31/3/17

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου για τους πρόσφυγες της Κύπρου, στο Ευρωκοινοβούλιο

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΕΔΩ ΚΑΙ 43 ΧΡΟΝΙΑ.
Με παρέμβαση μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώ όπως υπάρξει θετική ανταπόκριση, στο αίτημα μου για οικονομική στήριξη του Προσφυγικού Κόσμου που υφίσταται, πέραν των άλλων τραγικών συνεπειών της εισβολής και κατοχής, και τεράστιο οικονομικό κόστος εδώ και 43 χρόνια.
Μόνο τα απολεσθέντα εισοδήματα των Προσφύγων ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Η παρεμπόδιση από τον Αττίλα, των Προσφύγων, για αξιοποίηση των περιουσιών των , η πλήρης καταστροφή των επαγγελματικών ενασχολήσεων των προσφύγων και η συνεχιζόμενη απώλεια των εισοδημάτων τους, δεν μπορεί να αφήνει ασυγκίνητη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Απαιτούμε όπως η Ε.Ε. διαθέσει κονδύλια στήριξης των Προσφύγων ,τόσο από τα διάφορα Ταμεία της Ε.Ε. όσο και από συγκεκριμένα Χρηματοδοτικά προγράμματα. Ακόμη καλούμε την Ε.Ε. να αφαιρέσει κονδύλια και από την Προενταξιακή βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία, που είναι και η μοναδική υπεύθυνη για τη κατοχή και την καταστροφή των Προσφύγων.
Ταυτόχρονα η Ε.Ε. έχει τεράστια ευθύνη και υποχρέωση να στηρίξει τους Πρόσφυγες της Κύπρου γιατί είναι δικοί της Πολίτες, Ευρωπαίοι Πολίτες και το Προσφυγικό Πρόβλημα είναι και Ευρωπαϊκό.
Παραθέτουμε την παρέμβαση - ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Θέμα: Αναγκαιότητα στήριξης προσφύγων στην Κύπρο
Στην Κύπρο 200 000 Ευρωπαίοι Πολίτες παραμένουν πρόσφυγες εξαιτίας της εισβολής και της κατοχής από την Τουρκία.
Η Τουρκία με τη χρήση βίας και όπλων οικειοποιήθηκε τις περιουσίες και τη γη των προσφύγων και εδώ και 43 χρόνια τα εκμεταλλεύεται για ίδιο όφελος. Την ίδια στιγμή οι πρόσφυγες υφίστανται τεράστια απώλεια εισοδημάτων αφού η Τουρκία δεν τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους και να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στα υποστατικά τους. Με αυτά τα δεδομένα οι πρόσφυγες καταβάλλουν κόστος αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της απώλειας εισοδημάτων. Απώλεια εισοδημάτων των οποίων αντίστοιχα επωφελείται η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι μέτρα λαμβάνει για να προστατεύσει τις περιουσίες και τα χαμένα εισοδήματα των προσφύγων από μία χώρα όπως η Τουρκία που είναι υποψήφια χώρα της ΕΕ;
2. Γιατί η ΕΕ δεν στερεί και δεν αποκόπτει κονδύλια της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία και να τα διοχετεύει στους πρόσφυγες στα πλαίσια της πολιτικής για τη συμμόρφωση της Τουρκίας και το σεβασμό προς τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες;
3. Η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι ότι η Επιτροπή προσπαθεί για τη λύση, αφού οι οικονομικές συνέπειες της εισβολής αποτελούν και θέμα προς διευθέτηση πριν από τη λύση, και επομένως ερωτάται η Επιτροπή τι έπραξε και τι προτίθεται να πράξει για να αποκαταστήσει οικονομικά τον προσφυγικό κόσμο της Κύπρου, που είναι και Ευρωπαίοι Πολίτες;

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.