα σίγουρα θα είναι δυνατό - δυνατό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ασπερ, να παρακαλάμε να μη βγεί ο αλής αλ γιουνανής. Ο -τέλος πάντων- άρης είναι αγγελούδι μπροστά του.
    Θα μας πεί ότι όλοι από Ιαπωνία μέχρι Ιρλανδία, ανήκουν σε τούρκικα φύλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα...ωραίος. Μια διευκρίνιση. Από Ιαπωνία μέχρι Ιρλανδία σε διαδρομή Ειρηνικό Americas Ατλαντικό Ιρλανδία ή Ευρασία Ιρλανδία;
      Να 'σαι καλά, μ' έφτιαξες:))

      Διαγραφή
  8. Από Ιαπωνία μέχρι Ιρλανδία μέσω Ουραλίων όπως πάει ο Υπερσηβηρικός είναι οι τούρκοι.
    Οι άλλοι, από την άλλη μεριά, είναι καραμπινάτοι...Ελληνες!
    Το είπε ο Λιακόπουλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.