29/6/17

Crans-Montana: Στον απόηχο της πρότασης Τσαβούσογλου

Γιώργος Καυκαλιάς, Χρίστος Χαραλάμπους

Δεύτερη μέρα της Διάσκεψης για την Κύπρο η σημερινή και το μενού της διαπραγμάτευσης έχει δυο βασικούς σταθμούς. Ο πρώτος σταθμός είναι η συνέχιση της διάσκεψης σε σχέση με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις(10:00 ώρα Κύπρου) και ο δεύτερος αφορά στην πρώτη ουσιαστικά συζήτηση επί ελβετικού εδάφους μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί σε σχέση με τα εκκρεμούντα ζητήματα, με πρώτο αυτό του Εδαφικού(12:00 ώρα Κύπρου). 

Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας θα πραγματοποιηθούν στη σκιά της πρότασης Τσαβούσογλου για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, μια πρόταση η οποία δεν κρίθηκε ως ικανοποιητική από την ε/κ πλευρά, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η πρωτοβουλία Φέλντμαν να θέσει τρία ερωτήματα προς απάντηση από τις πλευρές σε σχέση με το νέο σύστημα Ασφάλειας που θα θεωρούσαν λειτουργικό και ικανοποιητικό ενόψει μιας συμφωνίας. 
Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ένα στοιχείο που είναι εξαιρετικά σημαντικό: Η πρόταση Τσαβούσογλου ήταν προφορική, γεγονός που ενδεχομένως να δείχνει πολλά σε σχέση με τις πραγματικές θέσεις της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Ενδεχομένως να σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει στην πραγματικότητα ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της στο κεφάλαιο Ασφάλεια-Εγγυήσεις, κάτι που εκτός απροόπτου αναμένει να κάνει ενώπιον του Γκουτέρες ο οποίος καταφτάνει στο ελβετικό θέρετρο την Παρασκευή. 
Η πρόταση Τσαβούσογλου απαντούσε βασικά σε τέσσερα σημεία:  
1.   τη Συνθήκη Εγγυήσεων
2.   τη Συνθήκη Συμμαχίας
3.   την αποχώρηση στρατευμάτων 
4.   την εφαρμογή των συμφωνηθέντων
Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές όλα όσα αναλύθηκαν από τον Τσαβούσογλου σε σχέση με την πρόταση ήταν όλα ήταν γνωστά. Δεν υπήρχε κάτι που να μην γνώριζε ήδη η ε/κ πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φρόντισε να το γνωστοποιήσει και στα υπόλοιπα μέλη της Διάσκεψης αυτό το στοιχείο.
Η πρόταση της Τουρκίας έτυχε υποστήριξης μόνο από τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση ως πολύ σημαντική.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η στάση που κράτησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΕ στη Διάσκεψη ήταν εξαιρετική, καθώς ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ παρέχει ασφάλεια χωρίς διακρίσεις σε όλα τα μέλη της. Και η ασφάλεια της, συνέχισε, δεν αφορά μόνο στην άμυνα (στρατιωτικά θέματα) αλλά σε όλα τα επίπεδα. 
Σε κάθε περίπτωση πηγές κοντά στη διαπραγματευτική διαδικασία, αναφέρουν ότι η πρόταση Τσαβούσογλου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για να οικοδομηθεί κάτι ουσιαστικό πάνω στην πρόταση αυτή. 
Τα ερωτήματα Φέλντμαν
Η συζήτηση κατά τη σημερινή ημέρα θα περιστραφεί γύρω από τα ερωτήματα που έθεσε ο Τζέφρι Φέλντμαν και για τα οποία ζήτησε από τις πλευρές να τοποθετηθούν γραπτώς, έτσι ώστε να αρχίσει μια πρώτη συζήτηση την Πέμπτη:  
  • Ποια η νέα κατάσταση πραγμάτων στο θέμα εγγυήσεων 
  • Πως θα αντιμετωπίσουμε ανησυχίες Ε/κ Τ/κ
  • Πως θα είναι ο μηχανισμός εφαρμογής της λύσης. 
Οι εκτιμήσεις θέλουν την ΕΕ να μπαίνει δυναμικά στο σημείο αυτό τις επόμενες ημέρες κάτι που δεν αρέσει καθόλου στον Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν είναι πολύ θετικός σε παρεμβάσεις της ΕΕ. 
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.