7/6/17

Στερεώνοντας μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Ελλάδα: Ο κόλπος της Σούδας δίνει στις ΗΠΑ ένα πολύτιμο λιμάνι στην Αν. Μεσόγειο

Βγάλτε τα κόκκινα γυαλιά και διαβάστε
Του John Sitilides
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η έδρα του Έκτου Στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών, του οποίου η αποστολή είναι να διεξάγει «το πλήρες φάσμα των ναυτικών επιχειρήσεων και αποστολές συνεργασίας ασφάλειας των θεάτρων επιχειρήσεων, για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη και την Αφρική». Κατ' ουσίαν μία ασυναγώνιστη ναυτική δύναμη έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η οποία επιχειρούσε σχεδόν ανεξέλεγκτα, από το Στενό του Γιβραλτάρ ως το Ισραήλ, και από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη διώρυγα του Σουέζ.
Σήμερα, η Ρωσία και η Κίνα δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με αυξανόμενη φιλοδοξία και αποφασιστικότητα να αμφισβητήσουν την ιστορική ναυτική θέση της Αμερικής και την εκτεταμένη προβολή ισχύος της.

Η Ρωσία υπέγραψε πρόσφατα 49ετή σύμβαση μίσθωσης με τη Συρία, για να αναβαθμίσει την, κάποτε ταπεινή, μονάδα της στην Tartus, σε ναυτική βάση, που θα μπορεί να υποδεχθεί τα μεγαλύτερα πολεμικά σκάφη της Ρωσίας και πιθανώς ακόμη και πυρηνικά υποβρύχια.

Μαζί με μια μακροχρόνια μίσθωση αεροπορικής βάσης, η Ρωσία οικοδομεί ένα πρωτοφανές ισχυρό στρατιωτικό συγκρότημα στη Συρία, καθιστώντας δυνατό για πρώτη φορά τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου από τα ρωσικά, χερσαία εδράζοντα, αεροσκάφη και τις ναυτικές της δυνάμεις, χωρίς να απαιτείται υποστήριξη από απομακρυσμένους λιμένες.

Είναι επίσης η πρώτη φορά, εδώ και 70 χρόνια, που υπάρχει ένα τέτοιο συγκρότημα βάσεων στη Μεσόγειο, πέρα ​​από τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων τους, που προσθέτει την απειλή των εξελιγμένων συστημάτων Πρόσβασης Περιοχής (Area Access) και Απαγόρευσης Περιοχής (Area Denial), τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη ροή αμερικανικών και συμμαχικών πολεμικών και εμπορικών σκαφών.

Σε συνδυασμό με τα σχέδια εκσυγχρονισμού των ναυτικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας στην προσαρτημένη περιοχή της Κριμαίας και την κλιμάκωση της διπλωματικής διαμεσολάβησης, μεταξύ της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης και των στρατιωτικών της αντιπάλων στην ανατολική Λιβύη, η Μόσχα βρίσκεται σε θέση να επηρεάσει σημαντικά τα γεγονότα στη Μεσόγειο και τις παρακείμενες περιοχές του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, στο προσεχές μέλλον.

Ομοίως, η Κίνα τώρα βλέπει τη Μεσόγειο ως το δυτικό άκρο της στρατηγικής "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος - One Belt, One Road" υποδομής, αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που συνδέει την κινεζική οικονομία με τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, μέσω των χερσαίων διαδρομών της Κεντρικής Ασίας και των θαλάσσιων διαδρομών του Ινδικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένης της Διώρυγας του Σουέζ, μέσω του οποίου 80.000 πλοία μετέφεραν 1.5 εκατομμύριο τόνους ναυτιλιακών και ενεργειακών πόρων, μόνο τον Μάρτιο του 2017.

Πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία και η Κίνα διεξήγαγαν την πρώτη τους κοινή μεσογειακή ναυτική άσκηση, με τη συμμετοχή εννέα ανθυποβρυχιακών σκαφών και την εκτέλεση πραγματικών πυρών, καθώς ανέλαβαν τετραήμερες αποστολές μεταφορών, ανεφοδιασμού και συνοδείας.

Επιπλέον κίνδυνοι προέρχονται από εντολοδόχους του Ιράν στη Δαμασκό, τη Βηρυτό και τη Γάζα, παρέχοντας στον ριζοσπαστικό σιιτικό κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας, κρίσιμες περιφερειακές βάσεις για κακόβουλη συμπεριφορά. Το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί   βάσεις κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Λιβύης, κάτι που απετέλεσε στόχο του αιγυπτιακού βομβαρδισμού, μετά την πιο πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση κατά των Κοπτών Χριστιανών.

Μέσα στο γεωπολιτικό χάος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχει μια μοναδική πλατφόρμα, από την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ προβάλλουν αποτελεσματικότερα τη στρατιωτική τους ισχύ, προς κάθε κατεύθυνση: τη Ναυτική Στρατηγική Προκεχωρημένη Επιχειρησιακή Βάση των ΗΠΑ, που βρίσκεται στον κόλπο της Σούδας, στο ελληνικό νησί της Κρήτης .

Μόλις 785 μίλια από τη Συρία, 570 μίλια από το Σουέζ και 200 ​​μίλια από την ανατολική Λιβύη, η Βάση της Σούδας λειτουργεί συνήθως ως ναυτική βάση, σταθμός της Ναυτικής Αεροπορίας και σταθμός ναυτικών όπλων, καθιστώντας ικανή την διεξαγωγή περιπολιών αντιτρομοκρατίας και αντι-βαλλιστικής άμυνας, αποστολών αναγνώρισης και αποστολών εναέριου ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η "Odyssey Lighting" για να καταβάλλουν το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη.

Ο κόλπος της Σούδας προσφέρει το μεγαλύτερο λιμάνι βαθέων υδάτων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα, το μοναδικό μεταξύ Norfolk και Ινδικού Ωκεανού που μπορεί να φιλοξενήσει ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, όντας δίπλα σε μια εγκατάσταση αεροδρομίου, επιτρέποντας στον στόλο του Ναυτικού να προσδέσει και να πραγματοποιήσει επισκευές, συντήρηση και ανεφοδιασμό.

Αυτή η στρατηγική θέση, ενισχυμένη από τον Υπουργό Άμυνας James Mattis, όταν υπεδέχθη τον υπουργό Άμυνας Παναγιώτη Καμμένο στο Πεντάγωνο τον Μάρτιο, καθιστά τον κόλπο της Σούδας ένα ζωτικό σταθμό πρώτης γραμμής, για τις ενιαίες διοικήσεις Ευρώπης, Αφρικής, Κεντρική, Νότια και Μεταφορών.

Η διοίκηση Trump βλέπει ευνοϊκά τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδος προς ΝΑΤΟ, για αμυντικές δαπάνες που ξεπερνούν το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το οποίο διατηρεί για περισσότερα από 30 χρόνια, ακόμη και εν μέσω της καταστροφικής οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων οκτώ ετών.

Η χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ, διέπεται κυρίως από τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1990. Από το 1998, η MCDA ανανεώνεται ετησίως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ωφεληθούν σημαντικά από μια πιο μακροπρόθεσμη ανανέωση συμφωνίας με την Ελλάδα, ειδικά από έναν μακρύτερο χρονικό ορίζοντα, έως και 10 ετών, για επιδιορθώσεις, αναβαθμίσεις και επεκτάσεις των υποδομών της Βάσης της Σούδας, οι οποίες θα ενισχύσουν την αμερικανική και συμμαχική στρατηγική θέση στην περιοχή.

Αλλά η Ουάσινγκτον και η Αθήνα χρειάζονται μακροπρόθεσμες διαβεβαιώσεις όταν πρόκειται για βάσεις, ώστε να εξασφαλίσουν έναν πιο αποτελεσματικό στρατιωτικό προϋπολογισμό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Η Ελλάδα περιορίζει επίσης την πρόσβαση που προσφέρεται στους στρατιωτικούς σχεδιαστές των ΗΠΑ, εάν η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ανανεώνεται μόνο ετησίως και όχι σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο πέλαγος έχουν ύψιστη σημασία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα. Τώρα αντιμετωπίζουμε αυξημένες προκλήσεις περιφερειακής ασφάλειας, οι οποίες οφείλονται στην αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον και η Αθήνα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια επικαιροποιημένη, μακροπρόθεσμη αμυντική συμφωνία, που θα χτίσει ακόμη ισχυρότερες διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, θα ενισχύει τη διαλειτουργικότητα των ελληνικών δυνάμεων με το ΝΑΤΟ και - το σημαντικότερο - θα ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια για τα αμερικανικά και συμμαχικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας την εξαιρετική ναυτική εγκατάσταση στον κόλπο της Σούδας.

Μια τέτοια πολιτική θα παρείχε στη διοίκηση Trump έναν πιο άμεσο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό στρατηγικό ναυτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ, σε αυτή την όλο και πιο επικίνδυνη γωνιά της υφηλίου.


Ο John Sitilides, διευθυντής της Trilogy Advisors LLC, ειδικεύεται στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές υποθέσεις και στην παγκόσμια ανάλυση κινδύνων.


6 σχόλια:

  1. H Ελλαδα θα επρεπε να ζητησει ως ανταλαγμα για την παραχωρηση της Σουδας απο τις ΗΠΑ περαν των αλλων και την εγγυηση των συνορων της !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και η Κύπρος είχε αγγλικές βάσεις το 1974 και είδαμε πόσο τους βοήθησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν φτάνει να βγάλεις τα κόκκινα γυαλιά, διατηρώντας την ρωμαίικη επιπόλαια προχειρολογία.
    Τι συμφωνία και μακροπρόθεσμη. Δεν την έχουν δεκαετίες και δεν έδωσαν παρά ταύτα την μισή Κύπρο στους Τούρκους; Δεν είναι οι Πρόξενοι στην Θεσσαλονίκη που αλωνίζουν τις
    "μειονότητες" και μαγειρεύουν τις ετήσιες εκθέσεις "ανθρωπίνων δικαιωμάτων"; Επηρέασε
    η οικειοποίηση της Σούδας την δικολαβική αμφιλογία τους στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αγαίο; Συμφωνείτε με το ευχαριστώ του Σημίτη στα ΄Ιμια;
    Εμπόδισε η νομή του Ιντσιρλίκ τους σχεδιασμούς για τον τεμαχισμό της Τουρκίας;
    Σε περίοδο ψυχροπολεμικών εχθροπραξιών και απειλής αναφλέξεως, εσείς διαλέξατε
    στρατόπεδο εμπολέμου για να γίνετε στάχτη - αρχίζοντας από την Κρήτη- αντί να κοιτάξετε πως και με ποιους ελιγμούς ίσως και γλιτώσετε τον Αρμαγεδδώνα;
    Για ξανασκεφτείτε το καλύτερα. Ο Φυτιλίδης τα γράφει αυτά από την απόσταση της Αμερικής. Από εκεί η οπτική είναι διαφορετική από πολλών απόψεων. Αλλά από εδώ,
    με την εγγύτητα και την πείρα της καμμένης τόσες φορές γούνας μας τέτοιες ελαφρότητες δεν επιτρέπονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσθήκη: Η Νοτιοκορεατική κυβέρνηση {υπό απειλή από τους Βορειοκορεατικούς πυραύλους)
    κάλεσε σήμερα του Αμερικανούς να σταματήσουν την εγκατάσταση των αντιπυραύλων THAD στο έδαφός της. Κατά τον κ. Φυτιλίδη, τι είναι αυτοί; Είναι παράφρονες;
    ΄Η έχουν περισσότερο μυαλό από κάποιους εδώ σ'εμάς ενθουσιώδεις εθελοντές...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 380 δις χρέος, δυο κακομαθημένες και καλοταϊσμένες γενιές μαλθακών και ημιμαθών ελλήνων, εθισμένων στα δικαιώματα και με αλλεργία στις υποχρεώσεις απέναντι στις ευκαιρίες και τις απειλές της καταιγίδας που ζυγώνει, να προσδοκούν τις εγγυήσεις των "άλλων" για την βολή τους και την καλοπέραση τους. Πως να σε σεβαστούν αυτοί που θεωρείς συμμάχους, άντε και προστάτες, όταν με το πρώτο ντου, ο λαός δε θα πάρει τα όπλα για την άμυνα της χώρας, αλλά τα καρότσια για να κάνει έφοδο στο πλησιέστερο super market; Χωρίς την μακροχρόνια σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την άμυνα, με τα ναυπηγεία μας υπό ομηρία και το επιστημονικό άνθος της νεολαίας μας να μεταναστεύει, για πόσο ακόμη θα θεωρούμαστε ναυτική δύναμη. Μόνο ο Θεός μας απέμεινε σύμμαχος, αν και με τους αντίχριστους που θρόνιασε στην εξουσία ο εύπιστος λαός μας, πολύ αμφιβάλλω αν θα μας προστατεύει για πολύ ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ελλάδα εξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ. Μόνο έτσι μπορεί να έχει πολυεπίπεδες, πολύπλευρες και ισότιμες σχέσεις με όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.